Main menu

Jäsenkirje 1999-3

Turussa 11.9.1999

Hyvä Suomen Wagner-seuran jäsen,

MUISTILISTA SEURAN TOIMINNASTA

Ti 21.9. Helsinki. Klo 19 Lallukka. Jäsenilta + baritoni Tommi Hakala pianistinaan Kristian Attila. Lopuksi video Sir Georg Soltin Ring-levytyksestä 1960-luvulla.
To 30.9. Turku. Klo 19 Konservatorion auditorio. Martti Parkkarin luento "LUONTO - ÄITIMME". Tule vertaamaan Wagnerin Erdaa Parkkarin Gaiaan.
To 30.9 mennessä lippuvaraus Kansallisoopperan Ring-syklejä v. 2000 varten. Maksu 1.10 mennessä.

Mahd nopeasti ilmoittautuminen Kööpenhaminan matkalle, Bayreuthin Bestellschein, Dresden-Parsifal & Praha, Havaiji sekä 15.10 mennessä Berliozin Faust ilmoittautuminen ja uuden Ring-kirjan tilaus.

YLEISTÄ

Virkistävän ja lämpimän kesän jälkeen on taas aika kertoa, mitä Wagner-rintamalle kuuluu. Jäsenmäärämme on ylittänyt 600 rajan. Hienoa! Tervetuloa mukaan, kaikki uudet jäsenemme! Tavataan tilaisuuksissa ja matkoilla!

Viime jäsenkirjeestä on kulunut jo niin pitkä aika, että tässä on ehtinyt tapahtua yhtä jos toistakin. Hallituksen järjestäytymiskokouksessa 30.3 seuran uudeksi sihteeriksi valittiin Jopi Harri, vanhoissa tehtävissään jatkavat varapuheenjohtaja Markku Lulli-Seppälä, rahastonhoitaja Peter Häggblom ja klubimestari Outi Jaakola.

Kevään vuosikokouksessa puheenjohtajaksi yksimielisesti valittu Ilkka Paajanen ilmoitti 18.8. perustaneensa toisen Wagner-yhdistyksen, kotipaikkanaan Helsinki, pyytäen samalla eroa meidän seuramme hallituksesta ja jäsenyydestä. Suomen Wagner-seuran hallitus on sen jälkeen kokouksessaan 2.9. päättänyt, että puheenjohtajan tehtäviä hoitaa seuraavaan vuosikokoukseen asti varapuheenjohtaja Markku Lulli-Seppälä ja muu hallitus jatkaa ennallaan, Helsingin edustajanaan Riitta-Liisa Mäkipaasi (sähköposti:riitta-liisa.makipaasi@varma-sampo.fi).

Toisen seuran perustaminen Suomeen on herättänyt hämmennystä jäsenistömme keskuudessa, mutta ilahduttavaa on ollut kuulla, että ylivoimainen enemmistö seuramme jäsenistä Helsingin seudulla ei koe minään ongelmana sitä, että seuramme perustamis- ja kotipaikkana on Turku. Kaikki saamamme melko runsas palaute koostuu kannustavista kehotuksista jatkaa entiseen malliin. Jäsenet ovat tyytyväisiä toimintaamme eivätkä näe mitään syytä hajauttaa voimia toiseen erilliseen seuraan. Ilkka Paajasen lisäksi seurastamme ei ole elo-syyskuun aikana eronnut ainuttakaan jäsentä. Tämä antaa meille uskoa ja voimia jatkaa linjaamme, jonka mukaan palvelemme mahdollisimman tasapuolisesti koko jäsenistöämme. Uusi seura ei tule nykyisen tilalle, vaan Suomen Wagner-seuran toiminta jatkuu aivan ennallaan valtakunnallisena, eikä mitään sellaista ole tapahtunut tai suunnitteilla, mikä antaisi jäsenillemme aihetta erota seurastamme pääkaupunki-seudulla tai muuallakaan Suomessa.

Kuten seuramme nimi jo osoittaa, seura on valtakunnallinen ja kasvavaa jäsenkuntaa on pääkaupunkiseudulla pyritty palvelemaan täysin tasavertaisesti toisen suuren ryhmän (Turun seudun) rinnalla. Viime aikoina on pidetty tilaisuuksia myös Tampereella ja Kuopiossa. Ja tähän tapaan on tarkoitus jatkossakin toimia. Alueellista toimintaa jatketaan/laajennetaan silloin, kun sille on tarvetta ja paikkakunnalla toimiva jäsenistö osallistuu itse aktiivisesti järjestelyihin.

Suomen Wagner-seuran painopistealueita ovat olleet ja tarkoituksena on olla edelleenkin:

1. Jäsenlehden WAGNERIAANIN julkaiseminen kaksi kertaa vuodessa. Tämän lisäksi jäsenille tiedotetaan jäsenkirjeillä ajankohtaisista tapahtumista, matkoista yms. Ne jäsenet, joilla on sähköposti, saavat säännöllisesti tiedotteita myös sähköpostitse. (Jollet ole sitä jo tehnyt ja haluat saada näitä tiedotteita, niin lähetä sähköpostiosoitteesi Peterille osoitteeseen: haggblom@netti.fi)

2. Luento-, musiikki- ja keskustelutilaisuuksien järjestäminen Turussa, Helsingissä ja tarvittaessa muuallakin.

3. Oopperamatkojen järjestäminen Wagner-oopperoihin sekä kotimaahan että ulkomaille. Tähänastiset matkat, Bayreuth mukaanlukien, ovatkin hienolla tavalla tutustuttaneet eri puolilla maata olevat jäsenet toisiinsa ja luoneet seuraan hyvän yhteishengen.

4. Lippujen välitys Kansallisoopperan Wagner-esityksiin (mm Ring-tetralogia v 2000).

5. Lippujen välitys vuosittain Bayreuthin juhlille.

6. Vuosittaisen stipendiaatin lähettäminen Bayreuthiin.

7. Uusi aluevaltaus tulee olemaan nyt syksyllä Wagner-kirjallisuuden suomentaminen ja kustantaminen. Peter Bassettin kirja "Uuden vuosituhannen Ring" on valmisteilla. Jos sille muodostuu riittävä kysyntä seuraa jatkoa.

8. Suunnitteilla on myös Wagneriaanin mukana tuleva Wagner-aiheinen CD.

9. Jo olemassa olevat hyvät yhteydet kansainväliseen Wagner-seuraan (RWVI) ja muiden maiden seuroihin sekä niiden syventäminen edelleen. Euroopan saksankielisen alueen lisäksi kontaktimme ulottuvat Pohjoismaiden ja Viron lisäksi koko anglosaksiseen maailmaan - myös merentakaisiin maihin.

10. Ensi vuoden Kansallisoopperan RING-tetralogian aikana on tarkoitus järjestää kansainvälinen seminaari ja tapaamisia maailmalta tulevien wagneriaanien kanssa.

Kaikki tämä pyritään jäsenistölle tarjoamaan hyvin kohtuullisella jäsenmaksulla, joka on tänä vuonna 80 mk.

Seuramme Helsingin toimintaa suunnittelee, kuten tähänkin asti itsenäinen ohjelmatoimikunta, joka koostuu pelkästään oman alueen ihmisistä. Helsingin alueen ohjelmatoimikuntaa täydennettiin hallituksen kokouksessa 2.9.99 ja se koostuu tällä hetkellä seuraavista henkilöistä:

Riitta-Liisa Mäkipaasi (pj) puh 040-5195139
Matti Luukkainen
Elvi Pietilä
Heikki J Eskelinen (uusi)
Riitta-Eliisa Laine (uusi)
Uljas Pulkkis (uusi).

Heille tai hallituksen jäsenille voi mielellään tehdä ehdotuksia tulevien tilaisuuksien aiheista ja muusta toimintamme kehittämiseen liittyvistä asioista.

VUODEN 1999 JÄSENMAKSU

Kaikkien niiden kesken (299), jotka ovat ajoissa maksaneet vuoden 1999 jäsenmaksunsa on lupauksen mukaan arvottu levypalkinto. Palkinnon voitti Ulla-Maija Saarelma-Härkönen Espoosta. Onnittelemme. Sen jälkeen on tähän päivään mennessä tullut n 170 jäsenmaksua. Mutta tällä hetkellä on edelleen n 150 jäsentä, jotka eivät vielä ole maksaneet jäsenmaksuansa tältä vuodelta. Pyydämme ystävällisesti maksamaan ensi tilassa. Se kannattaa hoitaa välittömästi, koska seuraava lokakuussa ilmestyvä Wagneriaani nro 14 tullaan lähettämään vain jäsenmaksunsa hoitaneille. Vaikka pankkisiirto katoaisi, pyydämme maksamaan jäsenmaksun tilille Liedon SP 430915-260805. Jos maksajan nimi on eri kuin jäsenen nimi on tärkeätä kirjoittaa viestikenttään "jäsenm + jäsenen nimi ja/tai jäsennumero(t)" (näkyvät tämän kirjeen osoitetarrasta).

ALKUSYKSYN TILAISUUDET

HELSINGISSÄ

Ti 21.9. klo 19 TERVETULOA Suomen Wagner-seuran syyskuun tilaisuuteen Lallukan juhlasaliin, Apollonkatu 13. Tilaisuudessa esiintyy eräs stipendiaattiehdokkaistamme vuodelle 2000, baritoni Tommi Hakala, pianistinaan Kristian Attila. Ohjelmassa mm. Wagnerin Laulu Iltatähdelle, Pfitzner, Sibelius ja Kuula. Lisäksi keskustellaan siitä, minkälaista toimintaa jäsenet seuralta toivovat. Lopuksi katsomme videota, joka kuvaa legendaarisen Wagner-kapellimestarin Sir Georg Soltin työskentelyä Ringin levytyksen parissa Wienissä 1960-luvulla.

TURUSSA

To 30.9. klo 19 Säveltäjä Martti Parkkarin luento "LUONTO - ÄITIMME" . Luento liittyy sarjaamme, jossa kotimaiset säveltäjät kertovat sävellystyöstään. Martti on paitsi säveltäjä myös seuramme perustajajäsen ja ainoa hallituksessa alusta asti istunut. Tule vertaamaan Wagnerin Erdaa Parkkarin Gaiaan. HUOM paikka! Turun Konservatorion auditorio, Linnankatu 60.

Seuraavassa jäsenkirjeessä sitten loppusyksyn ohjelma.

MATKAT

TANNHÄUSER JA HAMLET KÖÖPENHAMINA

Syksyn oopperamatka suuntautuu jälleen Tanskanmaalle. Kööpenhaminassa näemme Tannhäuserin 8.10 sekä Ambrois Thomas´n Hamlet 9.10. Matka tehdään Rindellin linja-autolla, joka meillä on koko matkan ajan käytössämme. Auto lähtee torstaina 7.10.99 Turun Kaupungintalon luota Aurakatu 2 klo 19.30. Voit liittyä joukkoon myös Viking Linen Turun satamatermi-naalissa, jossa jaetaan laivaliput heti junan saavuttua. Vikinglinjan Isabella-laiva lähtee Turusta klo 21.00. Bussissa Jack Leo kertoo meille menomatkalla molemmista oopperoista. Matkaemäntänä Outi Jaakola.

Oopperat esitetään alkukielellä ja tekstitetään tanskaksi. Tannhäuserin ohjaus: Francesca Zambello, lavastus: Bruno Schwengl ja musiikillinen johto: Michael Schönwandt. Roolijako on seuraava Tannhäuser: Stig Fogh Andersen, Elisabeth: Tina Kiberg ja Venus: Irene Theorin. Opera Now, Lontoo kirjoittaa: "Maailmanluokkaa oleva esillepano, joka päihittää sekä Berliinin että Münchenin ja osoittaa, että Kööpenhamina on nyt varteenotettava oopperakaupunki". Myös monet muut lehdet ylistävät sitä. Ensi-ilta oli v 1995. Hamletin ohjaus: John Cox, ja musiikillinen johto: Jan Latham-Koenig. Roolijako on seuraava: Hamlet: Bo Boje Skovhus; Ophelia: Djina Mai-Mai; Gertrude: Randi Stene. Hamletin ensi-ilta oli Pariisin Oopperassa 1868 ja Kööpenhaminassa 1881. Nyt nähtävä produktio on vuodelta 1996 (yhteistyö Monacon oopperan kanssa). The Stage Lontoo kirjoittaa: " Se oli fantastinen produktio".

Hinnat henkilöä kohti matkasta:

A 1480 mk (2 hlöä C4-hytissä-max 4 h ja 2 -h hot. huone)
B 1490 mk (2 hlöä B2 Pullman-hytissä =pieni ja 2 -h hot. huone)
C 1650 mk (2 hlöä B4-hytissä ja 2-h hot. huone).
D 1800 mk (2 hlöä A4 ikkunahytissä ja 2-h hot. huone).

(A4, B4 ja C4 ovat 4 vuoteen hyttejä, B2 on 2 vuodetta päällekkäin ja hytti on muita pienempi)

Y Yhden hengen B2-hytistä lisämaksua +200 mk ja hotelli- huoneesta +260 mk. Eli yhteensä + 460 mk.
- Lisähinta ei-jäseniltä +50 mk.
- Kaikki junassa Turkuun tulevat voivat ostaa matkatodistusta vastaan meno-paluulipun menolipun hintaan.
Todistus toimitetaan postitse.

Oopperalippujen hinnat:
170 mk Tannhäuser (Kat C= keskitason paikka)
115 mk Hamlet (Kat C)

Halukkaat voivat osallistua illalliselle laivan buffét-ravintolassa heti laivan lähdettyä. Hinta ruokajuomineen (sis olut/viini/vesi) on 99 mk/suunta. Jos haluat osallistua, lisää tämä summa maksuusi.

HUOM 1! Jo lippunsa varanneita pyydetään ottamaan yhteyttä vielä Peteriin, koska oopperan virheen takia saimme kalliimpien Hamlet-lippujen tilalle hieman sovittua paremmat/kalliimmat liput. Huoleen ei kuitenkaan ole syytä, kaikille on lippu. Halvemmat Hamlet-liput ovat OK.

HUOM 2! Ennakkotiedoista poiketen lauantain opastettu kiertokävely oopperatalossa on jo klo 10-11.30. Illalliselle emme valitettavasti mahtuneet. Maksu kiertokäynnistä DKK 55/hlö (tai FIM 50) kerätään bussissa.

Kysy välittömästi jäljellä olevia paikkoja Peteriltä p. 02-2322280 tai 040-747 3922, e-mail: haggblom@netti.fi. Osallistuminen vahvistetaan maksamalla oma-aloitteisesti kahden päivän sisällä koko matkan hinta oopperalippuineen mahd. buffetteineen. Tili on ÅAB 660100-1205046.

Asumme Kööpenhaminan keskustassa rautatieaseman tuntumassa Cosmopole hotellissa, Colbjørnsensgade 5-11, jossa huoneissa on suihku, väri-TV, radio ja puhelin. Kongens Nytorville, oopperataloon on n 1,5-2 km:n matka.

Paluumatkalle lähdemme Kööpenhaminasta sunnuntaiaamuna n. klo 8.30. Tukholmaan saavumme n. klo 19. Laivamme M/S Amorella lähtee Tukholmasta klo 20.15 ja Turkuun saavumme maanantaina 11.10.99 klo 7.45 Perusmatkan hintaan sisältyy kahden hengen hytit sekä Kööpenhaminassa kahden hengen hotellihuoneet + aamiai-set hotellissa. Matkalla Tukholma-Kööpenhamina pysähdymme ruokailua varten, sekä meno- että paluumatkalla. Jos aikataulu sallii pyrimme käymään Hamletin linnassa Helsingörissä - ehkä paluumatkan yhteydessä. Peruutuspaikkoja voi tiedustella Peteriltä lähtöhetkeen asti.

HAVAIJI - TRISTAN 2000

Havaijin Wagner-seura järjestää yhdessä Hawaii Opera Theatren (HOT) kanssa Honolulussa Tristan 2000-tapahtuman (27.1.-3.2.2000). Paketti sisältää Tristan-esityksen lisäksi mm. Tristan-luennon, Wagner-seminaarin (convocation), jonka kunniavieraina ovat Wolfgang ja Gud-run Wagner. Seminaarin puheenjohtajana toimii RWVI:n Hr Josef Lienhart. Päätteeksi on juhlaillallinen.

Kahden hengen huoneessa 6 päivän paketti sisältäen yllä mainitut ohjelmat maksaa:
- Halekulani Hotel ***** (Havaijin paras hotelli) USD 1200/hlö (1 hh USD 2150/hlö) tai
- The Waikiki Park Hotel**** USD 825/hlö ( 1hh USD 1400).

Lentomatka Helsinki-Honolulu-Helsinki maksaa n 7000 mk. Tästä saa tietyin edellytyksin (esim paluu Chicagon kautta, jossa on Tristan 4.2.) 10 %:n alennuksen.

Havaijin festivaalille on otettu varauksia keväästä alkaen. Varausmaksu on USD 500/huone, jonka saa takaisin, mikäli peruuttaa 27.11.1999 mennessä. Lisätietoja saa osoitteesta: Mr L.B Lueck fax 990-1-808 377 5668. Ilmoittautumiset ja kaikki matkajärjestelyt täytyy hoitaa itse. Kerro kuitenkin Peterille, jos olet lähdössä. Tällä hetkellä meitä on kaksi lähtijää seurastamme.

KANSALLISOOPPERA - HELSINKI RING 2000

Odotamme minä päivänä hyvänsä saavamme liput Kansallisoopperan RING-sykleihin. Lupauksemme mukaan otamme jäseniltä lippuvarauksia 30.9.99 asti puh 02-2322280 tai mailitse: haggblom@netti.fi.

HUOM! Otamme siis nyt jo varauksia, huolimatta siitä että Kansallisooppera ei ole vielä pystynyt vahvistamaan lopullisesti meidän (eikä muiden) ennakkovarauksia. Tämä tarkoittaa että on syytä vielä varmistaa Peteriltä onko lippuasia lopullisesti kunnossa, ennen kuin maksat lippusi - jollemme ole sähköpostitse siitä jo teille kertoneet.

Syklilippu koostuu neljästä erillisestä näytöslipusta. Tällä hetkellä kerrotaan oopperasta, että 1. syklissä laulaa Brünnhilden osaa Karan Armstrong ja 2. syklissä Susan Marie Pierson.

Toisen syklin aikana järjestämme kansainvälisen seminaarin Helsingissä 8.6.2000 sekä muuta ohjelmaa, josta kerromme myöhemmin.

Linja-auto (edellyttää 25 lähtijää) lähtee Turusta Aurakatu 2 aina kolme tuntia ennen esitysten alkua. Bussi mak-setaan lippujen maksun yhteydessä, hinta yhteensä 350 mk/sykli (neljä matkaa). Pyydämme turkulaisia kertomaan varauksen yhteydessä, mikäli eivät osallistu linja-autokuljetukseen. Turkulaisten oopperaliput jaetaan linja-autossa. Muut saavat meiltä liput postitse.

Ensimmäinen sykli: Das Rheingold 17.5., Die Walküre 21.5., Siegfried 28.5. ja Götterdämmerung 4.6.2000

Lippuvaihtoehdot (koko sykli):

A 2.520 mk (1. parven keskiosa)
B 2.020 mk (permanto/1 parven laidat)
C 1.620 mk (2 parvi)
D 840 mk (3. parvi)

Toinen sykli: Das Rheingold 7.6., Die Walküre 9.6., Siegfried 12.6. ja Götterdämmerung 15.6.2000.

E 2.525 mk (1. parven keskiosa)
F 2.025 mk (permanto/1 parven laidat)
G 1.625 mk (2 parvi)
H 845 mk (3. parvi)

Oma-aloitteinen maksu lipuista sekä bussista 1.10. mennessä seuran tilille ÅAB 660100-1205046. Viestikenttään, joko "1. sykli" tai" 2. sykli" sekä lippukategoria "A-H" ja "bus", jos tulet bussiin.

KANSALLISOOPPERA - BERLIOZIN FAUSTIN TUOMIO

Berliozin Faustin tuomioon la 8.1.2000 klo 19 voi lippuja varata Peteriltä 15.10.99 asti. Hinnat:

A. permanto 360 mk,
B. takapermanto (toiseksi viimeinen rivi) 260 mk
C. 2- parven keskeltä 260 mk
D. 2 parven laidalta 210 mk tai
E. 3. parven laidalta 110 mk .

Linja-auto klo 16 lähtee Turusta Kaupungintalon luota Aurakatu 2. Bussimaksu 90 mk kerätään autossa. Maksu 16.10. mennessä seuran tilille ÅAB 660100-1205046. Viesti esim.: "Faust A-D + bus".

Teos- ja säveltäjäesittely tulee sisältymään seuraavaan WAGNERIAANIIN.

DRESDENIN PARSIFAL JA PRAHA

Otamme ennakkoilmoittautumisia jäsenmatkalle Prahaan ja Dresdeniin puh 02-2322280. Lento Hki-Praha-Hki 7.-14.4.2000 sekä bussi Praha-Dresden-Praha.

Dresdenissä näemme kuuluisassa Semper-oopperassa 9.4. Parsifalin, vietämme yhden yön hotellissa, tutustumme kaupunkiin ja palaamme 10.4. Prahaan.

Prahassa mahdollisuus nähdä esim Cosi fan tutte, Patarouva/Aida, Boiton Nerone, Gounoud´s Faust ja Carmen. Matkan hinta majoituksineen, johon sisältyy liput Parsifaliin, on vielä auki, mutta lienee alk. n. 3500-4000 mk. Tarkemmasta ohjelmasta kerromme ennakkoon ilmoittautuneille. Matkalle mahtuu n 45-50 henkilöä. Mukaan pääsee (ennakko)-ilmoittautumis-järjestyksessä. (Viime talven Budapest-matkamme myytiin loppuun kahdessa päivässä.)

BAYREUTH 2000

Seuralle mahdollisesti v. 2000 tulevan lippukiintiön saantijärjestys arvottiin 2.9.99. Määräaikaan mennessä oli ilmoittautunut n 30 jäsentä. Arvonnan antama järjestys sekä vaadittavat jatkotoimenpiteet ilmoitetaan arvontaan osallistuneille.

Edellisvuoden tapaan kehotamme kaikkia lipuista kiinnostuneita myös yksityisesti ilmoittautumaan Bayreuthin lippukassan jonoon. Tämän hetken jonotusaika lienee 7-9 vuotta. Varauksia voi tehdä max. kahdelle henkilölle ja se tapahtuu ns. "Bestellscheinillä", joka on määrämuotoinen tilauslomake. Toimi nopeasti, tilauslomakkeen (=Bestellschein) saa lähettämällä osoitteella Bayreuther Festspiele Kartenbüro, Postfach 10 02 62, D-95402 BAYREUTH esimerkiksi seuraavansisältöisen kirjeen/postikortin: "Ich NN wäre Ihnen sehr dankbar, wenn Sie mir bitte einen Bestellschein für Karten zu den Festspielen 2000 schicken könnten. Meine Adresse ist: xxxxxx. Ich bin ein Mitglied des Finnischen Wagner-Verbands, Turku."

ENSIMMÄINEN SUOMENKIELINEN RING-KIRJA

Aiomme syksyn aikana julkaista Uolevi Karrakosken suomentaman Peter Bassettin kirjan "Uuden vuosituhannen Ring. Opaskirja Wagnerin Niebelungin sormukseen" (Kirjan "Jumalten tuho" - kappale sisältyi Wagneriaaniin nro 13). Tämä ensimmäinen suomenkielinen Ring-kirja (n 130 sivua) ilmestyy jouluun mennessä, ja tarjoamme sitä nyt jäsenille alennettuun ennakkohintaan á 98 mk + postituskulut 10 mk/lähetys. Ennakkohinta koskee 15.10.1999 mennessä tehtyjä tilauksia maksuineen. Tilaukset Peterille. Tämän jälkeen hinta tulee olemaan vähintään 120 mk + lähetyskulut.

MUUTA AJANKOHTAISTA WAGNERIIN LIITTYVÄÄ

Elokuva-arkisto Helsingissä esittää Fritz Langin 'Die Nibelungen' teoksen to 30.9. ja su 3.10.

Hyvinkään orkesteri soittaa Tuomas Pirilän johdolla mm Siegfried-idyllin la 9.10. klo 19.00 Riihimäen Lasimuseossa ja su 10.10. klo 19.00 Hyvinkää-salissa Hyvinkäällä.

Hyvää alkavaa syksyä ja aktiivista Wagner-harrastusta t. Suomen Wagner-seura ry

Markku Lulli-Seppälä
puheenjohtaja
e-mail: mils@netti.fi
Peter Häggblom
rahastonhoitaja
e-mail: haggblom@netti.fi

LIITE:

Richard Wagnerin oopperoita maailmalla.

Ohessa Wagner Society NSW Inc:lta (Sydney) lainaamamme lista, josta selviää ajankohtaista tietoa maailman oopperalavo-jen Wagner-tarjonnasta. Tiedot eivät välttämättä ole täydellisiä emmekä vastaa niiden paikkansapitävyydestä. Tarkista aina ao oopperatalosta lopulliset ohjelmat ja esityspäivät.

Amsterdam Meistersinger - January29, February 1, 5, 8, 11, 14, 17, 20, 23, 2000.
Antwerpen Holländer - April 16, 18, 21, 24, 27, 29, 2000.
Barcelona Lohengrin - March 18, 23, 25, 28, 29, 31, April 2, 5, 2000.
Berlin Staatsoper Tannhäuser - November 27, December 12, 1999. Die Meistersinger - April 27, May 1, 2000.
Copenhagen Tannhäuser - October 5, 8, 18, November 29, December 2, 13, 21, 1999.
Dresden Parsifal - November 21, 28, December 5, 1999, April 9, 2000. Tannhäuser - February 27, March 8, June 25, 29, July 4, 13, 16, 2000. Lohengrin - September 26, October 10, 1999. Tristan und Isolde - November 7, 11, 14, 1999.
Edinburgh Parsifal - March 4, 7, 2000.
Geneva Die Walküre - May 3, 6, 9, 12, 15, 18, 21, 2000.
Ghent Holländer - March 29, April 1, 4, 7, 9, 2000.
Glasgow Parsifal - March 11, 15, 18, 2000.
Helsinki Das Rheingold 17.5. & 7.6., Die Walküre 21.5 & 9.6., Siegfried 28.5. & 12.6, Götterdämmerung 4.6. & 15.6.
Honolulu Tristan und Isolde - January 28, 30 and February 1, 2000.
Houston Tristan und Isolde - January27, 30, February 2, 5, 8, 11, 2000.
London, The Royal Opera Holländer - March 21, 24, 27, 30, April 1, 8, 11, 2000. Die Meistersinger - May 16, 19, 22, 25, 27, 31, 2000.
Mulhouse Tristan und Isolde - February 25, 27, 2000.
Munich Lohengrin - March 9, 12, July 13, 17, 2000. Parsifal - April 16, 20, 23, 26, 2000. Die Meistersinger - June 11, July31, 2000.
Nashville Holländer - April29, May 2, 2000.
The Met New York The Ring - March25, April 1, 15, 22; 24, 25, 27, 29; May 1,2,4,6, 2000.
Orlando Holländer - November 19, 21, 23, 1999.
Paris, Bastille Holländer - June 20, 23, 26, 29,
Prague National Theatre Tristan und Isolde - May 19, 21, 27, June 18, 2000.
St Petersburg The Ring - June 2000. The cycle[s] begins with Das Rheingold on June 27, 2000. Part of Stars of White Nights Festival.
San Diego Lohengrin - February 13, 16, 19, 22, 2000.
San Francisco Parsifal - June 18, 21, 24, 27, 30, July 2, 2000.
Strasbourg Tristan und Isolde February 5, 8, 12, 14, 17,20.2000.
Stuttgart Siegfried - November 14, 2000 Götterdämmerung - March 12, 2000.
Torino Holländer - September 17, 19, 21, 23, 24, 25, 26, 28, 29.2000.
Toronto Holländer - January 20, 23, 26, 29, February 1, 4,2000