Main menu

Wagneriaani

Suomen Wagner-seura on perustamisestaan lähtien julkaissut kaksi kertaa vuodessa ilmestyvää jäsenlehteä. Vuoden 1997 alusta lähtien lehden nimi on ollut Wagneriaani. Julkaisu sisältää mm. jäsenten omia Wagner-artikkeleita, uutisia, käännösartikkeleita sekä Richard Wagnerin kirjoituksia. Lue lisää

Kirjat ja levyt

Nibelungin sormusTilauslomakkeella voit tilata Wagner-aiheisia kirjoja ja levyjä. Uutuuskirja myynnissä: Pekka Asikainen: NIBELUNGIN SORMUS - Richard Wagnerin apokalypsi. (Hinta jäsenille 25€, muille 29€.) Hintoihin lisätään kahdeksan (8) euron lähetyskulut. Tuotteet esittelyteksteineen löytyvät tästä.

Suomen Wagner-seuran toiminta on jatkunut vuonna 2015 suunnilleen edellisten vuosien laajuisena. Seura on järjestänyt oopperamatkoja koti- ja ulkomaisiin Wagner-esityksiin sekä luentotilaisuuksia Turussa ja Helsingissä. Seuraan liittyi paljon uusia jäseniä, mikä johtui suurelta osin seuran jäsenkampanjasta info-pisteellä Kansallisoopperan Nϋrnbergin Mestarilaulajat–oopperan esitysten yhteydessä. Toisaalta eroamisten ja jäsenmaksujen laiminlyöntien seurauksena tapahtuneiden erottamisten sekä kuolemantapausten vuoksi jäsenmäärän nettokasvu oli 20 henkilöä.

JÄSENET

Olemme nyt siirtyneet takaisin käytäntöön, jossa ilmoitamme kaikki jäsenemme. Neljän vuoden ajan - sen ajan kun kattojärjestömme Richard-Wagner-Verband International (RWVI) rupesi veloittamaan meitä ja muita ulkomaisia seuroja samoin perustein kuin saksalaisia seuroja (2 euroa/jäsen), mutta ei tarjonnut siitä mitään varsinaisia jäsenetuja eikä pystynyt estämään Bayreuthin Lippukassan perinteisen lippukiintiömme poistamista – olemme ilmoittaneet tilastoissa vain maksavat jäsenet. Tällöin myös varsinainen jäsen ja perhejäsen on laskettu yhdeksi jäseneksi. Nyt, dramaattisten vaiheiden jälkeen – kun kymmenet Amerikan, Australian ja jotkut muut Wagnerseurat olivat poistettujen lippukiintiöiden vuoksi eronneet tai eroamassa RWVI:stä - RWVI ja Bayreuthin Musiikkijuhlat ovat tajunneet, että lippukiintiöiden poistaminen uskollisimmilta asiakkailta ei ollut järkevää. Lippujen välitys kaikille jäsenseuroille RWVI:n kiintiön kautta on vuoden 2016 festivaaliin taas aloitettu, ja lippujen välitys (normaalihintaan) tapahtuu suunnilleen seurojen jäsenmäärien suhteessa. Tämän takia seurassamme on jäsenmäärien laskennassa päätetty palata entiseen, ennen vuotta 2012 vallinneeseen käytäntöön, joka kuvaa oikeammin jäsenmääräämme ja toimintamme laajuutta.

Vuoden 2015 lopussa Suomen Wagner-seurassa oli 820 (ed. v. 800) jäsentä, joista 50 (48) oli ainaisjäseniä ja 30 (28) nuorisojäsentä. Samassa taloudessa varsinaisen jäsenen kanssa asuvia perhejäseniä oli 185 (164). Seuralla on lisäksi 10 (9) kunniajäsentä ja 1 (1) kunniapuheenjohtaja.

Seuraan liittyi vuoden aikana uusia jäseniä kaikkiaan 69 (28). Seurasta eronneita tai maksamattoman jäsenmaksun vuoksi erotettuja jäseniä sekä kuolleita jäseniä oli yhteensä 49 (70). Jäsenmäärä kasvoi siten 20 henkilöllä.

Kaikista jäsenistä 411 eli 50,1 % (ed. v. 50,3 %) oli miehiä ja 409 eli 49,9 % (49,7 %) naisia. Paikkakunnittain jakauma oli seuraava: Turun seutu 151 (146) eli 18,4 %, pääkaupunkiseutu 487 (466) eli 59,4 %, muu Suomi 161 (165) eli 19,6 % ja ulkomaat 21 (23) eli 2,6 %.

Seuran kunniajäseneksi (nro 14) nimitettiin yhdistyksen perustajajäsen, säveltäjä Martti Parkkari, jonka toimintaa seuran hyväksi on esitelty Wagneriaanissa nro 45, s. 4.

Seuran kunniajäseniksi vuoden 2015 loppuun mennessä nimitetyt henkilöt ovat: Anne Evans (sopraano) 1997, Frank Shipway (kapellimestari) 1997 († 2014), Jorma Hynninen (baritoni) 1998, Wolfgang Wagner (festivaalijohtaja) 1998 († 2010), Peter Bassett (kirjailija) 2000, Cecilia Rydinger-Alin (kapellimestari) 2001, Pentti Perksalo (tenori) 2001, Saila Luoma (FM) 2003 († 2006), Anita Välkki (sopraano) 2004 († 2011), Matti Salminen (basso) 2005, Heikki Siukola (tenori) 2008, Eero Tarasti (FT, professori) 2008, Leif Segerstam (kapellimestari, säveltäjä) 2011 ja Martti Parkkari (säveltäjä, lehtori) 2015. Seuran kunniapuheenjohtaja vuodesta 2001 on seuran perustaja, FL Uolevi Karrakoski.

Seura kunnioittaa vuoden aikana poismenneiden jäsentensä muistoa. Seuran hallituksen pitkäaikaisesta jäsenestä, Heikki J. Eskelisestä, on muistokirjoitus Wagneriaanissa nro 46, s. 7.

JÄSENMAKSUT

Jäsenmaksu vuonna 2015 oli vuosijäseneltä 30 euroa, perhejäseneltä 10 euroa, nuorisojäseneltä (ikä korkeintaan 35 v.) 16 euroa, yhteisöjäseneltä 100 euroa ja ainaisjäseneltä 380 euroa. Lisäksi uusilta jäseniltä, lukuun ottamatta perhe- ja nuorisojäseniä, perittävän liittymismaksun suuruus oli 10 euroa. Maksut olivat samat kuin edellisenä vuonna.

HALLITUS JA TOIMIHENKILÖT

Seuran sääntömääräinen vuosikokous pidettiin Helsingissä, Sibelius-Akatemian tiloissa 11.2.2015, jossa oli läsnä 14 jäsentä. Vuosikokouksessa vahvistettiin vuoden 2014 tilinpäätös, vuosikertomus ja toimintasuunnitelma sekä tulo- ja menoarvio vuodeksi 2015. Hallitukselle ja muille toimihenkilöille myönnettiin vastuuvapaus vuodelta 2014.

Hallitukseen valittiin uudestaan erovuorossa olleet Jussi Karjalainen ja Jenni Lättilä Helsingistä sekä Terttu Päärni ja Robert Storm Turusta. Vanhasta hallituksesta jatkavat kevään 2016 vuosikokoukseen saakka puheenjohtaja Heikki Virri Naantalista sekä Peter Häggblom Turusta ja Matti Luukkainen Helsingistä. Eroa pyytäneiden Martti Parkkarin ja Anne Kauppalan tilalle valittiin yhdeksi vuodeksi Seppo Aspelund Turusta ja Tuula Silvennoinen Helsingistä. Toiminnantarkastajaksi valittiin Mirja Kainu Turusta ja varalle Stig Gerke Paraisilta.

Hallitus on kokoontunut vuoden 2015 aikana neljä kertaa. Hallituksen kokoonpano ja työnjako on ollut seuraava:
Heikki Virri, puheenjohtaja (hallituksessa vuodesta 2000, pj. vuodesta 2002)
Peter Häggblom, (hallituksessa vuodesta 1993, rahastonhoitaja vuodesta 1994 ja toiminnanjohtaja vuodesta 2000)
Jenni Lättilä, varapuheenjohtaja (hallituksessa sihteerinä vuodesta 2011, varapj. vuodesta 2015)
Matti Luukkainen (hallituksessa vuodesta 2002, jäsensihteeri ja Bayreuth-asioiden hoitaja)
Robert Storm (hallituksessa vuodesta 2007, Wagneriaanin vastaava toimittaja)
Jussi Karjalainen (hallituksessa vuodesta 2013)
Terttu Päärni (hallituksessa vuodesta 2013, Turun klubimestari vuodesta 2015)
Seppo Aspelund (hallituksessa vuodesta 2015, sihteeri)
Tuula Silvennoinen (hallituksessa vuodesta 2015, Helsingin klubimestari)

Helsingin ohjelmatoimikuntaan ovat kuuluneet Jenni Lättilä (pj.), Jussi Karjalainen ja Tuula Silvennoinen ja Turun ohjelmatoimikuntaan Peter Häggblom, Seppo Aspelund, Terttu Päärni ja Robert Storm.

Hallituksen kutsumana yhdistyksen verkkosivujen ylläpitäjänä on jatkanut Harri-Tapio Siivonen. Kirja- ja tuotemyynnistä on vastannut edelleen Pekka Heikkilä.

Vuoden 2016 Bayreuth-stipendiaattien valintatoimikuntaan ovat kuuluneet Jenni Lättilä (pj.), Kirsi Tiihonen ja Riitta Ingelin. Stipenditoimikunta tekee seuran hallitukselle esityksen valittavasta stipendiaatista/stipendiaateista.

TIEDOTUS JA JULKISUUS

Vuoden aikana yhdistyksen toiminnasta on yhden jäsenkirjeen ja neljän jäsentiedotteen lisäksi tiedotettu Internetissä, jossa seuralla on oma kotisivu ja Facebook-ryhmä. Seuran jäsenrekisterissä oli vuoden 2015 lopussa jo 600 jäsenen sähköpostiosoite. Seuran Facebook-ryhmästä, jossa oli vuoden 2016 alussa 647 jäsentä (v. 2015 alussa 423) on muodostunut merkittävä tiedonvälittäjä. Sen kautta jaetaan tietoa paitsi seuran tapahtumista, myös runsaasti tietoa ja vinkkejä Wagnerin teosten esityksistä, teosten ääni- ja kuvatallenteista sekä Wagner-kirjallisuudesta.

JÄSENTILAISUUDET

Helsingissä:
Sibelius-Akatemian tiloissa pidetyt jäsentilaisuudet on järjestetty yhdessä Taideyliopiston Sibelius- Akatemian kanssa

21.1. Sibelius-Akatemia. Taideyliopiston rehtori Tiina Rosenberg esitelmöi aiheesta "Kysyä vai ei kysyä? Elsan kohtalo Lohengrinissä". Sopraano Jenni Lättilä ja pianisti Kiril Kozlovsky johdattivat musiikin keinoin Elsan unimaailmaan.
11.2. Sibelius-Akatemia. Suomen Wagner-seura r.y:n vuosikokous. Vuosikokouksen jälkeen M.A.Numminen kertoi Wagnerista ja Tarmo Peltokoski (14 v.) soitti Wagnerin orkesterinäytteet pianosovituksinaan.
10.3. Sibelius-Akatemia. Professori Hannu Salmi esitelmöi tulevia Kansallisoopperan Mestarilaulajaesityksiä silmälläpitäen aiheenaan ”Nürnbergin mestarilaulajat: Wagner, huumori ja mestarius”.
14.4. Sibelius-Akatemia. Liisamaija Hautsalo, Jukka von Boehm alustivat Mestarilaulajat-oopperasta ja keskustelivat mm. Suomen Kansallisoopperan Mestarilaulajat-esityksestä. Yleisöllä oli mahdollisuus osallistua keskusteluun.
16.9. Sibelius-Akatemia. Wagner-seuran kunniajäsen Heikki Siukola kertoi ”Laulajan urasta ja elämästä”. Lämminhenkisessä tilaisuudessa Siukola mm. esitti yhdessä Jenni Lättilän kanssa Tristanin ja Isolden dueton. ”Upea esitys”. Kuulijoita oli 17.
22.10. Jussi ja Lena Karjalaisen koti Töölössä. Pekka Asikainen tarinoi otsikolla "Wagneriaaninen tarinatuokio". Tilaisuudessa esitettiin kohtauksia Ringistä. Esiintyjinä olivat Jaana Mäntynen (Sieglinde), Tero Halonen (Siegmund & Siegfried) ja Saara Manninen (Brϋnnhilde).
11.11. Sibelius-Akatemia. ”Laulajan urasta ja elämästä", jossa Jaakko Ryhänen kertoi ja lauloi yhdessä pianisti Alf Nybon kanssa. Todella onnistunut tilaisuus kaikille paikalla olleille 35 kuulijalle.
4.12. Ravintola Laulumiehet. Seuran pikkujoulut. Illan aikana esiintyi kolme vuoden 2016 Bayreuthstipendiehdokasta: sopraanot Reetta Haavisto, Minna Grönthal ja Niina Laitinen, joka äänestettiin yleisön suosikiksi. Lisäksi tilaisuudessa lauloi mezzosopraano Anna Danik. Pianisteina olivat Tero Valtonen ja Hans-Otto Ehrström, jotka säestämisen lisäksi mm. hauskuuttivat yleisöä nelikätisesti soittamallaan Wagner-potpurilla. Osanottajien määrä oli 72.

Turussa:
Turun kevätkauden jäsentilaisuudet pidettiin Park Hotellin kabinetissa, Rauhankatu 1. Syyskaudeksi löydettiin uusi kokouspaikka, Ravintola Old Bankin Kirjasto-kabinetti, Aurakatu 3.

28.1. Matti Lehtonen esitelmöi aiheenaan ”Hagen, Jago ja Scarpia - oopperan pahat pojat.”
3.3. Professori Hannu Salmi: ”Nürnbergin mestarilaulajat: Wagner, huumori ja mestarius”.
30.9. Matti Lehtonen esitelmöi aiheesta ”Wagnerin Lentävän hollantilaisen suhde aikakauden muihin oopperoihin”. Läsnä oli 20 seuran jäsentä.
27.10 Matti Lehtosen aiheena oli ”Tannhäuserin kolmannen näytöksen aariat”.

MATKAT

13.3. Helsinki Kansallisooppera. Kansallisoopperassa esitettiin Wagnerin Nürnbergin Mestarilaulajat pitkän tauon jälkeen. Jäsenille välitettiin 126 oopperalippua. Bussimatkaan Turusta osallistui 38 jäsentä.
27.-29.3. Oslo. Oslon uudessa oopperatalossa nähtiin Lohengrin. Esitys oli yhteisproduktio Grazin oopperan (2013) kanssa. Matkalle osallistui 61 henkilöä. Anne Kauppalan Lohengrin-arvostelu ”Mustavalkoinen Lohengrin” on julkaistu Wagneriaanissa nr 45.
3.-10.7. Sofia. Bulgarian Kansallisoopperassa ja baletissa nähtiin 6 päivän aikana Ring. Välipäiviksi oli järjestetty retket historialliseen Plovdivin kaupunkiin ja Rilan luostariin. Matkalle osallistui 52 henkilöä. Sirkka Saarisen kirjoitus Sofian oopperatalosta ja siellä nähdystä Ring-syklistä sekä Riitta-Liisa Mäkipaaden matkakertomus ja arvio Sofian Ringistä on julkaistu Wagneriaanissa nro 46, s. 46-52.
2.-3.8. Bayreuth. Lippuja saatiin Gesellschaft der Freunde von Bayreuth e.V:n kautta 14 jäsenelle kahteen esitykseen: Tristan ja Isolde 2.8. tai Lentävä hollantilainen 3.8. Lisäksi stipendiaatille ja hänen kahdelle seuralaiselleen saatiin liput kolmeen oopperaesitykseen (Lohengrin, Siegfried sekä Tristan ja Isolde, 6.-11.8). Sen lisäksi saatiin muutama hajalippu Ringiin. Vuoden loppupuolella saatiin RWVI:ltä tieto, että sen jäsenjärjestöt jäsenmääriensä suhteessa alkavat taas neljän vuoden tauon jälkeen saada lippuja Bayreuthin oopperaesityksiin v 2016.
7.-11.10 Minsk. Valko-Venäjän Kansallisoopperassa ja -baletissa nähtiin Lentävä hollantilainen, Tshaikovskin baletti Prinsessa Ruusunen ja Verdin Rigoletto. Matkan aikana oli kolme englanniksi opastettua retkeä: kaupunkikierros, retket eri päivinä Dudutkiin ja Mirzamakiin. Matkalle osallistui 27 henkilöä.

JULKAISU- JA KUSTANNUSTOIMINTA

Seuran jäsenlehti Wagneriaani ilmestyi kaksi kertaa. Wagneriaani nro 45 (60 s.) ilmestyi 25.6. ja nro 46 (72 s.) 28.12. Syksyn lehti (nro 46) oli ensimmäinen, joka on painettu kokonaan nelivärisenä. Seura kiittää lehden vastaavaa toimittajaa Robert Stormia sekä kaikkia kirjoittajia laadukkaista artikkeleista.

Seuran juhlavuoden 2016 kunniaksi julkaistaan ensi vuonna seuran 25-vuotisjuhlakirja historiikkeineen. Historiikin on lupautunut kirjoittamaan prof. Hannu Salmi.

Vuoden lopulla oli juhlavuotta varten myynnissä seuran oma seinäkalenteri, jonka kuvituksena on korkealaatuisia värikuvia kotimaisista Wagner-oopperatuotannoista, joiden julkaisuoikeudesta kiitämme Kansallisoopperaa ja Savonlinnan Oopperajuhlia.

Seura on kustantanut uusintapainoksen Pekka Asikaisen kirjasta Tilaksi avartuu aika. Wagnerin Parsifal. Seuran 1999 kustantamasta Peter Bassettin kirjasta Uuden vuosituhannen Ring (käännös Uolevi Karrakoski) otettiin uusi, 4. painos. Nämä kirjat ja muuta Wagner-kirjallisuutta on tilattavissa seuralta. Seuraavaksi on vuorossa suomennos Carl Dahlhausin kirjasta Richard Wagners Musikdramen, jonka on suunniteltu ilmestyvän vuonna 2016.

KANSAINVÄLINEN TOIMINTA JA MUUT WAGNER-SEURAT

Kansainvälisiä kontakteja on kehitetty tapaamalla muiden Wagner-seurojen edustajia mm. Bayreuthissa ja Helsingissä sekä Sofiassa ja Dessaussa, Wagner-seurojen kansainvälisen kattojärjestön Richard- Wagner-Verband Internationalin (RWVI) vuosikokouksessa, jossa seuraa edusti toiminnanjohtaja Peter Häggblom. RWVI:s vuosikokouksessa uudeksi puheenjohtajaksi valittiin Horst Eggers.

Muiden seurojen julkaisuja/uutiskirjeitä olemme saaneet entiseen tapaan Adelaidesta, Barcelonasta, Brysselistä, Edinburghista, Göteborgista, Kööpenhaminasta, Lontoosta, Los Angelesista, Melbournesta, New Yorkista, San Franciscosta, Sydneystä, Tukholmasta ja Wienistä.

STIPENDITOIMINTA

Vuoden 2015 Bayreuth-stipendi myönnettiin tenori Mikko Sateilalle. Stipendiin kuuluu edestakainen matka Bayreuthiin majoituksineen ja Richard-Wagner Stipendienstiftungin stipendiaateille järjestämää ohjelmaa, johon mm. sisältyy oopperaesityksiä Bayreuthin Festspielhausissa. Sateilan näkemät oopperat olivat Lohengrin, Siegfried sekä Tristan ja Isolde. Matkakertomus ”Stipendiaatin päiväkirjasta” on julkaistu Wagneriaanissa nro 46, s. 34-35.

Uolevi Karrakosken nuorisorahastosta ei vuoden 2015 aikana myönnetty stipendejä. Rahastosta myönnetään avustuksia seuran nuorille jäsenille lähinnä oopperamatkoille osallistumiseen ja oopperalippujen hankintaan. Rahastossa olisi ollut jaettavaa, ja nuoria jäseniä kannustetaan hakemaan rahastosta tukea oopperaharrastukselleen.

Seura myönsi matka-avustusta basso-baritoni Tapani Plathanille RWVI:n ja Karlsruhen Wagner-seuran yhdessä järjestämään Wagnerstimmen-laulukilpailuun osallistumista varten.

WAGNER-VÄITÖSKIRJA

FM Jukka von Boehm, teatteritiede, väitteli 22.8.2015 Helsingin yliopiston humanistisessa tiedekunnassa aiheesta "Näyttämö utopioiden ja ideologioiden kohtaamispaikkana – Richard Wagnerin Lohengrinoopperan esitys- ja vaikutushistoriasta Saksassa ja Neuvosto-Venäjällä". Väitöskirjan tiivistelmä on luettavissa E-thesis-palvelussa, https://helda.helsinki.fi/handle/10138/155674

TALOUS, TILINPÄÄTÖS JA HALLITUKSEN ESITYS YLIJÄÄMÄN KÄYTTÄMISESTÄ

Tilikauden tulos ennen tilinpäätössiirtoja oli +2 728,10 e (ed.v. + 55,82 e) kun budjetti tähtäsi nollatulokseen. Mitään tilinpäätössiirtoja ei ole, joten tilikauden ylijäämä oli myös +2 728,10 e (ed.v. + 55,82 e).

Uolevi Karrakosken omakatteinen nuorisorahasto sai vuoden aikana lahjoituksia 250 e, osinkoja kertyi 160,11 e (ed.v. 452,83 e) ja korkotuottoja 54,45 e (48,02 e). Rahaston arvopaperisalkku on arvostettu alkuperäiseen hankintahintaan. UK nuorisorahaston kertynyt oma pääoma ylitti nyt 10 000 euron rajan ja oli 31.12. 2015 10 045,87 e (ed.v. 9 590,96 e).

Seuran koko kertynyt oma pääoma (ilman Uolevi Karrakosken nuorisorahastoa) oli 31.12.2015 yhteensä 34 781 e (ed.v. 32 052,90 e).

Tilikauden tuloksen muodostuminen ja taloudellinen tila käyvät tarkemmin ilmi tilinpäätöksestä 1.1.– 31.12.2015 budjettivertailuineen ja liitetietoineen.

Hallitus esittää vuosikokoukselle, että tilikauden ylijäämästä 2 500 e siirretään 25-vuotisjuhlarahastoon ja loput 228,10 e siirretään toimintapääomaan.

Tuleva kehitys

Seuran talous suo edelleen hyvät edellytykset toiminnan kehittämiselle tulevina vuosina. Turussa, 10. päivänä helmikuuta 2016

SUOMEN WAGNER-SEURA R.Y:N HALLITUS

Heikki Virri, Peter Häggblom, Jenni Lättilä, Jussi Karjalainen, Terttu Päärni, Robert Storm, Matti Luukkainen, Tuula Silvennoinen, Seppo Aspelund. 

Vuosi 2013 oli paitsi Richard Wagnerin 200-vuotisjuhlavuosi, myös Suomen Wagner-seuran 23. toimintavuosi. Seurassa on kuluneen vuoden aikana vietetty Wagnerin juhlavuotta monin tavoin, toteutettu useita oopperamatkoja sekä jatkettu Richard Wagnerin musiikkiin ja sen taustoihin tutustumista erilaisten esitelmien, musiikkiesitysten ja muiden jäseniltojen avulla.

Jäsenet

Vuoden 2013 lopussa Suomen Wagner-seurassa oli 565 (ed. v. 545) maksavaa jäsentä, joista 45 (45) ainaisjäsentä ja 30 (25) nuorisojäsentä. Sen lisäksi samassa taloudessa varsinaisen jäsenen kanssa asuvia perhejäseniä oli 166 (163), sekä 10 (10) kunniajäsentä ja yksi (1) kunniapuheenjohtaja. Uusia jäseniä on vuoden aikana liittynyt kaikkiaan 59 (72) henkilöä.

Kaikista jäsenistä tasan 50,0 % (ed. v. 50,8) on miehiä ja 50,0 % (49,2) naisia. Paikkakunnittain jakauma oli seuraava Turku 18,8 %, pääkaupunkiseutu 58,5 %, muu Suomi 19,7 % ja ulkomaat 3,0 %.

Jäsenmaksu vuodelta 2013 oli 27 euroa, perhejäseniltä 10 euroa, nuorisojäseniltä (korkeintaan 35v) 16 euroa, yhdistysjäseniltä 100 euroa, sekä ainaisjäsenmaksu 380 euroa. Maksut ovat olleet samat vuodesta 2009 lähtien.

Hallinto

Seuran sääntömääräinen vuosikokous pidettiin Sibelius-Akatemian Wegelius-salissa 13.2.2013, Wagnerin kuoleman 130-vuotismuistopäivänä. Läsnä oli 14 jäsentä. Välittömästi kokouksen jälkeen katsottiin Lohengrinia, joka oli toteutettu 80-luvulla opiskelijavoimin. Tilaisuudessa nähtiin myös DVD-taltiointi toisesta näytöksestä selostuksineen, esiintymässä olivat mm. Rilla Kyykkä, Jussi Karjalainen (Telramund), Ulla Sippola (Ortrud).

Erovuorossa olivat hallituksen jäsenistä Jenni Lättilä, Robert Storm ja Wille Rydman, joista Jenni Lättilä (Helsinki) ja Robert Storm (Turku) valittiin uudelle kaksivuotiskaudelle. Uusiksi jäseniksi hallitukseen valittiin Terttu Päärni (Turku) ja Jussi Karjalainen (Helsinki). Toiminnantarkastajaksi valittiin edelleen Tapio Eriksson Porista ja varalle Mirja Kainu Turusta.

Hallitus on kokoontunut vuoden 2013 aikana kolme kertaa, 3.2. Turussa, 25.4. Turussa ja 18.9. Helsingissä. Hallituksen kokoonpano ja työnjako oli seuraavanlainen:

  • Heikki Virri, puheenjohtaja (hallituksessa vuodesta 2000 asti, pj vuodesta 2002)
  • Peter Häggblom, toiminnanjohtaja ja rahastonhoitaja (hallituksessa vuodesta 1993 asti)
  • Anne Sivuoja-Kauppala, varapuheenjohtaja (hallituksessa vuodesta 2008, vara pj vuodesta 2011)
  • Jenni Lättilä, sihteeri (vuodesta 2011)
  • Matti Luukkainen, jäsensihteeri (hallituksessa vuodesta 2002)
  • Robert Storm, Wagneriaanin vastaava toimittaja (hallituksessa vuodesta 2007)
  • Martti Parkkari (hallituksessa vuodesta 1991)
  • Terttu Päärni
  • Jussi Karjalainen

Helsingin ohjelmatoimikuntaan ovat kuuluneet Anne Sivuoja-Kauppala, Kari Lampikoski ja Jenni Lättilä, ja Turun ohjelmatoimikuntaan Peter Häggblom, Martti Parkkari ja Robert Storm, Jaakko Erola, Marjukka Lulli-Seppälä ja Pekka Loivaranta. Stipenditoimikunnan puheenjohtajana on toiminut Anne Sivuoja-Kauppala. Kirja- ja tuotemyynnistä on vastannut Pekka Heikkilä. Tiedotus ja julkisuus

Vuoden aikana yhdistyksen toiminnasta on tiedotettu kahdella jäsenkirjeellä sähköpostitse, kotisivulla (www.suomenwagnerseura.org) ja Facebookissa (http://www.facebook.com/groups/7014955865/), HUOM! Facebook-sivuamme voi lukea, vaikka ei olisi itse Facebookissa. Sen sijaan kirjoittaminen ja kommentoiminen edellyttävät, että on itse Facebookissa. Seuran Facebook-ryhmässä vuoden 2014 alussa oli 270 jäsentä (edellisenä vuonna 207). Kotisivun ylläpidosta vastaa Harri-Tapio Siivonen.

Wagnerin juhlavuodesta johtuen seuramme jäsenet ovat olleet näkyvästi julkisuudessa televisiossa, radiossa sekä musiikkialan lehdissä: Toiminnanjohtaja Peter Häggblom antoi pienen tilannekuvan seurasta ja sen aktiviteeteista Rondo-lehden Wagner-juhlanumeroon toukokuussa 2013, samassa numerossa julkaistiin kahden sivun henkilökuva seuran sihteeristä, sopraano Jenni Lättilästä, sekä haastateltiin seuran hallituksen jäsentä Jussi Karjalaista sekä Lena Karjalaista heidän suhteestaan Wagneriin. Jäsenemme Antti Vihinen on seuran pyynnöstä ollut Radio Classicissa keskustelemassa Wagnerista musiikkitoimittajien kanssa Wagnerin syntymäviikolla. Wagneriaanin päätoimittaja Robert Storm (6.7.) ja seuran puheenjohtaja Heikki Virri (5.10.) esiintyivät Radio YLE 1:n ohjelmassa “Näistä levyistä en luovu”. YLE Teeman Wagner-sarjassa, jota esitettiin sekä lyhyesti televisiossa toukokuussa että laajemmin Areena-internetpalvelussa, suhteestaan Wagneriin kertoivat mm. vuoden Bayreuth-stipendiaatti Tiina-Maija Koskela, seuran varapuheenjohtaja Anne Sivuoja-Kauppala, sihteeri Jenni Lättilä sekä hallituksen jäsen Jussi Karjalainen, joka kertoi Wagnerista myös YLEn TV-uutisissa Wagnerin syntymäpäiväviikolla.

Tilaisuudet

Helsingissä:

11.3. klo 19 alkaen Musiikkitalon Camerata-salissa. Sopraano Jenni Lättilän jatkotutkintokonsertti “Suomalaisia wagneriaaneja".
 Pianistina Kiril Kozlovsky. Sibelius – Järnefelt – Segerstam – Pulkkis (kantaesitys).

25.3. pidettäväksi ajateltu Helena Tyrväisen esitelmä "Enfin, seuls!" siirrettiin pidettäväksi myöhemmin (21.10.).

22.4. klo 18 Monica Groopin taiteilijavierailu Sibelius-Akatemian Wegelius-salissa.

13.5. klo 18 Juhani Koiviston (Suomen Kansallisooppera) esitelmä ”Kun Tristan ja Isolde lauloivat suomeksi. Armas Järnefelt Wagner-suomentajana” Sibelius-Akatemian Wegelius-salissa (Töölönkatu 28, 4. kerros).

22.5. klo 16-18 Konsertti- ja esitelmätilaisuus Richard Wagnerin 200-vuotissyntymäpäivänä Helsingin yliopiston päärakennuksen juhlasalissa. Pääesiintyjänä prof. Eero Tarasti. Järjestäjät: Helsingin yliopiston Musiikkitiede, Helsingin yliopiston musiikkiseura (HYMS) ja Saksan liittotasavallan suurlähetystö. Puheenjohtaja Heikki Virri toi seuran tervehdyksen.

23.5. klo 18 RWKY:n järjestämä Seppo Nummi – lauluja -konsertti, alustajana Pekka Haapasalo, Metropolia Ammattikorkeakoulun juhlasalissa

18.9. klo 18, Wegelius-sali, Sibelius-Akatemia, Töölönkatu 28, Helsinki Rilla Kyykkä, Suomen Kansallisoopperan taiteellinen suunnittelupäällikkö, alustus Wagnerin oopperoiden miehittämisestä.

8.10. Jussi Karjalaisen kotona Wagner-illanvietto, jossa esitettiin Valkyyrian 3. näytös pianistina Pekka Asikainen, laulajina Esa Ruuttunen (Wotan), Jutta Holmberg (Brünnhilde), Margit Tuokko (Sieglinde) sekä valkyriat.

21.10. klo 18, Wegelius-sali, Sibelius-Akatemia, Töölönkatu 28, Helsinki. Tutkija Helena Tyrväinen, "Enfin, seuls!" Pariisi ensimmäisen maailmansodan jälkeen: wagnerismista Wagner- kritiikkiin.

8.–9. 11 Sibelius-Akatemia, Helsinki.
Kansainvälinen symposiumi ”Richard Wagner and the North” , jonka järjestelyihin Suomen Wagner-seura osallistui yhdessä seuraavien tahojen kanssa: Taideyliopisto (Sibelius -Akatemia/DocMus ja Kuvataideakatemia), Opera on the Move -projekti (NOS-HS), ja The Birch and Star Association. Pääpuhujina Barry Millington Englannista sekä Suomesta Hannu Salmi ja Eero Tarasti. Muina puhujina Elke Albrecht, Owe Ander, Mauro Bertola, Jukka von Boehm, Christine Fischer, Martin Knust, Jenni Lättilä, Risto-Matti Marin, Thomas Erma Möller, Pentti Paavolainen, Kristel Pappel, Henrik Rosengren, Riikka Siltanen, Anne Sivuoja-Kauppala, Ulrich Wilker. Symposiumin avasi Taideyliopiston rehtori Tiina Rosenberg.

8.11. klo 18.30 seuran Wagner 200 vuotta -juhlaillallinen ravintola Laulumiehissä, esiintyjinä pianisti Hans-Otto Ehrström, mezzosopraano Katariina Heikkilä, tenori Antti Tolvanen, baritoni Mikko Sateila sekä sopraano Jenni Lättilä.

Turussa:

Robert Stormin kolmen esitelmän sarja juhlavuottaan viettävistä Wagnerista ja Verdistä:

  • 26.3. klo 19 Wagner-esitelmä Turun seudun musiikkiopistossa. Mestarinkatu 2, 3. krs, Pieni sali.
  • 17.4. klo 18.Wagner-esitelmä Turun pääkirjaston musiikkiosastolla
  • 24.4. klo 18 Verdi-esitelmä Turun pääkirjaston musiikkiosastolla.

6.8.2013 klo 19.30 Turun musiikkijuhlilla Mariinski-teatterin orkesterin konsertti "200 years of Verdi and Wagner". Kapellimestarina Valeri Gergijev ja solisteina Larisa Gogolevskaja, Alexei Markov ja Jevgeni Nikitin.

Matkat

31.1. Yhteismatka Turusta Helsingin kautta Lahden Sibeliustaloon, jossa Matti Salminen lauloi Verdin ja Wagnerin oopperamusiikkia, kapellimestarina Markus Lehtinen. 16.-17.3. Tallinnan Estonia-teatterissa nähtiin uusi Tannhäuser- produktio, ohjaus Daniel Slater. Kapellimestari Vello Pähn. Elisabethina ja Venuksena Anita Välkin oppilas Heli Veskus. 17.-26.5. Jotkut jäsenemme osallistuivat seuran matkalle Leipzigin Wagner 200 v -juhliin, jossa oli RWVI:n kongressi ja paljon oopperoita ja retkiä Wagner-kohteisiin. 29.5. Kansallisoopperan Tristan ja Isolde 3.-10.6. Latvian Kansallisoopperan Ring-sykli Riiassa. Esityspäivät: ti 4.6 – Reininkulta
 ke 5.6 – Valkyyria
 pe 7.6. – Siegfried su 9.6. – Jumalten tuho. 24.-30.6. Milanon La Scalan Ring-produktio, yli 60 osanottajaa. 8.9. matka Turusta Raumalle, jossa Rauman Posellissa Wahwaa Wagneria -konsertti (Tiina-Maija Koskela, Petri Bäckström, Mika Kares, Hans-Otto Ehrström)

Bayreuth

Seuramme sai Gesellschaft der Freunde von Bayreuth e.V.:in kautta 12 lippua Bayreuthin Festivaalille. Välitimme niitä arvonnassa mukana olleille jäsenillemme 1 lippu/hlö. Liput olivat esityksiin Lohengrin 11.8., Tannhäuser 12.8. ja Lentävä hollantilainen 13.8. Seura hankki myös lippuja 9.7. - 11.7.2013 Bayreuthissa esitettäviin Wagnerin varhaisteoksiin Die Feen, Das Liebesverbot ja Rienzi.

Julkaisu- ja kustannustoiminta

Vuoden aikana ilmestyi kaksi Wagneriaani-lehden numeroa (nrot 41-42). Lehden vastaavana toimittajana on toiminut Robert Storm. Artikkeleita ja muita kirjoituksia on julkaistu suomen lisäksi englanniksi, ruotsiksi ja saksaksi, mikä on ilahduttanut myös kansainvälistä lukijakuntaa.

Kansainvälinen toiminta, kontaktien luominen ja muut Wagner-seurat

Suomen Wagner-seuran vuoden 2009 stipendiaatti ja nykyinen sihteeri, sopraano Jenni Lättilä voitti maaliskuussa 2013 toisen palkinnon New Yorkin kansainvälisen Gerda Lissner -laulukilpailun Wagner-laulajien sarjassa. Suomen Wagner -seuran vuoden 2008 stipendiaatti Kalle Kuusava voitti ensimmäisen palkinnon European conductors’ competition -kapellimestarikilpailun.

Stipenditoiminta

Bayreuth-stipendi

Vuoden 2013 Bayreuth-stipendiaattimme, mezzosopraano Tiina-Maija Koskelan matkalla Bayreuthiin ohjelmaan kuuluivat 7.8 Tannhäuser, 8.8. Lohengrin ja 10.8. Reininkulta, sekä mm Festspielhausin esittely.

Uolevi Karrakosken nuorisorahaston stipendit

Uolevi Karrakosken nuorisorahaston stipendi oikeutti rahaston tukemalle matkalle 16.-17.3. Tallinnaan Tannhäuser-esityksineen. Stipendi myönnettiin Mathias Löfstedtille (Helsinki) ja Petri Mutaselle (Espoo).

Talous, tilinpäätös ja hallituksen esitys ylijäämän käyttämisestä

Tilikauden tulos ennen tilinpäätössiirtoja oli +7 418,93 e (ed.v. +3 651,54 e), kun budjetti tähtäsi +/- 0-tulokseen.). Mitään tilipäätössiirtoja ei ole, joten tilikauden ylijäämä on myös 7 418,93 e (ed.v. 3 651,54 e). Hyvä tulos johtuu mm. hyvin kertyneistä jäsenmaksuista, runsaista jäsenmatkoista ja ahkerasta osallistumisesta niihin.

Uolevi Karrakosken nuorisorahasto ei saanut vuoden aikana lahjoituksia (ed.v. 1000 euroa), osinkoja kertyi 368,83 e (ed.v. 393,98 e) ja korkotuottoja 56,92 e (ed.v. 77,58 e). Rahaston arvopaperisalkku on nyt (käytännön syistä) arvostettu alkuperäiseen hankintahintaan, joka paransi näennäisesti tulosta 848,81 eurolla. UK nuorisorahaston kertynyt oma pääoma oli 31.12. 2013 9 200,76 e (ed.v. 8 135,04 e).

Seuran koko kertynyt oma pääoma (ilman Uolevi Karrakosken nuorisorahastoa) oli 31.12.2013 yhteensä 31 997,08 e (ed.v. 24 578,15 e).

Tilikauden tuloksen muodostuminen ja taloudellinen tila käyvät tarkemmin ilmi tilinpäätöksestä 1.1.–31.12.2013 budjettivertailuineen ja liitetietoineen.

Hallitus esittää vuosikokoukselle, että tilikauden ylijäämästä 7 418,93 e siirretään 4 000 e kustannustoimintarahastoon, 3 000 e 25 v -historiikkirahastoon ja 418,93 e siirretään toimintapääomaan.

Tuleva kehitys

Seuran talous suo edelleen hyvät edellytykset toiminnan kehittämiselle tulevina vuosina.

Helsingissä 22.1.2014

Heikki Virri
Anne Sivuoja-Kauppala
Peter Häggblom
Jenni Lättilä
Matti Luukkainen
Martti Parkkari
Terttu Päärni
Robert Storm
Jussi Karjalainen

 

 

YLEISTÄ

Yhdistyksen jäsenmäärä kasvoi vuoden aikana 66 henkilöllä, joista uusia jäseniä 81 ja vuoden aikana eronneita 15 henkilöä. Jäseniä oli vuoden 1995 päättyessä 263 (ed.v. 197), joista 117 (108) Turun seudulta, 107 (62) pääkaupunkiseudulta ja muualta Suomessa 35 (24). Ulkomailla asuvia oli 4 (3). Jäsenistä on vuosijäseniä 219 (178), perhejäseniä 37 (29) sekä ainaisjäseniä 7 (3). Tämän hetken (12.1.1996) jäsenmäärä on 270. Jäsenmaksut vuodelta 1995 olivat vuosijäseneltä 70 mk, samassa taloudessa asuvalta perhejäseneneltä 40 mk sekä ainaisjäseneltä 750 mk.

Kuluneen vuoden aikana on jatkettu taloudellisen tilan parantamista. Tässä on onnistuttu hyvin mm. säästöjen, erityisesti jäsenmaksun yhteydessä tapahtuvien jäsenten lahjoitusten, arpajais- ja muun myynnin, aktiivisen ilmoitushankinnan sekä matkojen parantuneen katteen avulla. Lahjoituksia toimintaan saatiin 18 jäseneltä yhteensä 1.230 markkaa, sen lisäksi on stipenditoiminnan rahoittamiseen saatu vuoden aikana 7 jäseneltä yhteensä 495mk. Näistä hallitus haluaa erityisesti kiittää. Vuoden ylijäämäksi muodostui 7.453,20 mk (ed.v. 387,01 mk), sen jälkeen kun on käyttörahastoon kirjattu 4 jäsenen maksamista ainaisjäsenmaksuista normaalin vuosijäsenmaksun ylittävä osuus yhteensä 2.720 mk. Yhdistyksen oma pääoma on tämän jälkeen yhteensä 13.100,29 mk (ed.v. 2.927,09 mk). Tarkempi selko tuloksesta ja taloudellisesta asemasta käy ilmi tilinpäätöksestä.

HALLITUS JA MUUT LUOTTAMUSTOIMET

Hallitus on vuoden 1995 aikana kokoontunut 4 kertaa. Puheenjohtajana on toiminut Uolevi Karrakoski, varapuheenjohtajana 30.3.95 alkaen Janne Haapanen, rahastonhoitajana Peter Häggblom. Hallituksen muina jäseninä ovat olleet Niina Eerikäinen, Outi Jaakola (seuran klubimestari), Martti Parkkari varapuheenjohtajana 30.3.95 asti, Petri Salin, Hannu Salmi ja Veli Vuorio. Yhdistyksen sihteerinä on toiminut Matti Lehtonen. Tilintarkastajana on toiminut Arto Savolainen ja varalla Kimmo Holmberg.

VUOSIKOKOUS

Yhdistyksen vuosikokoukseen Turun Park Hotelissa 13.2.1995 osallistui 19 jäsentä.

YLEISÖ- JA JÄSENTILAISUUDET

24.1. Matti Lehtonen luennoi Wagner-laulusta Turun kaupunginkirjaston musiikkikirjastossa. Läsnä oli 17 henkilöä.

8.3. Fil.tri Matti Huttunen esitelmöi Martin Wegeliuksesta, joka perusti Suomen ensimmäisen vuosina 1898-99 toimineen Wagner-Seuran. Park Hotelissa pidetyssä tilaisuudessa oli läsnä 33 henkilöä.

22.3. Janne Haapanen luennoi Wagnerin orkesterin käytöstä Turun kaupunginkirjaston musiikkikirjastossa. Läsnä oli 19 henkilöä.

10. 10. Apul.prof. Veijo Murtomäki kertoi historiallisista Wagner-äänitteistä. Läsnä oli 34 henkilöä. Yhdistys järjesti tilaisuuden FYSI:n huoneistossa Sibeliuksenkatu 3, 3 krs, jota on sen jälkeen pidetty seuran vakituisena kokoontumispaikkana.

1.11. FM Marita Airakorpi luennoi Schopenhauerin vaikutuksesta Wagneriin. FYSI:n huoneistossa järjestetyssä tilaisuudessa oli 68 henkilöä.

29.11. Pidettiin FYSI:n tiloissa kuvalevyilta. Läsnä oli 9 henkilöä. Ohjelmassa oli 3. näytös Chéreaun ohjaamasta Valkyriasta.

OOPPERA- JA KONSERTTIMATKAT

Seura teki 24.3. matkan Helsinkiin, jossa Finlandia-talolla Helsingin kaupunginorkesterin sinfoniakonsertissa esitettiin Leif Segerstamin johdolla kohtauksia Mestarilaulajista. Matkalla oli 19 henkilöä. Konserttipäivänä seura järjesti Finlandia-talon aulassa Wagner-aiheisen näyttelyn, joka tuotti meille monta uutta jäsentä.

21.-23.4. seura järjesti Tukholman Oopperaan matkan, jossa ohjelmassa oli Götz Friedrichin ohjaama Parsifal. Tukholmassa seuramme oli näytännön jälkeen Ruotsin Wagner-seuran vieraana tilaisuudessa, jossa Wagner-roolien esittämisestä kertoi Sten Wahlund, joka oli esityksessä laulanut Gurnemanzin osan. Matkalle osallistui 55 henkilöä.

10.-13.6. tehtiin matka Göteborgin uuteen oopperataloon, jossa nähtiin Lentävä Hollantilainen. Molemmilla Ruotsinmatkoilla järjestettiin laivalla mennessä oopperan esittely sekä takaisin tullessa palautekeskustelu. Matkalle osallistui 37 henkilöä.

WAGNERIN TUOMINEN SINFONIAKONSERTTEIHIN

Yhdistys on alusta alkaen pyrkinyt vaikuttamaan siihen, että Wagnerin oopperoiden alkusoittoja ja välisoittoja otettaisiin sinfoniakonserttien ohjelmistoon englantilaisen ja mannermaisen käytännön mukaisesti. Yhdistys on vuoden 1995 aikana ottanut yhteyttä viiteen sinfoniaorkesteriin sekä Kansallisoopperan orkesteriin, joka myös pitää konsertteja. Turun kaupunginorkesteri, joka 1993 esitti pyynnöstämme Nibelungen-sarjan, on vastannut pyyntöömme jälleen myöntävästi. Tätä kirjoitettaessa tuli tieto Tampereen kaupunginorkesterin Wagner-konsertista 26.1.1996.

SWS:N STIPENDI

Seuran taloudellinen tilanne on siinä määrin parantunut, että olemme voineet lähteä mukaan Bayreuthissa toimivan Stipendienstiftungin toimintaan. Stiftungin on perustanut Richard Wagner itse. Seura kustantaa stipendiaatin matkan, majoituksen sekä suurimman osan Stiftungin järjestämää ohjelmaa, johon liittyy kolme oopperaesitystä vuoden 1996 festivaaleilla. Yhdistys päätti myöntää ensimmäisen tällaisen stipendin sopraano Johanna Rusaselle.

BAYREUTH

Vuonna 1995 yhdistys välitti jäsenilleen 15 lippua Nibelungin sormuksen esitykseen. Kuluvan vuoden aikana on myös saatu 20 lippua Bayreuthin Ringiin 13.-18.8.1996.

TIEDOTUS

Seuran jäsenluvun kasvaessa jäsenkirjeiden määrää on supistettu. Tiedotusta jäsenkirjeessä on kuitenkin kehitetty suunnittelun avulla.

Yhdistys on syksyn jäsenkirjeessä tiedottanut Wagnerin oopperoiden esityksistä maailmalla.

Yhdistys järjesti näyttelyn Finlandia-talon aulassa 24.3.1995.

Seuran tilaisuuksista on ilmoitettu Turun Sanomissa ja Turkulainen-lehdessä. Lisäksi on saatu puffeja mm. Classic FM:ssa ja Helsingin Sanomissa. Toiminnasta on ilmoitettu myös RSO:n ohjelmalehtisissä.

Esitämme kiitokset Turun Soitannolliselle Seuralle sekä Ruotsin Wagner-seuralle siitä, että olemme voineet heidän jäsenistölleen kertoa järjestämistämme oopperamatkoista. Tällä tavalla saatiin riittävästi osanottajia ja pystyttiin onnistuneesti toteuttamaan Göteborgin matkamme.

Olemme vuoden 1995 aikana Hannoverin Wagner-Seuran ohella ensimmäisenä Wagner-seurana maailmassa liittyneet Internetiin. WWW-kotisivumme osoite on: http://www.utu.fi/~hansalmi/sws/index.html. Kiitämme Hannu Salmea teknisestä avusta. Sähköpostia voi lähettää meille osoitteella: haggblom@netti.fi.

Turussa 16. päivänä tammikuuta 1996

Suomen Wagner-seuran hallitus