SUOMEN WAGNER-SEURAN VUOSIKERTOMUS VUODELTA 2003

Vuonna 2003 Suomen Wagner-seura on jatkanut toimintaansa suurin piirtein edellisten vuosien laajuudessa. Oopperamatkoja on järjestetty koti- ja ulkomaisiin Wagner-esityksiin, ja luentotilaisuuksia on pidetty Turussa, Helsingissä ja Joensuussa. Lisäksi Helsingissä on järjestetty opintopiirejä. Uusia jäseniä seuraan on edelleen liittynyt kiitettävä määrä, mutta eroamisten ja jäsenmaksujen laiminlyöntien seurauksena tapahtuneiden erottamisten myötä jäsenmäärä väheni 20 henkilöllä eli -2,8 %. Helsingin seudun osuus jäsenmäärästä ylitti nyt ensimmäistä kertaa 50 % rajan Turun jäädessä vajaaseen neljäsosaan.

JÄSENET

Seuran jäsenmäärä oli vuoden 2003 lopussa 705 (ed. v. 725). Jäsenistä oli Turun seudulta 168 (-20), Helsingin seudulta 364 (+6) ja muualta Suomesta 148 (-10). Ulkomailla asuvia jäseniä oli 25 (+4).

Jäsenistä oli vuosijäseniä 534 (-24), perhejäseniä 128 (+2), ainaisjäseniä 35 (+1) sekä kunniajäseniä 8 (+1). Jäsenmäärä siis väheni vuoden aikana 20 henkilöllä (v. 2002 vähennys 17 henkilöä), joista liittyneitä uusia jäseniä 50 (ed. v. 73) sekä eronneita ja kuolleita 70 (ed. v. 90) henkilöä.

Jäsenten sukupuolijakauma muuttui hieman miesvoittoiseksi, 50,6 % (ed. v. 49,8 %): naisia oli 348 (364) ja miehiä 357 (361). Jäsenmaksut vuonna 2003 olivat vuosijäseneltä  22 e (ed. v. 21 e), samassa taloudessa asuvalta perhejäseneltä 9 e (8,50 e), nuorisojäseneltä 16 e (16 e) sekä ainaisjäseneltä 220 e (210 e). Liittymismaksu oli vuonna 2003 liittyneiltä uusilta jäseniltä 10 e (ed. v. 10 e).

Seuramme kunniajäsenet ovat: Anne Evans (sopraano) 1997, Frank Shipway (kapellimestari) 1997, Jorma Hynninen (baritoni) 1998, Wolfgang Wagner (festivaalijohtaja) 1998, Peter Bassett (kirjailija) 2000, Cecilia Rydinger-Alin (kapellimestari) 2001, Pentti Perksalo (tenori) 2001 ja Saila Luoma (FM) 2003. Seuran kunniapuheenjohtaja (vuodesta 2001) on Uolevi Karrakoski, FL ja seuramme perustaja.

SEURAN HALLINTO

Seuran sääntömääräinen vuosikokous pidettiin Turun kulttuurikeskuksessa 13.2.2003.

Hallitus on kokoontunut vuoden 2003 aikana kolme kertaa. Hallituksen puheenjohtajana on toiminut Heikki Virri Turusta, varapuheenjohtajana Riitta-Eliisa Laine Helsingistä 15.4. alkaen, sihteerinä Niina Impivaara Turusta, jäsensihteerinä Jopi Harri Turusta (30.9. asti, jonka jälkeen jäsenrekisteriä on hoitanut oman toimen ohella Peter Häggblom) ja rahastonhoitajana Peter Häggblom Turusta. Muina jäseninä ovat olleet Wagneriaanin toimituksesta vastannut Markku Lulli-Seppälä Piikkiöstä, Matti Luukkainen Helsingistä, Liisa Moilanen sekä Martti Parkkari, molemmat Turusta. Tilintarkastajana on toiminut Tapio Eriksson Porista, varalla Stig Gerke Paraisilta. Toiminnanjohtajana vuonna 2003 on jatkanut Peter Häggblom.

Helsingin alueen ohjelmatoimikunnan jäseninä ovat toimineet Riitta-Eliisa Laine (pj), Cristina Andersson, Pekka Heikkilä, Jack Leo, Matti Luukkainen sekä uusina Heli Keinonen ja Kari Lampikoski syksystä alkaen.

Turun ohjelmatoimikunnan jäseninä ovat toimineet Peter Häggblom (pj), Jaakko Erola, Annikki Juhakoski, Pirkko Kotiranta, Eila Lahti, Marjukka Lulli-Seppälä ja Kaija Malka.

Stipendiaattien valintatoimikunnassa ovat toimineet Markku Lulli-Seppälä (pj), Jopi Harri, Matti Lehtonen, Mats Liljeroos, Veijo Murtomäki ja Paula Nurmentaus.

TIEDOTUS

Vuoden aikana yhdistyksen toiminnasta on kahden jäsenkirjeen lisäksi tiedotettu sanoma- ja aikakauslehdissä, radiossa ja Internetissä. Seuran toiminta on saanut ilahduttavasti julkisuutta useissa viestimissä.

Seuralla on ollut syksystä 1995 lähtien oma kotisivu Internetissä, nykyisin sen osoite on http://users.utu.fi/hansalmi/sws/. Sivuja ylläpitää Matti Luukkainen. Seuran sähköpostiosoite on peter.haggblom@kolumbus.fi. Monet uusista jäsenistämme ovat liittyneet juuri Internetin kautta. Olemme tätä kautta saaneet myös yhteydenottoja ulkomaisilta yhdistyksiltä ja yksityisiltä henkilöiltä.

Jäsenrekisterissämme on jo 375 (ed. v. 350) oman jäsenemme sähköpostiosoite. Sähköpostin avulla on pidetty tiiviisti yhteyttä jäsenistöön lähettämällä päivitettyä tietoa ajankohtaisista tapahtumista.

TILAISUUDET

Turussa:

  • 20.1. kapellimestari Janne Haapasen luento Park Hotelissa Wagnerin oopperoiden johtamiseen liittyvistä kysymyksistä Wagnerin kirjoituksen Über das Dirigieren pohjalta.
  • 13.2. kulttuurikeskuksessa pidetyn vuosikokouksen jälkeen tutkija Markku Jokisipilän ja professori Hannu Salmen kaksoisluento Wagnerista ja juutalaisuudesta. Tilaisuuden päätteeksi käytyä vilkasta paneelikeskustelua johti musiikkikriitikko Matti Lehtonen.
  • 12.3. Matti Lehtonen puhui kulttuurikeskuksessa Wagnerin Parsifal-oopperan musiikista.
  • 14. ja 15.4. Park Hotelissa virittäydyttiin pääsiäiseen katsomalla kotiteatterilaitteiden avulla Parsifal DVD-levyltä.
  • 14.5. Markku Lulli-Seppälä kertoi Sibelius-museossa maailmanmusiikin sävellysasteikkojen kehityksestä muinaisuudesta tulevaan. Samana päivänä museossa avattiin Sibelius ja Wagner -näyttely.
  • 16.9. professori Pentti Paavolainen luennoi kulttuurikeskuksessa Wagnerista ja aikansa näyttämötaiteesta.
  • 8.10. Sibeliustalon toimitusjohtaja, FT Antti Vihinen kertoi kulttuurikeskuksessa natsien Wagner-estetiikasta.
  • 6.11. seuralla oli yhteisvaraus konserttitalon oopperagaalaan.
  • 26.11. Turun filharmonisen orkesterin intendentti Tero-Pekka Henell isännöi jäsenten omaa varaslähtöä Tuomas Kantelisen oopperaan Paavo Suuri. Suuri uni. Suuri juoksu. Esityksen jälkeen järjestettiin seuran pikkujoulut Enkeliravintolassa.
  • 8.12. konservatorion täydessä Crichton-salissa sopraano Leena Kotka ja pianisti Antti Kaihola esittivät Wesendonck-laulut, joista Martti Parkkari kertoi.
  • Helsingissä:

  • 18.2. YLE Radio 1:n musiikkipäällikkö Helena Hiilivirta kertoi radion suuren kanavauudistuksen merkityksestä musiikkitoimituksensa ja radion musiikkiohjelmiston kannalta. Tilaisuus veti Sibelius-Akatemian Wegelius-salin täyteen kuulijoita, jotka esitelmän jälkeen pommittivat Hiilivirtaa innokkailla kommenteillaan. Tilaisuudessa esiintyi myös stipendiaatti Kouta Räsänen, joka lauloi Pekka Asikaisen säestyksellä bassoaarian Bachin Matteus-passiosta ja kreivi Rodolfon aarian Bellinin Unissakävijästä.
  • 14.3. jäsenet pääsivät seuraamaan vuoden 2000 toisen stipendiaattimme Ville Saukkosen ohjaustyötä Brittenin Kesäyön unelmasta Helsingin konservatoriossa. Katsomossa oli parisenkymmentä seuran jäsentä.
  • 8.4. professori Eero Tarasti kertoi Wegelius-salissa klassisesta ja myös uudemmasta Wagner-tutkimuksesta.
  • 20.5. Wegelius-salissa Cristina Andersson esitti Wagnerin Wesendonck-laulut ja Martti Parkkari kertoi niiden taustasta.
  • 3.6. Suomen Elokuva-arkisto esitti seuran pyynnöstä elokuvan Ludwig II elokuvateatteri Orionissa, joka oli lähes täynnä.
  • 25.9. säveltäjä Einojuhani Rautavaara kertoi juuri ensi-iltansa saaneesta Rasputin-oopperastaan salintäyteiselle yleisölle Wegelius-salissa. Säveltäjä kävi läpi koko oopperan juonen ja esitti Sini-puolisonsa avustamana ääninäytteet juuri valmistuneelta CD-tallenteelta.
  • 23.10. Turun yliopiston poliittisen historian tutkija Markku Jokisipilä esitelmöi Wegelius-salissa aiheenaan Wagner ja Hitler. Aihe synnytti innokasta keskustelua.
  • 25.11. oopperalaulaja Juha Uusitalo, seuran vuoden 1999 stipendiaatti ja Kansallisoopperan tuleva Wotan, kertoi Paula Nurmentauksen haastattelemana huikeassa nousussa olevan uransa vaiheista. Pikkujoulukauden merkeissä tilaisuuteen oli järjestetty myös glögitarjoilu. Paikalla Wegelius-salissa oli viitisenkymmentä kuulijaa.
  • Joensuussa:

  • 7.4. YLE Musiikin toimituspäällikkö Klaus Pylkkänen kertoi kaupunginkirjastossa näkökulmista Wagnerin Ringiin.
  • 3.11. FT Petteri Nieminen luennoi wagneriaanisesta jatkuvan draaman periaatteesta sinfoniassa ja luonnonäänten käytöstä Mahlerin sävellystuotannossa yliopiston biologian laitoksella.
  • MATKAT

  • 28.5. - 1.6. matka Kööpenhaminan kansainväliseen Wagner-kongressiin. Ohjelmaan kuuluivat oopperat Valkyyria, Salome ja Tristan ja Isolde. Kongressiin osallistui runsaat 600 henkilöä, joista n. 15 oli seuramme jäseniä.
  • 17.-20.7. matka Savonlinnan Oopperajuhlille, jossa esitettiin Lentävä hollantilainen, Tristan ja Isolde sekä Turandot. Matkalle osallistui n. 50 jäsentä.
  • Bayreuthiin välitettiin 20 jäsenelle liput seuraaviin esityksiin: 12.8. Lohengrin, 13.8. Tannhäuser ja 14.8. Nürnbergin mestarilaulajat. Lisäksi stipendiaatin ja seuralaisten Ring-esityksiin 6.-11.8. osallistui 4 henkilöä.
  • 25.-31.8. matka Edinburghin festivaaleille, jossa esitettiin Ring. Osallistujia oli 32.
  • JULKAISU- JA KUSTANNUSTOIMINTA

    Seuran kustantama Barry Millingtonin kirja Richard Wagner - Elämä ja teokset ilmestyi lokakuussa. Kirjan on suomentanut Jopi Harri ja toimittanut Peter Häggblom. Monivuotinen suurtyö on seuran tähän asti vaativin projekti ja teos on merkittävä lisä suomenkieliseen Wagner-kirjallisuuteen.

    Vuoden aikana toimitettiin jäsenille jäsenetuna kaksi Wagneriaani-julkaisua. Numero 21 (72 s.) ilmestyi huhtikuussa ja nro 22 (60 s.) marraskuussa. Kiitämme kaikkia Wagneriaanin kirjoittajia laadukkaista artikkeleista. Julkaisun vastaavana toimittajana on ollut Markku Lulli-Seppälä. Artikkeleita on saatu entiseen tapaan myös englanniksi ja osittain ruotsiksi ja saksaksi. Tämä on mahdollistanut julkaisun kansainvälisen levittämisen lähinnä muille Wagner-seuroille, joilta on saatu paljon kiitosta laadukkaasta lehdestä.

    KANSAINVÄLINEN TOIMINTA JA MUUT WAGNER-SEURAT

    Kansainvälisiä kontakteja on kehitetty tapaamalla muiden Wagner-seurojen edustajia mm. Bayreuthissa, Edinburghissa, Helsingissä ja Savonlinnassa sekä Kööpenhaminassa touko-kesäkuun vaihteessa pidetyssä kansainvälisessä Wagner-kongressissa.

    Muiden seurojen julkaisuja/uutiskirjeitä olemme saaneet entiseen tapaan Adelaidesta, Amsterdamista, Antwerpenista, Barcelonasta, Brysselistä, Edinburghista, Honolulusta, Lontoosta, Los Angelesista, New Yorkista, San Franciscosta, Sydneystä, Tukholmasta, Uuden Seelannin Aucklandista ja Wienistä. Lisäksi seuralle tulee Richard Wagner Verband Internationalin kolmesti vuodessa ilmestyvä Wagner Weltweit -julkaisu.

    Kattojärjestöömme RWVI:hin kuului v. 2003 lopussa meidän lisäksemme yli 130 Wagner-seuraa. Suomen Wagner-seura kuuluu edelleen kymmenen suurimman seuran joukkoon. RWVI:lla on ollut vuodesta 1999 alkaen kotisivu, josta saa lisätietoja kattojärjestöstämme sekä monista jäsenseuroista: http://www.richard-wagner-verband.de/. Kattavimmat linkit muiden seurojen kotisivuille löytyvät oman seuramme linkkisivulta.

    STIPENDITOIMINTA

    Seuran Bayreuth-stipendi myönnettiin vuonna 2003 bassobaritoni Kouta Räsäselle. Stipendiin kuului matka Bayreuthiin majoituksineen, liput Ringiin ja Bayreuthin stipendisäätiön järjestämää ohjelmaa. Kaikkiaan Bayreuth-stipendiaatteja on viime vuosina ollut 250/vuosi. Vuodesta 1882 lähtien, jolloin stipendisäätiö perustettiin, stipendiaatteja on käynyt Bayreuthissa yli 16 000.

    Maailman ehkä arvostetuimman laulukilpailun, Cardiffin kesän 2003 Singer of the World -kilpailun, voitti seuramme vuoden 2000 toinen Bayreuth-stipendiaatti Tommi Hakala (baritoni).

    TALOUS, TILINPÄÄTÖS JA HALLITUKSEN ESITYS YLIJÄÄMÄN KÄYTTÄMISESTÄ

    Seuran perustajan ja kunniapuheenjohtajan Uolevi Karrakosken 70-vuotispäivän 3.7.2003 kunniaksi perustettiin vuoden aikana seuran ensimmäinen omakatteinen rahasto, Uolevi Karrakosken nimikkorahasto, johon maksamalla jäsenet ja muut ovat voineet ja voivat edelleen onnitella Karrakoskea. Rahaston varojen tuotto on tarkoitus käyttää nuorten, korkeintaan 25-vuotiaiden, henkilöiden Wagnerin oopperoiden esityksiin tekemien matkojen tukemiseen. Tähän rahastoon kertyi vuoden 2003 aikana lahjoituksia yhteensä 1 997,05 e, joista seuralta 1 000 e. Lahjoittajia oli runsaat 30. Korkotuloja kertyi 24,96 e ja kuluja 2,10 e. Rahastoon kertynyt oma pääoma oli 31.12.2003 yhteensä 2 019,91 e.

    Seuran talous saatiin säilytetyksi vakaalla pohjalla ja seuran tähän asti suurin satsaus, Barry Millingtonin Wagner-kirjan kääntäminen ja kustantaminen, saatettiin kunnialla loppuun. Kirja Richard Wagner - Elämä ja teokset ilmestyi lokakuun lopussa, tosin kirjapainossa esiintyneiden ongelmien takia kuukauden myöhässä. Tämä viivästytti kirjan markkinointia ratkaisevasti joulumyyntiä ajatellen, koska mikään päälehti Turun Sanomia lukuun ottamatta ei ehtinyt jouluun mennessä julkaista siitä arviota. Wagneriaanissa nro 22 oli professori Hannu Salmen arvostelu kirjasta ja kevään 2004 Wagneriaaniin tulee mm. professori Eero Tarastin seikkaperäinen arvio teoksesta. Rondossa 1/2004 oli Liisamaija Hautsalon positiivinen, joskin lyhyt, arvio kirjasta. Varastossa olevien myymättömien kirjojen tilinpäätösarvo 31.12.2003 oli 8 770,41 e.

    Tilikauden ylijäämäksi muodostui + 139,05 e (ed. v. + 570,32 e). Tilikauden tulos ennen tilinpäätössiirtoja oli + 1 854,55 e, mikä oli hieman alle 1 000 e budjetoitua parempi. Tärkein syy odotettua parempaan tulokseen olivat loppuunmyydyt matkat Savonlinnaan ja Edinburghiin. Vuoden aikana on kerätty lahjoituksia Kansallisoopperan tulevien Wagner-produktioiden tukemiseksi. Suomessa tällainen kulttuurikeräys on melko harvinaista ja uutta, eikä suuria summia ole mahdollista koota, mutta aiomme kevään aikana käydä luovuttamassa kertyneet 315,50 e Kansallisoopperalle. Kiitämme kaikkia 24 lahjoittajaa.

    Seuran ja Uolevi Karrakosken nimikkorahaston koko oma pääoma on tämän jälkeen yhteensä 20 909,85 e (ed. v. 17 350,89 e). Tilikauden tuloksen muodostuminen ja taloudellinen tila käyvät tarkemmin ilmi tilinpäätöksestä 1.1. - 31.12.2003 budjettivertailuineen (= vertailu tehtyyn talousarvioon).

    TULEVA KEHITYS

    Seuran talous suo hyvät edellytykset toiminnan kehittymiselle tulevien vuosien osalta. Vuonna 2004 on tarkoitus jatkaa perinteistä toimintaamme, tulevasta kehityksestä kerromme tarkemmin toimintasuunnitelmassa.

    Turussa 18. päivänä tammikuuta 2004

    SUOMEN WAGNER-SEURA R.Y.:N HALLITUS