Main menu

Jos haluat tilata Wagner-seuran välittämiä tuotteita, täytä tilauslomake.

Dahlhaus kansiRichard Wagnerin musiikkidraamat

Carl Dahlhaus

Suomentanut: Matti Lehtonen
Esipuhe: Tomi Mäkelä
Kannen kuvitus ja ulkoasu: Kari Salmi / Vaara Grafik
Kustantaja: Faros-kustannus Oy
226 s
Hinta: jäsenille 25 €, muille 29 €. Jäsenhinta myös tilauksen yhteydessä jäseneksi liittyville

ISBN 978-952-5710-35-9

Carl Dahlhaus (1928–1989) oli toisen maailmansodan jälkeisen musiikintutkimuksen keskeisiä vaikuttajia. Uransa aikana hän kirjoitti 25 kirjaa ja yli 400 artikkelia, pääosin länsimaisen musiikin historiasta. Dahlhaus tunnetaan musiikin estetiikan ja teorian ja 1800-luvun musiikin, ennen muuta Richard Wagnerin, tutkijana. Hänen teoksensa Richard Wagnerin musiikkidraamat (1971) on Wagner-kirjallisuuden klassikko, jonka teosanalyysit ovat yhä tutkijoiden ja musiikinystävien käytössä.

Richard Wagnerin musiikkidraamat ilmestyy nyt ensi kertaa suomeksi. Teos julkaistaan yhteistyössä vuonna 1991 perustetun Suomen Wagner-seuran kanssa, sen 25-vuotisjuhlan kunniaksi. Suomennoksen esipuheen on kirjoittanut Carl Dahlhausin oppilas, professori Tomi Mäkelä.

Wagner Complete Lieder

Jenni Lättilä (sopraano), Kiril Kozlovsky (piano)

Levyllä esiintyvät wagnersopraanona palkittu Jenni Lättilä, sukupolvensa johtava lied-pianisti Kiril Kozlovsky, kansainvälisillä estradeilla menestynyt baritoni Tommi Hakala, nuori heldentenori Mikko Sateila sekä Suomen Laulun Ensemble. He tulkitsevat äänitteellä oopperan suurmiehen Richard Wagnerin osin laiminlyödyn mutta mielenkiintoisen yksinlaulutuotannon kokonaisuudessaan. Levytys on samalla Wagner-tutkijanakin kunnostautuneen Lättilän viides ja viimeinen jatkotutkintokonsertti.

Hinta: jäsenille 10 €, muille 15 €.
Katso lista kappaleista SIBARECORDSIN sivuilta

tilaksi

Tilaksi avartuu aika - Wagnerin Parsifal

Pekka Asikainen

314 sivua
Kustantaja: Pekka Asikainen
Ulkoasu ja taitto: Susanna Laurola        
Vammalan kirjapaino OY
Hinta: jäsenille TAJOUS 17 €, muille 29 €.

ISBN 952-92-0317-9

Richard Wagnerin viimeinen suurteos Parsifal on yksi oopperataiteen kiehtovimmista teoksista, mysteeriodraama, jossa sekä musiikki että teksti tarjoavat aineksia loputtomille tulkinnoille. Wagnerin tarkoituksena oli ollut luoda Parsifaliita teos, joka kohottaisi ihmisen kaiken maallisen petollisuuden, rahanhimon ja hyödyntavoittelemisen yläpuolelle, että ihminen edes hetkeksi voisi unohtaa elämän raadollisuuden, kärsimyksenkin. Mutta toisin kävi. Parsifal, samoin kuin Wagnerin draamoista erityisesti Nibelungin sormus, toimii useammalla tasolla. Sen sijaan, että ihminen unohtaisi, hän alkaakin nähdä elämää hieman laajemmin: näkö terävöityy ja muisti palautuu.

Tässä kirjassa esitellään suomeksi ensimmäistä kertaa kattavasti Parsifalin syntyä ja sen taustalla olevaa aineistoa, keskiaikaisia Graalin tarinoita ja lisäksi tuodaan esille Wagnerin ja hänen muusansa Mathilde Wesendonckin suhde säveltäjän kirjeiden kautta. Kirja sisältää myös koko Parsifalin libreton sekä tärkeimmät johtoaiheet nuottiesimerkkeinä. Mukana on valokuvia Parsifalin varhaisista suomalaisista esityksistä vuosilta 1933 ja 1961, sekä Harry Kupferin ohjaamasta esityksestä, jonka ensi-ilta oli Kansallisoopperassa 19.3.2005. Tähän esitykseen osallistuneet suomalaiset taiteilijat, kuten Matti Salminen ja Mikko Franck, esittävät näkemyksiään Parsifalin tiimoilta.

millington new

Richard Wagner, Elämä ja teokset

Barry Millington

Sidottu 363 sivua
Kustantaja: Suomen Wagner-seura ry
Suomentaja: Jopi Harri
Toimittaja: Peter Häggblom
Hinta: jäsenille 20 €, muille 29 €

ISBN 952-99184-0-2

Richard Wagner (1813-83) on eräs kiistanalaisimpia säveltäjiä, ja paljon, mitä hänestä on kirjoitettu, on harhaanjohtavaa. Barry Millington oikaisee vääriä käsityksiä tukeutumalla sekä omiin että muiden Wagner-tutkijoiden tuoreisiin tutkimustuloksiin ja tuo tässä kirjassa uusimman tiedon lukijan ulottuville. Suomenkielisessä Wagner-kirjallisuudessa Millingtonin teos on ensimmäinen, joka käsittelee sekä Wagnerin elämää että hänen oopperoitaan, musiikkidraamojaan ja muita sävellyksiään yksityiskohtaisesti ja johdonmukaisesti. Wagnerin vetovoimainen ja itsekeskeinen persoonallisuus sekä hänen taidetta, vallankumousta ja "rotupuhtautta"koskevat teoriansa tuodaan kirjassa esiin sosiaalista ja kulttuurista taustaa vastaan. Kuvitetun kirjan on suomentanut musiikkitieteilijä, FL Jopi Harri ja toimittanut seuran toinnanjohtaja Peter Häggblom.
Avaa kansilehti
Lue kirjan luku 1 Wagneriaanista
Lue Prof. Hannu Salmen arvostelu kirjasta

bassett1

Uuden vuosituhannen Ring, Opas Wagnerin Nibelungenin Sormukseen

Peter Bassett

125 sivua
Kustantaja: Suomen Wagner-seura ry Puolalanpuisto 4 a B 4, 20100 Turku
Suomentaja: Uolevi Karrakoski
Toimittajat: Peter Häggblom ja Jopi Harri
Kansikuva: Das Rheingold, Peter Bassett
Hinta: jäsenille TARJOUS 12 €, muille 25 €

ISBN 952-91-1526-1

 

meinleben

Elämäni

Richard Wagner

2. painos, pehmeäkantinen
736 sivua
Kustantaja: Faros-kustannus Oy, Tanhuankatu 5 D 9 20540 Turku
Suomentaja: Saila Luoma
Toimittajat: Heli Paalumäki ja Hannu Salmi
Kansikuva: Kari Salmi
ISBN 951-98968-0-5
Gummerus Kirjapaino OY
Hinta: jäsenille 25 €, muille 30 €

Lue Wagneriaanista Atte Tenkasen kirjoittama arvostelu (1. painoksesta)

 

Dutchman Savonlinna 1989THE FLYING DUTCHMAN (DVD)

Richard Wagner

Savonlinna 1989
Hinta: jäsenille 29 €, muille 39 €

Ilkka Bäckmanin ylistetty tuotanto esitetään 500 vuotta vanhan Olavinlinnan valtavalla pihalla, majesteettisessä ja vaikuttavassa ympäristössä. Se luo produktioon realismin ilmapiirin, jota on miltei mahdoton luoda tavanomaisessa teatterissa. Uransa huipulla oleva Hildegard Behrens on traaginen Senta, joka lunastaa Hollantilainen tämän kohtalolta. Saksalainen bassobaritoni Franz Grundheber laulaa pääroolin, ja Suomen oma Matti Salminen on norjalainen merikapteeni Daland. 

OPERA MAGAZINE: "En voisi kuvitella tunnelmallisempaa ympäristöä... Tämä Lentävä hollantilainen esitettiin merkillepantavan nerokkaasti." 

Ohjaaja: Ilkka Bäckman, Suunnittelija: Juhani Pirskanen, Videoinnin ohjaus: Aarno Cronvall, Kapellimestari: Leif Segerstam, Hollantilainen: Franz Grundheber, Senta: Hildegard Behrens, Daland: Matti Salminen, Erik: Raimo Sirkiä, Mary: Anita Välkki, Perämies: Jorma Silvasti.

KUVASUHDE: 4:3; ALUEKOODI: 2, 3, 4, 5, 6; ÄÄNI: DOLBY DIGITAL 2.0 STEREO; KESTO: 139 min; TEKSTITYS: englanti, ranska, saksa, espanja

 

dvd

THE FLYING DUTCHMAN (DVD)

Richard Wagner

Turku 2005
Hinta: jäsenille 29 €, muille 39 €

PICTURE FORMAT: 16:9
REGION CODE: 0 (WORLD WIDE)
SOUND FORMAT: PCM 2.0. DOLBY DIGITAL 5.1.
TOTAL TIME: 144 min
MENU LANGUAGE: ENGLISH
SUBTITLES: GERMAN (ORIGINAL), ENGLISH, FINNISH
BOOKLET : ENGLISH, FINNISH, GERMAN, SWEDISH

Turun kulttuurimaisemassa Aurajokisuulla kesällä 2005 esitetty, suurmenestyksen saavuttanut oopperaspektaakkeli tarjoaa unohtumattoman elämyksen. Rooleissa mm. suomalaiset maailmantähdet Matti Salminen, Juha Uusitalo, Jorma Silvasti ja Päivi Nisula. 

This DVD is a live recording of the acclaimed performance of the opera spectacle THE FLYING DUTCHMAN that took place in unique naval surroundings, on the decks of real tall ships and on the bank of river Aura, in the summer of 2005. World class opera stars such as Matti Salminen, Juha Uusitalo, Jorma Silvasti and Päivi Nisula together with the Turku Philharmonic Orchestra and staff create an unforgettable musical experience.

Lue Wagneriaanin numerossa 27 ilmestynyt Robert Stormin arvostelu DVD:stä.

 

heinonenWagner - Complete Piano Works

Richard Wagner

Sonate in B-Dur
Polonaise für Klavier zu vier Händen
Fantasia
Grosse Sonate
Albumblatt für Ernst Benedikt Kietz: "Lied ohne Worte"
Polka
Eine Sonate für das Album von Frau M. W.
Züricher Vielliebchen-Walzer
In das Album der Fürstin M.
Ankunft bei den schwarzen Schwänen
Albumblatt für Frau Betty Schott
Schmachtend

Eero Heinonen, piano
MILS N:o 07106
2 CD & DVD, 2007
Hinta: jäsenille 10 €, muille 21 €

Richard Wagner on siinä määrin samaistettu suurten musiikkidraamojen säveltäjäksi, että suuri osa yleisöstä tuskin tietää hänen muuta säveltäneenkään. Poikkeuksina ovat vain naisäänelle ja pianolle sävelletyt Wesendonk-laulut sekä pienelle orkesterille sävelletty Siegfried-idylli. Wagner sävelsi kuitenkin myös muuta näyttämömusiikkia, joitakin orkesteriteoksia (mm. C-duuri-sinfonian), kuoromusiikkia ja lauluja. Mutta suuri osa tästä tuotannosta syntyi varhain, 1830-luvulla, ja monet näistä sävellyksistä ovat kadonneet-kin. Tusinan verran teoksia käsittävä pianomusiikki on edelleen tuntematonta myös ammattipianistien keskuudessa.

Wagnerin pianotuotanto voidaan jakaa kahteen ryhmään. Ensimmäiseen kuuluvat alle 20-vuotiaana opiskelijana tehdyt sävellykset, joista on jäljellä kaksi sonaattia, fantasia sekä nelikätinen poloneesi. Lisäksi tiedetään peräti kolmen varhaisen sonaatin kadonneen. Toiseen ryhmään kuuluvat kypsän kauden sävellykset vuodesta 1840 eteenpäin. Ne ovat pienimuotoisia kappaleita, etupäässä yksityisesti ystävien tai suosijoiden soitettaviksi tarkoitettuja.

Wagner ei tietenkään ollut varsinainen pianosäveltäjä siinä mielessä, että hän ei saanut ammattipianistin koulutusta, eikä kypsällä iällään ollut kiinnostunut kirjoittamaan pianolle laajamittaisia teoksia. Myös oopperoistaan tehdyt pianotranskriptiot hän jätti ystävänsä, sittemmin appensa Franz Lisztin ja ajan muiden pianotaiturien huoleksi. Hän suhtautui pianoon niinkuin säveltäjä työvälineeseen, jonka avulla hän nuorena opiskeli säveltämisen taitoja, ja jonka ääressä hän myöhemmin kehitteli ja hioi draamallisiin teoksiinsa tarkoitettuja ideoita.

bassetVV

1813 Wagner & Verdi

Peter Basset

232 sivua

Hinta: Jäsenille TARJOUS 29 €, muille 70 €

This beautiful book has been published to mark the bicentenary of the births of Richard Wagner and Giuseppe Verdi whose operas continue to enrich the lives of opera lovers everywhere. They were born at a time when Europe was convulsed by the Napoleonic wars, and when the nation states of Germany and Italy did not yet exist. Each became a master of musical-dramatic forms and transformed the way music was composed for the theatre. Their influence extended well beyond the stage.

Peter Bassett’s new study of these two great figures of the nineteenth century is richly illustrated in full colour with art works drawn from opera houses, museums and private collections. It features insightful commentaries and magnificent photographs of locations associated with the composers and their works. It is printed on high quality art paper and runs to 232 pages in large format.Kirja sisältää 410 sivua, yli 200 valokuvaa. Kirjassa on elämäkerta, 32 eri kirjoitusta kahdeksasta eri maasta. Ooppera- ja konserttiohjelmisto, esiintymismaat ja paikat, esiintymismäärät eri oopperataloissa, muistotilaisuudet, mestarikurssit, palkinnot ja huomionosoitukset. Peter Lindroosin audiovisuaalinen aineisto (Tero Halvorsen), Tanskan liite (Erik Harbo), valokuva- ja ohjelma- ym. liitteet sekä lyhennelmät ruotsiksi ja italiaksi.

 

Sielu lauloiSielu Lauloi. Beniamino Giglin elämä ja ura

Torsten Brander

339 sivua
Torsten Brander 2017
Hinta: jäsenille 20 €, muille 30 €

Uusi kirja unohtumattoman laulajan elämästä sisältää yli 500 kuvaa. 

 

lindroosSuomen suurin tenori Peter Lindroos

Torsten Brander

410 sivua
2 CD-levyä
Suomen Benjamino Gigli -seura RY 2011

Hinta: SWS:n jäsenille 10 €, muille 39 €

Peter Lindroos oli yksi musikaalisimmista tenoreista ja historian nuorin Otello, jonka poikkeuksellisen kaunis italialaisväritteinen ääni meni ihmisten sydämiin ympäri maailman. Se puhutteli kuulijaa.

Kirja sisältää 410 sivua, yli 200 valokuvaa. Kirjassa on elämäkerta, 32 eri kirjoitusta kahdeksasta eri maasta. Ooppera- ja konserttiohjelmisto, esiintymismaat ja paikat, esiintymismäärät eri oopperataloissa, muistotilaisuudet, mestarikurssit, palkinnot ja huomionosoitukset. Peter Lindroosin audiovisuaalinen aineisto (Tero Halvorsen), Tanskan liite (Erik Harbo), valokuva- ja ohjelma- ym. liitteet sekä lyhennelmät ruotsiksi ja italiaksi.

 


koivistoSuurten tunteiden talo. Kohtauksia Kansallisoopperan vuosisadalta

Juhani Koivisto

232 sivua
WSOY 2011
Hinta: jäsenille 25 €, muille 35 €

ISBN 978-951-0-37667-6

Juhani Koiviston Suurten tunteiden talo (WSOY) sisältää sata hauskaa, koskettavaa ja värikästä kohtausta Kansallisoopperan ensimmäiseltä vuosisadalta. Kirjassa on paljon uutta tietoa ja ennen kuulemattomia tarinoita erikoisista tapahtumista ja suurista persoonallisuuksista.

Elämä Aino Acktén ja Edvard Fazerin 1911 perustamassa vakinaisessa oopperassa on alusta lähtien ollut värikästä. Suurten persoonallisuuksien ja suurten tunteiden talossa on tapahtunut paljon sellaista, mistä kerrotaan vasta tässä kirjassa.

Suurten tunteiden talo esittelee joukon legendaarisia ääniä ja kertoo tarinoita unohtumattomista laulajista ja kapellimestareista, mutta myös epäonnistuneista taiteilijoista. Kirjassa kuvataan myös sotien, pulakauden ja yhteiskunnallisten muutosten vaikutusta oopperaan. Aiemmin julkaisematonta tietoa on tarjolla muiden muassa vuonna 1929 paljon kohua herättäneestä ohjaaja Louis Laberin kuolemasta sekä oopperasäveltäjä Tauno Pylkkäsen syntyvaiheista ja kohtalosta.

Kirja perustuu oopperalaisten haastattelujen lisäksi uusiin arkistolähteisiin, kuten Kansallisoopperan johtajien kirjeenvaihtoon, tenori Wäinö Solan muistelmien julkaisemattomiin osiin sekä Alfons Almin arkistoon.

Suurten tunteiden talossa on yli 160 kuvaa, joista monet ovat aiemmin julkaisemattomia.

”Kävin läpi laajan materiaalin ja poimin sieltä inhimillisesti kiinnostavia, huvittavia ja liikuttavia asioita. Kansallisoopperan historiaa en pyrkinyt kirjoittamaan vaan kertomaan pikemminkin kaiken sen, mitä aiemmissa oopperahistorioissa ei vielä ole käsitelty. Tavoitteena on ollut tarjota yleisölle näkymä kulisseihin ja niihin tunteisiin, joita oopperamaailmassa on sadan vuoden ajan koettu.”

Suomen Kansallisoopperan päädramaturgi filosofian tohtori Juhani Koivisto (s.1956) on tullut tutuksi oopperayleisölle lukuisista artikkeleistaan, teosesittelyistään ja radioesitelmistään. Ennen kiinnitystään Kansallisoopperaan 1998 hän työskenteli konservatorion opettajana ja kulttuuritoimittajana. Koiviston väitöskirja Leipää huudamme ja kiviä annetaan (SKS 1998) käsitteli Pentti Haanpään 1930-luvun tuotantoa ja kirja Kansa, ooppera ja Kaarle-kuningas ensimmäistä suomalaista oopperaa. Lisäksi hän oli osakirjoittajana mm. Armas Järnefeltin elämäkerrassa. Juhani Koiviston viimeisin kirja, Toivo Kuulan elämäkerta Tuijotin tulehen kauan (WSOY 2008) oli Tieto-Finlandia ehdokkaana.


ojanpera kansiAbraham Ojanperä - laulajan elämä

Maija-Liisa Näsänen

511 sivua
Faros-kustannus Oy 2007
Hinta: jäsenille 15 €, muille 25 € 

ISBN 978-952-5710-01-4

Abraham Ojanperä oli Suomen 1800- ja 1900-lukujen vaihteen tunnetuin mieslaulaja. Hän teki hienon kotimaisen uran niin esiintyvänä taiteilijana kuin laulupedagoginakin. Hän tuli tunnetuksi loistavista Wagner-rooleistaan ja kuului Bayreuth-projektin tukijoihin liittymällä patronaattiyhdistyksen jäseneksi.

Maija-Liisa Näsäsen teos valottaa Ojanperän värikästä elämää, köyhän orpopojan tietä musiikin metropoleihin. Ojanperän elämäntarina muistetaan lähinnä Ilmari Unhon ohjaamasta elokuvasta Ruusu ja kulkuri, mutta todellisuus oli usein paljon karumpaa.

(Artikkeli Ojanperästä Wagneriaanissa nro 31 s. 29).


syberbergHans Jürgen Syberberg – kuvainraastaja Saksasta

Hans Jürgen Syberberg, Susan Sontag, Gilles Deleuze, Petrus Nouwens, Pekka Asikainen, Martti-Tapio Kuuskoski, Laura Lindstedt

125 sivua
Kulttuuriosuuskunta Kronoptiko, 2007
Hinta: jäsenille 24 €, muille 30 €

ISBN 978-952-99937-0-3

 

 

 

dvd

Venetsia kuin uni - Wagnerin mukana Venetsiassa

Venedig wie ein Traum - mit Wagner in Venedig

Ilkka Paajanen80 sivua

Kustantaja: Richard Wagner -kulttuuriyhdistys ry
Painovuosi: 2007
Tiedot: Pehmeäkantinen, 76 sivua
Hinta: jäsenille 14 €, muille 20 €

ISBN 978-951-98971-3-4

Kaksikielinen (suomi-saksa) kirja johdattelee kulkijaa Wagnerin mukana Venetsiassa tekstein ja kuvin. Teksti pääosin Richard ja Cosima Wagnerin kirjeistä ja muista kirjoituksista