Main menu

Jäsenkirje 2000-2

Turussa 5.10.2000

Hyvä Suomen Wagner-seuran jäsen,

A. MUISTILISTA SEURAN TOIMINNASTA

Ke 11.10. Turku klo 19 FYSI: Liisamaija Hautsalo: Tristan ^Ö illuusio rakkaudesta? ja Martti Parkkari:: Tristanismi - eräs rakkauden ilmentymä.
La 14.10 Matka Sallisen Kuningas Leariin. Lähtö Turusta klo 16. Esitys alkaa klo 19. Oopperan kesto n kolme h, yksi väli-aika.
Ilm ma 23.10. mennessä Wienin-matkalle: Lohengrin-Rienzi-Rheingold" 8.-15.3. ja 9.-16.3. 2001.
Ilm. pe 27.10. menn. Göteborgin Lohengrin-matkalle 9.-12.12.
Pe 27-30.10.2000. Tristan-matka Karlstadiin. Hot. Plaza. Linja-auto Turusta Aurak.2 klo 19.30. Vikingin lähtö Turusta klo 21.
Ke 8.11. Helsinki klo 18.30 Lallukassa "Nuori säveltäjä ja Wagner". Uljas Pulkkis ja Wagnerin pianotuotanto.
Ke 15.11. Turku klo 19 Turun yliopiston musiikkitieteen lai-tos. Prof. Anne H Sivuoja-Gunaratnam: "Kundry - Parsifalin pyhyyden kääntöpuoli".
Ti 28.11. Turku klo 19 FYSI. Kapellimestari Janne Haapa-sen esitelmä: "Lohengrinin orkesterin käyttö". Glögiä..
Ke 29.11. Helsinki klo 18.30. Lallukassa Pekka Asikainen esittelee Lohengrinin. Glögiä.
Pe 15.12. mennessä varaukset Kansallisoopperan Ringiin 2001.
Su 14.1.2001 Turku klo 16 Sibeliusmuseossa Matti Lehtosen "Polyfonian käyttö Wagnerin Mestarilaulajissa".
Ke 24.1.2001 Helsinki klo 18 Sibelius-Akatemian Aino Ackté -salissa Suuria Wagner-ääniä osa II. Jack Leo
Su 11.2.2001 Seuran sääntömääräinen vuosikokous Turussa sunnuntaina
11.2.2001 klo 14 FYSI:n tiloissa Sibeliuksenkatu 3. Heti kokouksen jälkeen n klo 15-15.30 tilaisuus jatkuu Jopi Har-rin Rienzi-luennolla. Kahvi- ja pullatarjoilu.

B. YLEISTÄ

Syksy on tuonut tullessaan hienoja säitä ja onkin tullut aika kertoa seuramme alkaneen syksyn ja alkutalven tapahtumista. Tämä kirje on tullut/tulee myös samansisältöisenä tavallisessa postissa koko jäsenkunnalle. Jäsenmaksunsa 2.10 mennessä maksaneille samassa lähetyksessä on myös uunituore Wagneriaani nro 16.

Kansallisoopperan Ring-esitysten aikana meillä oli oopperan ala-aulassa piste, jossa paitsi myytiin Wagneriaani-julkaisujamme ja Wagner-kirjallisuutta jaettiin jäseneksiliittymiskaavakkeita. Tämä tempaus ylitti kaikki odotukset sekä myynnin että sitä kautta liitty-neiden uusien jäsenten osalta. Niinpä olemme saaneet viimeisten kuukausien aikana jopa satakunta uutta jäsentä, jäsenmäärän ollessa nyt jo yli 740. Toivotamme tervetulleiksi kaikki uudet jäsenet. Ter-vetuloa myös tilaisuuksiimme ja matkoillemme!

Halutessasi voit saada sähköpostitse pikatiedotteita mm. radion Wagner-tarjonnasta ja muista ajankohtaisista seuran toimintaan ja Wagneriin liittyvistä asioista. Kerro osoitteesi Peterille, niin pääset jakolistalle. Tutustu myös seuran kotisivuihin: http://users.utu.fi/hansalmi/sws sekä sen Wagner-linkkikokoelmaan.

C. VUODEN 2000 JÄSENMAKSU

Kaikkien niiden kesken (343), jotka ovat ajoissa (maalis-huhtikuussa) maksaneet jäsenmaksunsa on lupauksen mukaan arvottu levypalkinto. Palkinnon voitti Martti Parkkari Turusta. Onnittelemme.

Sen jälkeen on tähän päivään mennessä tullut n 240 jäsenmaksua, mutta tällä hetkellä on valitettavasti edelleen n 130 jäsentä, jotka eivät vielä ole maksaneet jäsenmaksuansa tältä vuodelta. Pyydämme ystävällisesti maksamaan ensi tilassa. Merkkinä siitä, että kaipaamme maksuasi on, että saat postissa tulevan kirjeen ilman Wagneriaania. Saatuamme maksusi toimitamme Wagneriaanin.

Vaikka keväällä toimitettu pankkisiirto olisi kadonnut, voit maksaa jäsenmaksun 80 mk (perhejäsen 40 mk) tilille Liedon SP 430915-260805. Jos maksajan nimi on eri kuin jäsenen nimi on tär-keätä kirjoittaa viestikenttään "jäsenm + jäsenen nimi ja/tai jäsen-numero(t)" (näkyvät postissa tulevan kirjeen osoitetarrasta).

D. VUOSIKOKOUSKUTSU

Seuran sääntömääräinen vuosikokous pidetään Turussa sunnuntaina 11.2.2001 klo 14 FYSI:n tiloissa Sibeliuksenkatu 3, 3 krs, Puutorin laidalla (alhaalla summeri). Kokouksessa käsitellään sääntömääräiset asiat, mm. puheenjohtajan, hallituksen jäsenten ja tilintarkastajan valinta, tilinpäätöksen vahvistaminen ja vastuuvapaus vuodelta 2000, toimintasuunnitelma ja talousarvio vuodelle 2001 sekä vuoden 2001 jäsenmaksut. Lisäksi käsitellään hallituksen esitys seuran sääntöjen muuttamiseksi. Muutosehdotuksen saa pyynnöstä puheenjohtajalta tai toiminnanjohtajalta.

Heti kokouksen jälkeen n klo 15-15.30 tilaisuus jatkuu Jopi Harrin Rienzi-luennolla. Seura tarjoaa kokouksessa kahvit + pullat. Kaikki jäsenet ovat tervetulleita, myös muut kuin turkulaiset!

E. TULEVAT TILAISUUDET

TURUSSA

Ke 11.10. klo 19 FYSI. Tristan-aiheinen kaksoisluento: Liisamaija Hautsalo puhuu tuoreen gradutyönsä perusteella aiheesta: Tristan ^Ö illuusio rakkaudesta? Martti Parkkarin otsikkona on: Tristanismi - eräs rakkauden ilmentymä. Vaikuttaa mielenkiintoiselta. Kannattaa varmaan tulla kauempaakin Turkuun. Osoite: Sibeliuksenkatu 3, 3 krs, alhaalla summeri. Uusille jäsenille ja ei-turkulaisille tiedoksi, että FYSI on Puutorin varrella, lähellä Konserttitaloa, samassa talossa ja portaassa kuin Korvacenter.

Ke 15.11. klo 19 Turun yliopiston musiikkitieteen laitos "Hovi"-sali. Prof. Anne H. Sivuoja-Gunaratnam kertoo meille aiheesta: "Kundry - Parsifalin pyhyyden kääntöpuoli". Huom! Paikka on siis Turun yliopiston musiikkitieteen laitos, Arwidssoninkatu 1, (Piispankadun alkupäästä TYKS:in suuntaan. Laitos on Kasarminkadun ja Vänrikinkadun kulmassa.) "Hovi"-sali, sijaitsee heti sisäänkäynnin vieressä.

Ti 28.11. klo 19 FYSI. Kapellimestari Janne Haapasen esi-telmä: "Lohengrinin orkesterin käyttö". Osoite: Sibeliuksenkatu 3, 3 krs alhaalla summeri. Glögitarjoilua.

Su 14.1.2001 klo 16 Sibeliusmuseo. Bach-juhlavuoden inspiroi-mana pyysimme Matti Lehtosta puhumaan Bachin vaikutuksesta Wagneriin. Matti otti haasteen vastaan ja toteaa mm. "kun Wagner puhuu libretossaan 'pyhästä saksalaisesta taiteesta', sen vastine näyt-täisi musiikin tasolla olevan "Bach-mainen" polyfonia ja kontrapunk-ti". Luennolleen hän on antanut nimen: "Polyfonian käyttö Wagne-rin Mestarilaulajissa". Huom paikka! Sibeliusmuseo, Piispankatu 17.

HELSINGISSÄ

Ke 8.11. klo 18.30 Lallukassa "Nuori säveltäjä ja Wagner". Ajattele, jos olisit päässyt haastattelemaan Sibeliusta uran alkuvai-heessa! Emme tiedä, tuleeko Uljas Pulkkiksesta Sibeliuksen veroi-nen säveltäjä, mutta alku ainakin on lupaava. Uljas voitti viime vuon-na Kuningatar Elisabetin sävellyskilpailun Belgiassa, hänen viulu-konserttonsa sai parhaat kritiikit Ung Nordisk musik-konserttisarjassa loppukesästä, syksyllä hänen teoksiaan esittävät Helsingin Kaupunginorkesteri ja Avanti, jälkimmäinen Birmingha-missa. Hän on pitänyt sävellyksen mestarikursseja Italiassa... Ja tie-tenkin tämä 25-vuotias säveltäjä on Suomen Wagner-seuran pitkäai-kainen jäsen. Tule siis Lallukkaan, os. Apollonkatu 13. Tilaisuus päättyy n klo 20.30. Uljas kertoo näyttein Wagnerin pianosävellyksistä, joista hän on tehnyt gradunsa, joten meillä on tilaisuus tutustua Wag-nerin musiikin vähemmän tunnettuun puoleen. Lisäksi voimme haastatella Uljasta muista säveltäjänuraan liittyvistä kysymyksistä.

Ke 29.11. klo 18.30. Lallukassa Pekka Asikainen esittelee Lohengrinin. Vaikka et pääsisi joulukuussa Göteborgiin Lohengri-nia katsomaan, pääset marraskuussa helposti Lallukkaan (os. Apollonkatu 13) kuuntelemaan korrepetiittori Pekka Asikaista. Gö-teborgiin menijöille tämä on MUST! Pekka tuntee oopperan ja sen taustat sekä kirjallisuudesta että omasta monipuolisesta kokemuk-sestaan ja välittää tietojaan meille sekä sanoin että sävelin. - Joulu lähestyy, joten glögiä on tarjolla.

Ke 24.1.2001 klo 18-20 Sibelius-Akatemian Aino Ackté -salissa "Suuria Wagner-ääniä osa II". Jack Leon ensimmäinen Wagner-äänien esittely keväällä 2000 päättyi Birgit Nilssoniin. Tällä kertaa kuulemme ääniä 60-luvulta lähtien. Paikka on Sibelius-Akatemian Aino Ackté -sali, Töölönkatu 28, neljäs krs.

F. MATKAT JA OOPPERALIPUT

KARLSTADIN TRISTAN 27.-30.10. Lähtö Vikingillä Turusta klo 21. Tule bussiin Aurakatu 2 klo 19.30 tai suoraan terminaalille 2. kerroksessa viim. klo 20.15. (Junalla tulevat välittömästi junan saavuttua satamaan.) Matkan majoitus on meistä riippumattomista syistä muuttunut ja on edelleen Karlstadin keskustassa. Hotellin nimi on First Hotel Plaza**** os. Västra Torggatan 2, S-65225 Karlstad, Tel:+46-54-100200, fax: 100224. Kaikki muut tiedot ennallaan. Kerro jos toivot kasvisruokaa illallisella. Ooppera alkaa klo 16. Matka on loppuunmyyty.

GÖTEBORGIN LOHENGRIN 9.-12.12.2000

Järjestämme joulun alla matkan GÖTEBORGIIN 9.-12.12.2000, jossa Göteborgs Operan esittää Wagnerin Lohengrinin. Matkanjohtajana Peter Häggblom ja bussiemäntänä Outi Jaakola. Göteborgin ooppera kuuluu Kansallisoopperamme ohella Euroopan uusimpiin oopperataloihin. Auditoriossa on n 1250 paikkaa - Ruotsin suurin ja modernein sekä monien mielestä kaunein. Seuramme kävikin siellä jo v 1995, jolloin näimme Hollantilaisen. Sen jälkeen siellä on esitetty Tannhäuser (johon emme saaneet lippuja) ja nyt on siis Lohengrinin vuoro ^Ö suurin satsaus tähän asti ^Ö, sopivasti teoksen viettäessä 150-vuotispäiväänsä. Kapellimestari on Marc Albrecht / Patrik Ringborg, ohjaaja: Guy Joosten, lavastus: Johannes Leiacker, puvustus Jorge Jara, valot: David Cunningham. Miehityksestä tiedämme, että Lohengrinin osan esittää John Treleaven, Ortrudin Irma Mellergaard ja Elsan Hillevi Martinpelto, kaikki mainioita laulajia. Esityskieli saksa, joka tekstitetään Ruotsiksi.

Lähtö tapahtuu lauantai-iltana 9.12. Turusta. Matkan aikana meillä on koko ajan käytössä oma Rindellin bussi, joka lähtee Turusta Aurakatu 2 klo 19.30. Voit myös tulla suoraan terminaalin 2. krs viim. klo 20.15. (Junalla tulevat välittömästi junan saavuttua satamaan.) Vikingin lähtöaika on klo 21.00. Junalla tulevat saavat lippunsa lippupisteestämme Vikingin terminaalin 2. kerroksessa. Paluumatkalle lähdetään maanantaina niin, että lähtö Göteborgista on n klo 11.30. Menemme yölaivalla Turkuun, jonne saavumme tiistaiaamuna klo 7.35. Asumme Göteborgin Cityssä (lähellä rautatieasemaa) ensiluokan hotellissa "Scandic Hotel Crown" , Polhemsplatsen 3, S-411 11 Göteborg , Tel: +46 31 751 51 00, Fax: +46 31 751 51 11. Matkan hintaan sisältyy aamiainen hotellissa.

Kokonaishinta matkasta, johon sisältyy oopperalippu permannon kalleimmilta paikoilta on:

A. 1650 mk (jaetussa 2 h A4 ikkunahytissä ja 2-h hot huon)
B. 1500 mk (jaetussa 2 h isossa B 4 hytissä ja 2-h hot huon)
C. 1300 mk (jaetussa 2 h pienessä B2 hytissä ja 2-h hot huon)
(A4 ja B4 ovat neljän vuoteen hyttejä, B2 on kahden päällekkäisen vuoteen pieni hytti - "Pullman")

Y. Yhden hengen lisämaksut B2-hytistä lisämaksua +150 mk ja ho-tellihuoneesta +170 mk. Eli yhteensä lisämaksut +320 mk.

Halukkaat voivat osallistua yhteiseen joulupöytään laivan buf-fét-ravintolassa heti laivan lähdettyä. Hinta ruokajuomineen (sis olut/viini/vesi) on 115 mk/suunta (joululisä 10 mk). Kerro ilmoittautuessasi, mikäli haluat osallistua, lisää tämä/nämä summa(t) maksuusi ja kirjoita viestikenttään:

BUM. Buffet meno á 115 mk
BUP. Buffet paluu á 115 mk
Kerro myös syntymävuotesi.

Jotkut ovat halunneet omatoimisesti lentää Göteborgiin. Tarjoamme enintään 11 jäsenelle erikoispakettia seuraavasti:
D. Pelkkä oopperalippu Lohengriniin su 10.12. klo 18 á 350 mk
E. Oopperalippu + kahden yön majoitus (la-ma) samassa hotellissa kuin muu ryhmä yhteensä á 950 mk. 1 hh lisä + 340 mk.

- Matka myydään ensisijaisesti omille jäsenille. Muut pääsevät mukaan jos tilaa on. Lisähinta ei-jäseniltä siinä tapauksessa +100 mk
- Kaikki junassa tulevat voivat ostaa matkatodistusta vastaan menopaluulipun menolipun hinnalla. Varustamo toimittaa todistukset.

Matkalla Göteborgiin Uolevi Karrakoski on luvannut kertoa meille bussissa Lohengrinin syntyvaiheista ja esityksiin liittyviä anekdootteja. Oopperaesitys sunnuntaina alkaa klo 18. Pyydämme ilmoittautumaan 27.10. mennessä Peterille p. 02 - 232 2280, 040-7473922 tai e-mail: haggblom@netti.fi sekä vahvistamaan osallistumisesi maksamalla viikon sisällä ilmoittautumisesta (viimeistään kuitenkin 31.10) koko matkan hinta seuran tilille ÅAB 660100-1205046.

Merkitse pankkisiirron viestikenttään hyttivaihtoehtosi A-E, Y jos valitset 1 hh sekä BUM ja/tai BUP. Uusia matkustajia pyydämme ilmoittamaan myös syntymävuotensa. (Esim Göteb C, Y, BUM ja BUP s. 49). Ilmoittaudu ajoissa, mukaan mahtuu 48. Useimmat matkoistamme on viime aikoina myyty nopeasti loppuun.

Jos joudut peruuttamaan matkasi ennen 1.11., omavastuu on 100 mk. Sen jälkeen omavastuu on 150 mk + vastuu oopperalipun hinnasta sekä Rindell-matkojen ja Viking Linen meiltä veloittamista peruutuskuluista ja jollei tilallesi löydy toista osanottajaa, jolloin se on e.m. 150 mk. Suosittelemme matkavakuutusta, joka kattaa peruutuskulut sairastapauksessa.

WAGNER-MATKA WIENIIN MAALISKUUSSA 2001

Jatkamme tutustumista Keski-Euroopan maineikkaisiin ooppera-taloihin, ja tällä kertaa on vuorossa Wienin Valtionooppera. Siellä on mahdollisuus viikon kestävällä matkallamme nähdä peräti kolme Wagner-oopperaa, josta meidän kannaltamme Rienzi vaikuttaa eksoottisimmalta. Matka tehdään lentäen Helsinki-Vantaalta Wie-niin. Odotamme, että matkustajamäärä on jälleen melkoisen iso, jol-loin on edullisempaa (!) jakaa ryhmä kahtia. (Lentoyhtiöt antavat yleensä vain rajoitetun määrän halpoja paikkoja per lento.) Kumpikin ryhmä on viikon matkalla. Edullisin lähtö (ja hieman vaatimattomampi majoitus) on torstairyhmällä 8.3. Tähän ryhmään mahtuu kuitenkin vain 15 hlö. Paikat jaetaan ilmoittautumisjärjestyksessä.

Muulle ryhmälle lähtöpäivä on perjantai 9.3.(max 40 hlö). Molemmille ryhmille on yhteinen bussilla tehtävä n 3,5 tunnin opastettu kaupunkikierros sunnuntaina 11.3. (lähtö n. klo 9.30), joka sisältyy matkan hintaan. Kummallakin ryhmällä on mahdollisuus nähdä kaikki kolme Wagner-oopperaa. Torstairyhmän vastuullinen matkanjärjestäjä on Suomen Matkatoimisto Oy/ Etumatkat ja perjantairyhmän Suomen Matkatoimisto Oy/ Erikoisryhmät. Wagner-seuran puolesta matkanjohtajana toimii Peter Häggblom. Voimassaoleva passi (tai EU-henkilöllisyystodistus) on pakollinen. Viisumia ei tarvita Suomen kansalaisilta. Kentällä oltava 1,5 tuntia ennen lähtöä.

Tätä kirjoitettaessa oopperalippujen hinta ei ole vielä selvä. Muilta osin matka on seuraavansisältöinen ja hintainen: (Ks hotellien sijainnit postissa tulleen kirjeen kartasta.)

Torstairyhmä. Matka 8.-15.3.2001. Lennot: Finnairilla, To 8.3 Helsinki^ÖWien AY 765 08:25 ^Ö09:55, paluu to 15.3.Wien ^Ö Helsinki AY 766 11:00 ^Ö 14:20.

A. Hotelli: Rosenhotel International*** Buchfeldgasse 8, A-1080 WIEN, puh: + 43-(0)1-4035 291. Turistiluokan hotelli rau-hallisella kadulla Raatihuoneen takana rinteessä. Hotellin läheltä (150 m) suora raitiovaunuyhteys Ring-kadulle ja oopperalle. Kä-velymatkaa Ringille noin 500 m ja oopperalle noin 1,5 km. Lähin metroasema (U2 ^Ö Rathaus) 250 m hotellilta. Hotellissa on pienet oleskelutilat, aulabaari ja aamiaishuone. Hotelli on rakennettu 1980 ja peruskorjattu 1995. Huoneissa suihku ja wc, puhelin, ra-dio, tv, minibaari ja tallelokero. Kokolattiamatot. Suomalaista henkilökuntaa. Luottokortit: Visa, MC, DC ja AE. Hinta 4290 mk (1 hengen huonelisä +850 mk.)

Perjantairyhmä. Matka 9.-16.3.2001 Lennot: Finnairilla pe 9.3. To 8.3 Helsinki-Wien AY 765 08:25 -09:55, paluu to 15.3.Wien - Helsinki AY 766 11:00 - 14:20.

B. Am Stephansplatz Hotel**** Stephansplatz 9, A-1010 Wien, puh: +43-(0)1-534050, fax (0)1-53405711. Kodikas neljän tähden hotelli kävelyalueella Tapaninkirkkoa vastapäätä eli aivan Wienin ydinkeskustan sydämessä, jossa mm. ravintola, baari ja kauppoja. Oopperaan matkaa n 600-700 m. Viihtyisissä huoneissa on wc, suihku/kylpy, minibaari, satelliitti-tv, radio ja puhelin. Hin-ta 6490 mk (1 hengen huonelisä +1830 mk.)

C. Holiday Inn Vienna City Center****, Margaretenstrasse 53, A-1050 WIEN, puh +43 (0)1 58850, fax 58850899. Skandinaa-vistyylinen moderni ensiluokan hotelli, josta oopperalle n. 1,2 km. Sinne pääsee myös bussilla 59A. Hotellin ympäristössä joitakin ravintoloita ja liikkeitä. Hotellissa on bistro-baari ja ravintola ja höyrysauna. Pienehköt huoneet ovat viihtyisästi sisustettuja ja niissä on kylpy/suihku, wc, hiustenkuivaaja, minibaari, satelliitti-tv, radio, puhelin ja tietokoneliitäntämahdollisuus. Huoneissa (2 hh) parivuode. Hinta 4990 mk (1 hengen huonelisä +1290 mk.)

D. Hotel Mercure Pannonia Europaplatz****, Matrosengasse 6-8, A-1060 WIEN, puh: +43-(0)1-599010, fax: +(0)1-5976900. Moderni ensiluokan hotelli vilkkaan ostos- ja ravintolakadun, Maria Hilferstrassen tuntumassa noin 2,5 km ydinkeskustasta. Hotellin edessä kaksi metroasemaa. Vanhaan kaupunkiin suora metroyhteys (kesto n. 7 min) Westbahnhof-asemalta (200 m. hotellista). Oopperalle (n 3 km) yksi vaihto metrossa. Hotellissa on aulabaari ja ravintola. Pienehköt huoneet on uusittu raikkain värein. Huoneissa on joko kylpy tai suihku, wc, hiustenkuivaaja, minibaari, puhelin, satelliitti-tv, äänieristetyt ikkunat sekä kokolattiamatto. Tupakoimattomia huoneita saatavilla. Muutamia allergiahuoneita. Hinta 4690 mk (1 hengen huonelisä +1610 mk.)

Hinnat sisältävät yllä mainitut reittilennot Hki-Wien-Hki turistiluokassa, lentokenttäverot ja matkustajamaksut, 7 vrk:n majoitus, aamiaisbuffet hotellissa päivittäin, suomeksi opastettu lentokenttäkuljetus Wienissä saapuessa, paluukuljetus hotellista lentokentälle (torstairyhmälle) ilman opasta, sekä suomeksi opastetun bussilla suoritettavan kaupunkikierroksen (kesto n 3,5 tuntia, arvo n 200 mk). Torstairyhmälle lisäksi opastettu kävelykierros vanhassa kaupungissa.

Hinnat perustuvat 4.10.2000 voimassa olleisiin sopimuksiin, aikatauluihin, hinnastoihin ja valuuttakursseihin, joten varaamme oikeuden muutoksiin.

Kaikkien matkalle lähtevien toivotaan tietenkin osallistuvan tarjolla olevaan kolmeen Wagner-oopperaan, miniminä kuitenkin osallistuminen yhteen oopperaan.

Lohengrin la 10.3. Kapellimestari: Leopold Hager, ohjaaja: Joachim Herz, lavastaja: Rudolf Heinrich, puvustaja: Reinhard Heinrich. Miehitys: Heinrich der Vogler: Kurt Rydl, Lohengrin: Thomas Moser, Elsa von Brabant: Inga Nielsen, Friedrich von Telramund: Oleg Bryjak, Ortrud: Gabriele Schnaut.

Rienzi, der letzte der Tribunen ti 13.3. Kapellimestari: Ernst Dunshirn, ohjaaja: David Pountney, lavastaja: Robert Israel, puvut: Marie-Jeanne Lecca, koreografi: Renato Zanella, valot: Mimi Jordan Sherin. Miehitys: Rienzi: Glenn Winslade, Irene: Nancy Gustafson, Adriano: Margareta Hintermeier,

Das Rheingold ke 14.3. Kapellimestari: Simone Young, ohjaaja: Adolf Dresen, lavastus ja puvut: Herbert Kapplmüller. Miehitys: Wotan: Falk Struckmann, Loge: Heinz Zednik, Alberich: Oleg Bryjak, Fricka: Lioba Braun, Freia: Ricarda Merbeth, Erda: Marjana Lipovsek

Meille on luvattu oopperaliput, mutta lippujen hintoja ja kategorioita ei ole pyynnöistämme huolimatta vielä vahvistettu. Todennäköistä on, että saamme lippuja ainakin kahdesta kalleimmasta kategoriasta. Wienin Valtionoopperan liput ovat tunnetusti kalliita (Lontoon Covent Gardenin ohella ilmeisesti Euroopan kalleimpia), eli hyvä lippu tarkoittaa myös kallista. Alla olevat hinnat ovat ohjeellisia:

Kategoria Lohengrin Rienzi ja Rheingold
1. Kalleimmat 1100 FIM 900 FIM
2. "Melko kalliit" 800 " 650 "
3. Keskihintaiset 600 " 500 "
4. "Melko halvat" 300 " 250 "

Halvimpien lippujen (kategorian 3-4) saanti on epävarmaa. Jos toivot niitä, emmekä niitä saa, niin ilmoita myös käykö varalle kategoria 2. Agentin palkkiosta riippuen e.o. hinnat saattavat muuttua kumpaankin suuntaan. Matkanjärjestäjä on luvannut selvittää tämän kysymyksen lokakuun aikana. Matkalle mahtuu n 55 henkilöä.

Pyydämme ilmoittautumaan mukaan ensi tilassa, kuitenkin viimeistään 23.10 mennessä Peterille p 02-2322280, 040-7473922 tai sähköpostitse: haggblom@netti.fi. Paikat ja hotellit jaetaan ilmoittautumisjärjestyksessä. Kerro varuksen yhteydessä lähtöpäivä/hotelli, haluatko yhden hengen vaiko jaetun huoneen sekä oopperalipputoivomuksesi. Ilmoittautuminen vahvistetaan maksamalla viikon sisällä torstairyhmän osalta ennakkoa 100 mk ja perjantairyhmän osalta 120 mk/hlö seuran tilille ÅAB 660100-1205046. Tätä ei palauteta mikäli ao henkilö peruuttaa itse matkansa.

Mikäli matkatoimiston lupauksista huolimatta emme saakaan lippuja e.m. Wagner-oopperoihin, matka luonnollisesti peruuntuu, ja siinä tapauksessa palautamme kaikki ennakot. Kerro ilmoittautuessasi toivomuksesi ja kirjoita pankkisiirtoon: Wien, lähtöpäivä ja hotelli A,B,C tai D, mahd. 1hh ja oopperalippukategoria Loh (1-4), Rienz 1-4 sekä Rhein 1-4 . Siis esim. "Wien torstai A, 1hh, Lo2, Rienz 1 ja Rheing 4 , varalle Rheing 2". Oopperalippuvaraus on tässä vaiheessa suuntaa antava. Sinulla on oikeus yrittää muuttaa sitä (käytettävissä olevan lippukiintiömme puitteissa), sen jälkeen kun lipputilanne selviää.

Matkan ja lippujen seuraavien erien maksusta ja maksuaikataulusta kerromme ilmoittautuneille sen jälkeen, kun tiedämme myös oopperalippujen hinnat. Joka tapauksessa viimeinen erä matkan hin-nasta tulee olla maksettu n 20.1.2001 mennessä.

Wienissä on matkamme aikana muitakin oopperaesityksiä. Esim. Valtionoopperassa esitetään 8.3. Richard Straussin Ariadne auf Naxos, 9. ja 12..3. Figaron häät sekä 15.3. Turandot, jossa Liun osan esittää Soile Isokoski. Konserttitarjontaa esim: Wienin Philharmonikoilla on konsertit 10.3. klo 15.30 (Rattle, Brendel - Mozart, R Strauss, Schumann) sekä 14.3. klo 19.30 (Hager - Mozart, Bruckner Symph 7). 11.3. klo 19.30 on Wiener Symphonikerin (Viotti - Honegger) konsertti. Tällaiset esitykset jäävät kunkin omatoimisuuden varaan. Etumatkojen retkille voi ilmoittautua paikan päällä.

Koska ihmiset jakautuvat kahteen pienehköön ryhmään, Turusta tulevilla ei kannattane järjestää bussikuljetusta. (Esim. Turusta bussit kentälle kulkevat noin tunnin välein). Näillä näkymin kukin tulee siis Vantaan kentälle omin neuvoin.

KANSALLISOOPPERA - HELSINKI RING 2001

Kansallisooppera tulee esittämään Ringin elo-syyskuussa 2001 vielä kertaalleen kahden syklin muodossa. Seuramme on tehnyt näi-hin esityksiin ennakkovaraukset molempiin sykleihin, ja voimme tarjota jäsenkunnalle lippuja kaikista kategorioista. Kansallisooppe-ran Ring on niin upea, että sitä voi hyvinkin nähdä kahteen tai use-ampaankin kertaan. Jos varaat itsellesi lipun kauttamme, voit saman tien varata lippuja myös (ei-jäsen-) tuttavillesi. Ennakkotietojen mukaan osa päärooleista tullaan miehittämään uusilla laulajilla. Tällä hetkellä ooppera ei ole vielä kertonut miehitystä. Kerromme sen jäsenillemme heti, kun saamme tiedot oopperasta. Lippuja välitämme vain sykleittäin. Yksi syklilippu koostuu neljästä erillisestä näytöslipusta. Hinnat ovat samat kuin vuoden 2000 sykleihin. Syklilippu oikeuttaa ilmaisiin ohjelmiin, joita saa oopperatalosta esittämällä syklilippunsa.

Linja-auto lähtee Turusta tällä kertaa vain 2. sykliin Auraka-tu 2:sta aina kolme tuntia ennen esitysten alkua. Bussi maksetaan nyt poikkeuksellisesti lippujen maksun yhteydessä, hinta yhteensä 390 mk/sykli (neljä matkaa). Pyydämme turkulaisia kertomaan varauksen yhteydessä, mikäli eivät osallistu linja-autokuljetukseen. Turkulaisten oopperaliput jaetaan linja-autossa. Muut saavat meiltä liput postitse.

Ensimmäinen sykli: Esityspäivät ovat: 1. sykli: Reininkulta 7.8., Valkyyria 11.8., Siegfried 19.8. ja Jumalten tuho 26.8.2001.

Lippuvaihtoehdot (koko sykli):

A 2.520 mk (1. parven keskiosa)
B 2.020 mk (permanto)
C 1.620 mk (2 parvi)
D 840 mk (3. parvi)

Toinen sykli: 2. sykli: Reininkulta 29.8., Valkyyria 31.8., Sieg-fried 3.9. ja Jumalten tuho 6.9.2001.

E 2.525 mk (1. parven keskiosa)
F 2.025 mk (permanto)
G 1.625 mk (2 parvi)
H 845 mk (3. parvi)

Varauksia voi tehdä Peterille 15.12.2000 mennessä, puh 02-2322280, fax 02-2334976 tai e-mail: haggblom@netti.fi. Varaamalla nyt heti varmistat, että saat toivomasi vaihtoehdon. Maksu seuran tilille ÅAB 660100-1205046 kahden viikon sisällä varauksesta. Joulukuussa yksi viikko varauksesta. Viestikenttään merkintä kumpaan sykliin olet(te) tulossa, siis esim "2 kpl 1. sykli kat B" ja "bus", jos tulet bussiin.

G. BAYREUTH-LIPPUJA

Seuralle mahdollisesti v. 2001 tulevan lippukiintiön saantijärjestys arvottiin 16.9. Määräaikaan mennessä oli arvontaan ilmoittautunut ennätykselliset n 50 jäsentä. Arvonnan antama järjestys sekä vaadittavat jatkotoimenpiteet ilmoitetaan arvontaan osallistuneille. Edelleen kehotamme kaikkia lipuista kiinnostuneita myös yksityisesti ilmoittautumaan Bayreuthin lippukassan jonoon. Tämän hetken jonotusaika lienee 7-9 vuotta. Varauksia voi tehdä max. kahdelle henkilölle ja se tapahtuu ns. "Bestellscheinilla", joka on määrämuotoinen tilauslomake. Toimi nopeasti, niin saatat vielä ennättää saada tilauslomakkeen (=Bestellschein) lähettämällä osoitteella Bayreuther Festspiele Kartenbüro, Postfach 10 02 62, D-95402 BAYREUTH heti esimerkiksi seuraavansisältöisen kirjeen/postikortin: "Ich NN wäre Ihnen sehr dankbar, wenn Sie mir bitte einen Bestellschein für Karten zu den Festspielen 2001 schicken könnten. Meine Adresse ist: xxxxxx. Ich bin ein Mitglied des Finnischen Wagner-Verbands, Turku."

Bayreuthilla on oma mielenkiintoinen kotisivunsa: http://www.bayreuther-festspiele.de/Anfangsseite/Deutsch.htm

H. KANSAINVÄLINEN WAGNER-KONGRESSI FREIBURGISSA 24.-28.5.2001

Vuosittainen RWVI:n kongressi pidetään ensi vuonna Saksan Freiburgissa, Josef Lienhartin kotikaupungissa. Kongressiin on lähdössä hallituksemme edustajat. Kongressiin voivat osallistua myös tavalliset "rivijäsenet". Kongressin virallinen kieli on saksa, jota useimmiten tulkataan simultaanisesti englanniksi ja ranskaksi. Kongressivieraille on tarjolla runsaasti ohjelmaa, mm Lentävä Hollantilainen Freiburger Theaterissa 25.5. Ilmoittautumislomakkeita kannattaa tilata ensi tilassa osoitteesta: Richard Wagner Verband International e.V., Sonnhalde 123, D-79098 Freiburg, Telefon und Fax +49 (0)761-53756. Kerro myös Peterille tai Markulle, jos olet lähdössä. Internetistä lisä-tietoja: http://www.richard-wagner-verband.de/kongress2001.html

I. MUUTA AJANKOHTAISTA WAGNERIIN LIITTYVÄÄ

To 16.11. Kuopion kaupunginorkesteri. Strauss meets Wagner, joht. Shuntaro Sato, sol. Lilli Paasikivi Musiikkikeskus klo 19.00. mm. Wesendonck-lauluja, Waldweben oopp. Siegfried.

To 16.11. Vaasan kaupunginorkesteri, Viljo ja Maire Vuorion säätiön konsertti, joht. Hannu Norjanen. Kaupungintalo klo 19.00 mm. Siegfried-idylli. Ed. kirjeessä mainittu mahdollinen oopperamatka Pietarin Reininkultaan on tässä vaiheessa epävarma. Matka saattaa siirtyä muutaman vuoden (2002?) päähän, eli kunnes siellä esitetään Ring syklinä.

Hyvää alkanutta syksyä ja aktiivista Wagner-harrastusta t. Suomen Wagner-seura ry

Markku Lulli-Seppälä
puheenjohtaja

Peter Häggblom
toiminnanjohtaja

LIITE.

Euroopan oopperatalojen Wagner-tarjonta.

Koonnut Matti Luukkainen. Teoksen jälkeen suluissa kapellimestari ja ohjaaja. Jos talon eteen on laitettu (*) merkitsee se, että joitakin esityspäivämääriä puuttuu. Suomalaiset laulajat on mahdollisuuksien mukaan lueteltu teoksien yhteydessä. Oopperatalot maittain aakkosjärjestyksessä. Kuukausien (ja talojen) nimet englanniksi. Tiedot eivät välttämättä ole täydellisiä, emmekä vastaa niiden paikkansapitävyydestä. Tarkista aina ao oopperatalosta lopulliset ohjelmat ja esityspäivät. Euroopan lisäksi on mainittu Adelaiden Parsifal, jonka Peter Bassett on pyytänyt jäsenistölle kertomaan.

GERMANY
Berlin Staatsoper, Der Fligende Hollander (Baremboim/Jordan, Kupfer) 8,15,20,26,29 April 2001 Silvasti 13, 17 May 2001 Silvasti; Lohengrin (Weigle, Kupfer) 17,21,24 September 2000; Tristan und Isolde (Baremboim, Kupfer) 26,29 October 2000 05, 12 November 2000 5, 14, 21 January 2001; Die Meistersinger von Nuernberg (Weigle, Kupfer) 2,6 June 2001
Berlin Deutsche Oper, Der Fligende Hollander (Pihlmayer, Friedrich) 3, 6 October 2000 Ruuttunen, Ryhänen 27 March 2001 1, 6 May 2000 Ryhänen, Tannhäuser (Kout, Friedrich) 16 May 2001 3,27 June 2001, Tristan und Isolde (Thielemann, Friedrich) 20, 27 May 2001, Die Meistersinger von Nurnberg (Thielemann, Friedrich) 25, 31 December 2000, Parsifal (Thielmann, Friedrich) 8, 12, 16 April 2001 Salminen
Bonn (*) Das Rheingold(Soustrott/Ott, Schoenblom), Die Walkure(Soustrott/Ott, Schoenblom) Siegfried(Soustrott/Ott, Schoenblom), Götterdämmerung (Soustrott/Ott, Schoenblom) 10, 17, 22 September 2000 3 December 2000 18 February 2001 20 May 2001 3, 24 June 2001
Braunschwaig (*) Die Walkyre (Alber, Schwarz) Siegfried (Alber, Schwarz)
Chemniz Tannhäuser (Cateani, Heincke) 7 October 2000 Das Rheingold (Cateani, Heincke) 20 October 2000 31 January 2001 8 August 2001 Die Walkure (Cateani, Heincke) 22 October 2000 2 February 2001 10 August 2001 Siegfried (Cateani, Heincke) 28 October 2000 14, 29 August 2001 Götterdammerung (Cateani, Heincke) 31 October 2000 16 August 2001 1 May 2001
Darmstadt Tristan und Isolde 24, 30 September 2000 3, 14 October 2000
Dessau (*) Die Fliegende Hollander 14 October 2000 19 November 2000
Dortmund (*)Tristan und Isolde Premier 25 March 2001
Dusseldorf Deutsche Oper am Rhein, Der Fligende Hollander 6, 9 Februa-ry 2001 3, 13 March 2001 Tristan und Isolde 30 October 2000 3 November 2000 Parsifal 22 October 20001 November 2000
Dresden Semperoper Der Fliegende Holländer (Prick, Wagner) 14, 17, 30 September 2000 Tannhäuser (Prick, Konwitschny) 20, 24, 27 June 2001 Sippola, Tilli Lohengrin (Prick, Mielitz) 11, 18 March 2001 Sippola, Tilli, Rasilainen 19, 22 April 2001 Isokoski, Sippola, Tilli, Rasilainen Parsifal (Bychkov, Adam) 13, 16 April 2001 Rasilainen, Tilli
Duisburg Deutsche Oper am Rhein Tannhäuser 11, 17 February 2001 3 March 2001 Tristan und Isolde 21, 27 January 2001
Essen Aaltotalo Lohengrin (Soltesz, Weber) 21, 25 October 2000 1, 4, 9, 19, 25 November 2000 15 December 2000
Freiburg (*) Die Fliegende Holländer (Carignani, Pilavachi) Premier 13 January 2001
Frankfurt am Main Die Fliegende Holländer(Carignani, Pilavachi) 17, 23, 30 September 2000 3, 6, 8 Oktober 2000 14, 18, 21, 28, 30 December 2000 1 January 2001
Halle Tannhäuser 22 October 2000 26 November 2000
Hamburg Staatsoper Der Fliegende Holländer (Augin, Marelli) 22, 28 December 2000 3, 10 January 2001 Lohengrin (Metzmacher, Konwitschny) 28 April 2001 1, 20, 24 May 2001
Hannover Lohengrin (Buehl/Gugerbauer, Lehman) 21, 25 October 2000 5, 11, 15, 18, 26 November 2000 2 December 2000
Karlsruhe (*) Lohengrin (Ono, Dew) Premiere 7 July 2001 Tristan und Isolde (Ono, Schulte-Michels) 1, 22 October 2000 Die Walkure 5 November
Kiel Das Rheingold (Windfuhr, Harms) 2 September 2000 10 November 2000 Die Walkyre (Windfuhr, Harms) 3 September 2000 12 November 2000 Siegfried (Windfuhr, Harms) 7 September 2000 23 November 2000 Götterdammerung (Windfuhr, Harms) 10 September 2000 26 November 2000
Koblenz Der Fliegende Hollander (Lü, Ritzel)
Köln Das Rheingold (Tate, Carsen) 9, 12, 15, 17, 21 December 2000 2, 5, 7 January 2001 10, 13, 16, 19 May 2001
Leipzig Tannhäuser 18, 24, 31 May 2001 4 June 2001
Magdeburg (*) Lohengrin Die Walkure
Mannheim (*) Der Ring des Nibelungen (Märkl/Sommer, Schuler)
Meiningen (*) Der Ring des Nibelungen
Mecklenburgische Staatsteather (*) Tannhäuser
Munchen Lohengrin (Schneider, Friedrich) 5, 9, 13 May 2001 13, 17 June 2000 Tannhäuser (Märkl, Alden) 22, 26, 30 November 2000 3 December 2000 21, 24 Juli 2001 Tristan und Isolde (Mehta, Konwitschny) 7, 10, 14 Juni 2001 Die Meistersinger von Nurnberg (Schneider, Everding)17 September 2000 31 July 2001 Parsifal (Prick, Konowitczhny) 8, 11, 16, 20 April 2000
Muenster (*) Das Rheingold Die Walkure Siegfried Götterdämmerung
Nurnberg Die Meistersinger von Nurnberg 26 November 2000 3, 9, 16, 30 December 2000 20 January 2001
Oldenburg Tristan und Isolde (Rumpf, Griep) 23, 30 Sep 2000 3, 22, 29 Oct
Sarbruecken (*) Tristan und Isolde
Stuttgart Das Rheingold (Zagrosek, Schlsmer) 21, 29 Sep 2000 (Ruuttunen) 24 Nov 2000 (Ruuttunen) Die Walkure (Zagrosek, Nel) 22, 30 Sep 2000 26 Nov 2000 Siegfried (Zagrosek, Wieler/Morabito) 23 Sep 2000 1 Oct 2000 2 Dec 2000 Götterdammerung (Zagrosek, Schlsmer) 24 Sep 3 Oct 3 Dec 2000
Weimar Lohengrin 6, 22 Sep 2000 7, 22, 31 Oct 2000 Wiesbaden (*) Der Fliegende Hollander (Kamioka, Thorwald) 3 Oct 2000 Tannhäuser (Kamioka, Neuner) 28 Apr 2001

AUSTRIA
Graz Das Rheingold (Bozic, Jäkel) 20 Jan 2001 7 Apr 2001 Die Walkure (Bozic, Jäkel) 21 Jan 2001 8 Apr 2001 Siegfried (Bozic, Jäkel) 25 Jan 2001 11 Apr 2001 Götterdämmerung (Bozic, Jäkel) 30 Sep 2000 7, 13, 18 Oct 2000 2, 8 Nov 2000 28 Jan 20001 14 Apr 2
Wien Staatsoper Rienzi (Dunshirn, Pountney) 11, 14 Oct 2000 13, 17 Mar 2001 Die Fligende Hollander (Schneider, Zörner) 27, 30 Nov 2000 4 Dec 2000 Tannhäuser (Bernet, Schenk) 15, 19, 22 Jun 2001Lohengrin (Soltesz/Hager, Weber) 24, 28 Nov 2000 3 Dec 2000 6, 10 Mar 2001 Tristan und Isolde (Bychkov, Everding) 8, 12, 16 Oct 2000 Salminen, Sippola 1, 5 May 2001 Salminen, Sippola Das Rheingold (Runnicles/Young, Dresen) 27 Feb 2001 14 Mar 2001 Die Walkure (Young, Dresen) 18 Mar 2001 Salminen 10, 13 May 2001 Siegfried (Young, Dresen)25 Mar 2001 Götterdammerung (Young, Dresen)1 Apr 2001 Salminen Parsifal (Runnicles, Everding) 12, 15, 18 Apr 2001 Salminen

SWITZERLAND
Geneve Siegfried (Jordan, Leiser) 20, 23, 26, 29 Apr 2001 2, 5, 8 May 2001 Zurich Das Rheingold (Welser-Möst, Wilson) 08, 13, 19, 22, 28, 29 Oct 2000 Rasilainen 17 Nov 2000 Rasilainen 14 Jun 2001 Rasilainen

FRANCE
Mulhouse National Opera du Rhin Der fliegende Holländer(Jones, Arlaud) 8, 11 Feb 2001
Paris Bastille Parsifal (Colon, Vick) 15, 18, 21, 24, 27 Feb 2001 Krause
Strasbourg National Opera du Rhin Der fliegende Holländer(Jones, Arlaud) 14, 16, 18, 21, 27, 30 Jan 200104 Feb 2001
Toulouse Tannhäuser (Steinberg, Hollman) 5, 8, 11, 15, 17, 18, 20 Oct 2000 Das Rheingold 16, 18, 20, 23, 25 Feb 2001

NORDIC COUNTRIES
Copenhagen Parsifal (Badea, Kupfer) 07, 10, 26 Mar 2001 01, 09 Apr 2001
Göteborg Lohengrin (Albrecht/Ringborg, Joosten) 26, 29 Nov 2000 02, 07, 10, 15, 30 Dec 2000 07, 12, 14, 17 Jan 2001
Karlstad Tristan und Isolde 21, 24, 28 Sep 2000 1, 4, 7, 10, 14, 25, 28 Oct 2000 5, 11, 18, 24, 28 Nov 2000 5, 9, 13, 16 Dec 2000
Stockholm Lohengrin 9, 12, 15, 20, 23, 26, 29 Jan 1 2 Feb 2001

BENELUX COUNTRIES
Amsterdam Tristan (Rattle, Kirchner) 1, 5, 9, 13, 17, 21, 25, 28 Feb
Antwerpen De Vlaamse Opera Tristan und Isolde (Varviso, Decker) 13, 16, 19, 22 Apr 2001
Gent De Vlaamse Opera Tristan und Isolde (Varviso, Decker) 29 Mar 2001 1, 4, 7, 25 Apr 2001
Liege Der fliegende Holländer (Pleyer, Kaegi) 11, 13, 17, 19, 22 May 2001

SPAIN
Barcelona Rienzi (Waigle, ?) 13, 16 Feb 2001
Bilbao Die Walkure (Hauschild, Caurier/Leiser) 21, 24, 27 Oct 2000
Madrid Parsifal (Navarro, Grüber) 03, 06, 07, 09, 11, 12, 15 Mar Salminen
Mallorca Der fliegende Holländer (Carella,?)10, 12, 14 Nov 2000
Oviedo Der fliegende Holländer (Haider, Bäckman)11, 13m, 17, 19, 22 May

CZECH
Prague Tristan und Isolde (Kout, ?) 4 Jan 2001

HUNGARY
Budapest Der fliegende Holländer 15, 28 Dec 2000 Das Rheingold 7, 12 Jan 2001 Die Walkure 9, 14 Jan 2001 Siegfried 11, 17 Jan 2001 Götterdämmerung 13, 19 Jan 2001 Parsifal 13 Apr 2001

GREAT BRITAIN and IRLAND
Glasgow Das Rheingold (Armstrong, Albrey) 13, 16 Sep 2000
Leeds Tristan ind Isolde (Sloane, Warner) 27, 30 Jan 2001 10, 17, 24 Feb 2001 3 Mar 2001
London English National Opera Das Rheingold (Daniel, ?) 26, 30 Jan 2001 2, 6 Feb 2001
London Royal Opera Tristan und Isolde (Haitink, Wernicke) 14, 17, 21, 24, 30 Oct 2000 3, 09 Nov 2000

ITALY
Bologna Die Fliegende Hollander (Gatti, Kokkos) 29 Nov 2000 Silvasti 1, 3, 5, 6, 7, 9, 14, 16 Dec 2000 Silvasti
Torino Lohengrin(Steinberg, Ronconi) 10, 11, 12, 13, 21, 22, 24, 26, 27, 29
Apr 2001 Das Rheingold (Bychkov,?) 15, 17 Jun 2001
Verona Der Fliegende Hollander 14, 16, 18, 20 Oct 2000

AUSTRALIA
Adelaide Parsifal - September 22, 26, 29, October 2, 2001.