Main menu

Wagner-yhdistykset / Wagner Societies

Wagner-kirjallisuus / Wagner litterature

 • Wagner-Web, Online-Führer durch das Werk des Komponisten und Dramatikers Richard Wagner

Sormuksen lähteitä / Ring sources

Muiden Wagnerin oopperoiden lähteitä / Sources to other Wagner operas

Muita Wagner-linkkejä / Other Wagner Links

 • Wagnermania - Bayreuth searchable database 1876-2003

Wagnerin oopperoiden librettoja suomeksi

 • Valkyyria; suomennos Markku Lulli-Seppälä; julkaistu Wagneriaanissa n:o 10
 • Siegfried; suomennos Marjukka ja Markku Lulli-Seppälä; julkaistu Wagneriaanissa n:o 11
 • Jumalten tuhon libretto löytyy Leena Vallisaaren suomentamana Wagneriaanista n:o 14. Osta irtonumero lehdestä täyttämällä TILAUSLOMAKE (jäsenille 15 €, muille 20 €). Vallisaaren suomennos Jumalten tuhon libretosta on lainattavissa Helmet-kirjastoista myös kansallisoopperan julkaisemana.
 • Tristan ja Isolde; suomennos Markku Lulli-Seppälä; julkaistu Wagneriaanissa n:o 16
 • Parsifal; suomenkielinen libretto ladattavissa Suomen kansallisoopperan kotisivujen kautta. Lisäksi Pekka Asikaisen suomentama libretto on julkaistu Wagneriaanissa n:o 19 sekä Pekka Asikaisen kirjassa "Tilaksi avartuu aika - Wagnerin Parsifal", joista molemmat ovat tilattavissa Suomen Wagner-seuran kautta.

Oopperataloja ja -festivaaleja / Opera houses and festivals

Tiedot oopperoiden tulevista esityksistä / Information about forthcoming operas

 • https://www.operabase.com/fi. Kirjoita säveltäjä-hakukenttään "Richard, Wagner" ja klikkaa Go, niin näet tiedot Wagnerin oopperoiden tulevista esityksistä ympäri maailman. Tarkenna tarvittaessa hakuasi muiden hakukenttien avulla.

Oopperaa elokuvateattereissa / Opera in movie theaters

The Metropolitan Opera, New York 

Finnkino näyttää säännöllisesti New Yorkin Metropolitan-oopperan esityksiä suorina lähetyksinä elokuvateattereissaan Helsingissä, Tampereella ja Turussa sekä uusintoina em. paikkakuntien lisäksi Espoossa, Vantaalla, Jyväskylässä, Kuopiossa, Lahdessa, Lappeenrannassa, Oulussa ja Porissa. http://www.finnkino.fi/news/met_opera/

The Royal Opera House, Covent Garden, Lontoo

BioRex-elokuvateattereissa esitetään kaudella 2018–2019 Royal Opera Housen tuotantoja kahdeksalla eri paikkakunnalla: Porvoossa, Hämeenlinnassa, Vaasassa, Seinäjoella, Kajaanissa, Rovaniemellä, Torniossa ja Hyvinkäällä. http://www.biorex.fi/AlternativeContent/OperaAndBalet

Muista kuin Rex-ketjun teattereista Royal Opera Housen tuotantoja esittävät ainakin Kino Tapiola Espoossa, Korjaamo Kino Töölö ja Korjaamo Kino Bio Rex sekä Riviera Helsingissä.

Myös Kaarinassa toimivan Kino Piispanristin ja samaan ketjuun kuuluvan, Turussa toimivan Kino Dianan ohjelmistoissa on useita ooppera- ja balettiesityksiä.

Oopperaa ja klassista musiikkia radiosta / Opera and classical music on radio

 • YLE Radio 1, toimii sekä radiokanavana että internetissä
 • YLE Klassinen Radio. Perjantaisin klo 23.10 oopperailta, jolloin lähetetään kokonainen ooppera. Toimii internetissä.
 • Radio Classic. Sunnuntaisin klo 18-21 oopperailta. Toimii sekä radiokanavana että internetissä.
 • Rondo Classic. Kolme klassista musiikkia soittavaa kanavaa: Klasu, KlasuPro ja Viva Classica. Toimivat internetissä.

Oopperaa ja klassista musiikkia televisiosta ja verkosta / Opera and classical music on tv and internet

 • ARTE (ranskalais-saksalainen kulttuurikanava)
 • Mezzo live HD (Mezzon sisarkanava). Mezzon kanavat löytyvät Suomessa ainakin Soneran ja Elisan kaapeli-TV-kanavapaketeista.
 • Mezzo (ranskalainen TV-kanava)
 • STINGRAY Classica tarjoaa niin oopperaa, balettia kuin klassisen musiikin konsertteja, joiden parissa pääset matkalle maailman tunnetuimpiin oopperataloihin, kuten Royal Opera Houseen ja La Scalaan. Löydät Stingray Classican mm. Elisa Mix -paketeista. Kanavan ohjelma: https://classica.stingray.com/en/AT/schedule
 • YouTubessa on runsaasti tallenteita erilaisista musiikkiesityksistä, myös kokonaisia oopperoita
 • Opera on video -portaalin kautta on katsottavissa yli 300 videota Wagnerin oopperoista ja valtava määrä muita oopperavideoita.
 • Internetistä löytyy palveluita, joissa voi kuunnella ilmaiseksi ja maksua vastaan ladata haluamaansa musiikkia, esimerkiksi Spotify
 • Opera Vision: Eurooppalaisten oopperatalojen ja -festivaalien yhteistyöelimen Opera Europen hanke (aikaisemman Opera Platformin jatkoprojekti), jossa 30 Opera Europeen kuuluvaa oopperataloa ja -festivaalia 18:sta maasta yhdistävät voimansa oopperan tuomiseksi kaikkien ulottuville. Hankkeen rahoitus tulee osaksi EU:n Creative Europe -ohjelmasta.
 • Ranskalais-saksalaisen kulttuurikanava ARTE:n v. 2018 aloittamassa uudessa, osittain EU:n rahoittamassa  hankkeessa  ”The European Opera Season on ARTE Concert” on mukana 22 johtavaa oopperataloa/-festivaalia 14 Euroopan maasta. Hankkeen tarkoituksena on edistää oopperaa taidemuotona. ARTE Concertissa esitetään suoratoistona verkossa vähintään yksi ooppera kuukaudessa – maailmanlaajuisesti ja maksutta.
 • Oopperatalojen suoratoistolähetykset: Jotkut oopperatalot lähettävät oopperaesityksiään suoratoistoina verkossa. Esityksiä on katsottavissa myös oopperatalojen videoarkistoista. Mm. osaa seuraavien oopperatalojen ohjelmistosta on mahdollista seurata tällä tavoin:

Tiedot Suomen sinfoniaorkestereiden konserteista / Concerts of the Finnish Symphony orchestras

Sinfoniakonsertteja verkosta / Symphony Concerts on the net

Radion Sinfoniaorkesterin kaikki konsertit Suomessa lähetetään suorina YLE Radio 1:ssä ja YLE Klassinen -nettiradiossa. Konsertteja ja niiden taltioita voi myös katsoa ja kuunnella suorina lähetyksinä (suoratoisto / streaming) tai tallenteina YLE Areenasta http://areena.yle.fi/1-3217809.

Muista suomalaisista orkestereista verkosta voi katsoa ja kuunnella sekä suorina lähetyksinä että tallenteina ainakin Helsingin kaupunginorkesterin ja Turun Filharmonisen orkesterin konsertteja. Ilmaiseksi voi katsoa ja kuunnella joitakin kotimaisia konsertteja suorina lähetyksinä ja tallenteina myös e-Concerthouse-palvelussa http://www.e-concerthouse.com/.

Berliinin filharmonikkojen Digitaalisessa konserttisalissa voi kuukausi- tai vuosimaksua vastaan katsella ja kuunnella konsertteja suorina ja laajan valikoiman vanhoja konsertteja sekä taiteilija-haastatteluja ja elokuvia taltioituina orkesterin arkistosta.

Muita ooppera-linkkejä / Other opera Links

Internet-levykauppoja / On-line recordshops

 • Fuga Musiikki. Myös myymälä Helsingin musiikkitalossa, Mannerheimintie 13a B
 • Kulttuurikauppa Ars Musica. Myymälä Turun Konserttitalossa, Aninkaistenkatu 9, 20100 Turku

Myös verkkohuutokaupoissa (kuten eBay, Delcampe, Huuto.net, ym.) myydään CD- ja DVD-levyjä.