Main menu

Alla on koottuna erinäisiä ajankohtaisia asioita, jotka liittyvät seuraamme ja/tai Wagneriin. Heti tänä iltana Helsingissä M.A. Nummista & Co ja vuosikokous alkaen klo 17.

KUTSU VUOSIKOKOUKSEEN HELSINGISSÄ KE 11.2.2015 KLO 17

Seuran sääntömääräinen vuosikokous pidetään tänä vuonna Helsingissä ke 11.2.2015 klo 17.00. Paikka Sibelius-Akatemia, Töölönkatu 28, Iso kokoushuone (T-327), 3. krs.

Vuosikokouksessa käsitellään sääntömääräiset asiat: muun muassa erovuoroisten hallituksen jäsenten ja toiminnantarkastajan valinta varatoiminnantarkastajineen, tilinpäätöksen vahvistaminen ja vastuuvapaus vuodelta 2014, toimintasuunnitelma ja talousarvio vuodelle 2015 sekä vuoden 2015 jäsenmaksujen suuruus.

Hallituksessa erovuorossa ovat: Jussi Karjalainen, Jenni Lättilä, Terttu Päärni ja Robert Storm. Lisäksi valitaan eroa pyytäneiden tilalle uudet jäsenet.

Tervetuloa mukaan kokoukseen vaikuttamaan ja päättämään seuran asioista! Kokousosanottajille on tarjoilu.

Heti kokouksen jälkeen samassa talossa mutta eri kerroksessa klo 18.15. Wegelius-sali, 4. kerros. M.A.Numminen kertooWagnerista ja Tarmo Peltokoski, Vaasasta 14 v. soittaa orkesterinäytteitä piano- sovituksinaan.

Liitteenä seuran tilinpäätös, vuosikertomus ja toiminnantarkastuskertomus vuodelta 2014. Ota kokoukseen mukaan jos sat printattua.

Muut kevään jäsentilaisuudet Helsingissä

TI 10.3. 18.15. Sibelius-Akatemia, Töölönkatu 28, auditorio, 5. krs. Professori Hannu Salmi: ”Nürnbergin mestarilaulajat: Wagner, huumori ja mestarius”.

TI 14.4. klo 18.15. Sibelius-Akatemia, Töölönkatu 28, Wegelius-sali, 4. kerros. Liisamaija Hautsalo, Jukka von Boehm ja muutamat muut alustavat Mestarilaulajat-oopperasta ja keskustelevat mm. Suomen Kansallisoopperan Mestarilaulajat-esityksestä. Yleisöllä on mahdollisuus osallistua keskusteluun.

Turussa

Turun jäsentilaisuudet pidetään Park Hotelin kabinetissa, Rauhankatu 1. Ilmoittaudu sitovasti viim. viikkoa ennentilaisuutta Peterille, tällöin sisäänpääsymaksu on vain 5 e jäseniltä ja 10 e muilta. Siihen sisältyy kahvi ja pulla. Ilmoittautumattakin voi tulla, mutta silloin hinta on 12,50 e (= Park Hotelin hinta meille). Maksu käteisellä paikan päällä.

TI 3.3. 19.00. Professori Hannu Salmi: ”Nürnbergin mestarilaulajat: Wagner, huumori ja mestarius”.

HUOM UUTTA!
SWS-JÄSENLUENTOJA SUOMEKSI YOUTUBESSA INTERNETISSÄ

Matti Lehtosen kaksi edellistä luentoa Turussa katsottavissa ja kuunneltavissa internetin kautta, (musiikkinäytteet kuuluvat heikosti vaatimattoman toistotekniikkamme takia – sorry)

9.12.2014 Matti Lehtonen kertoo Wagnerin musiikkidraamasta Mestarilaulajat, musiikkinäyttein. http://www.youtube.com/watch?v=vnrJnDlYpD4

28.1.2015 Matti Lehtonen ”Hagen, Jago ja Scarpia - oopperan pahat pojat.” http://www.youtube.com/watch?v=k-m3svbzpHE

Nämä katsottavissa myös Facebook-sivumme kautta.

Kansallisoopperassa Mestarilaulajat

Suomen Wagner-seuralta voivat jäsenet vielä viim to 12.2. varata lippuja, alkaen à 59 e. Kansallisoopperan Mestarilaulajien ensi-iltaan pe 13.3. klo 17 eli minulta. Ks tarkemmin jäsenkirje 2014 -2.

Nuori laulaja: Hae Wagnerstimmen-laulukilpailuun!

Suomen Wagner-seuran (SWS) kautta on mahdollista päästä osallistumaan 2.-8. elokuuta Bayreuthissa (alkukilpailu) sekä 1.-3. lokakuuta 2015 Karlsruhessa (väli- ja loppukilpailu) järjestettävään kansainvälisen Wagner-seuran organisoimaan Wagnerstimmen-kilpailuun. Kansalliset seurat saavat kukin ehdottaa kilpailuun yhtä osallistujaa. Seurojen ehdottamista kilpailijoista osa kutsutaan kilpailun ensimmäiselle kierrokselle CD-karsinnan perusteella.

Kilpailu on tarkoitettu

A) 1.1.1980 jälkeen syntyneille laulajille, joilla on jo ammattilaiskokemusta, sekä
B) 1.1.1983 jälkeen syntyneille laulajille, jotka ovat opintojensa loppuvaiheessa.

Lisätietoja Jenni Lättilä
jenni@lattila.fi

MIKKELI PROFESSORI EERO TARASTIN YLEISÖLUENNOT http://www.mikkelinmusiikkijuhlat.fi/

Lauantai 4.7. klo 17
YLEISÖLUENTO
Jean Sibelius, suomalainen ja universaali
Professori Eero Tarasti kertoo miten Sibeliuksesta tuli Sibelius.
Kuinka Sibelius kehittyi eurooppalaisessa musiikkiperinteessä Beethovenin, Wagnerin, Brucknerin, Lisztin, Tshaikovskin ja Busonin vaikutteista ja nousi sinfonian uudistajana yhdeksi 1900-luvun taidemusiikin suurista nimistä.

Tiistai 7.7. klo 17, Mikaeli, kamarimusiikkisali
YLEISÖLUENTO
Professori Eero Tarasti esittelee illan ohjelmaa

SWS BAYREUTH-STIPENDI TENORI MIKKO SATEILALLE

http://www.suomenwagnerseura.org/sws/index.php/stipendiaatit

Suomen Wagner-seura on valinnut vuoden 2015 Bayreuth-stipendiaatikseen tenori Mikko Sateilan. Keskeisinä valinnan perusteina olivat Wagnerin tenorirooleihin soveltuva harvinainen äänimateriaali ja monipuoliset musiikilliset valmiudet.

Mikko Sateila (s.1984, Imatra) valmistui filosofian maisteriksi Jyväskylän yliopistosta keväällä 2010 pääaineenaan musiikkikasvatus ja muusikoksi Jyväskylän ammattikorkeakoulusta 2013 pääaineenaan laulu, opettajanaan Turkka Manninen. Sateila on jatkanut opintojaan Sibelius-Akatemiassa laulunopettajinaan mm. Jorma Elorinne, Aulikki Eerola, Monica Groop sekä Seppo Ruohonen.

Sateila on tehnyt useita oopperarooleja vuodesta 2009 lähtien mm. Keski-Suomen Alueoopperassa, Operettiteatteri Bravossa sekä Sibelius-Akatemian oopperaluokan kanssa. Kesällä 2014 Sateila debytoi Savonlinnan oopperajuhlilla Yakusiden roolissa Puccinin oopperassa Madame Butterfly.

Tällä hetkellä Sateila valmistelee musiikin maisterin tutkintoa Sibelius-Akatemiassa ja harjoittelee korkeampaa repertoaaria professori Jaakko Ryhäsen johdolla; tulevaisuuden tehtäviin kuuluvat mm. tenoriroolit Wagnerin oopperoissa. Opintojensa ohessa Sateila työskentelee musiikin opettajana Kirkkonummella Nissnikun koulussa.

Suomen Wagner-seuran stipendin tarkoituksena on kannustaa uransa alussa olevia lahjakkaita suomalaisia laulajia, muusikoita ja näyttämötaiteilijoita paneutumaan ja suuntautumaan Richard Wagnerin teosten esittämiseen. Vuosittain jaettava stipendi sisältää matkan Bayreuthin Wagner-juhlille, jossa stipendiaatti voi osallistua kansainvälisen Richard Wagner -stipendisäätiön järjestämään ohjelmaan ja nähdä Richard Wagnerin oopperoita. Vuonna 2015 stipendiaatti näkee oopperat Lohengrin, Siegfried sekä Tristan ja Isolde.

KOKKOLASSA Ti 17.2. Mestareiden seurassa – Wagner

Ilta Richard Wagnerin musiikin parissa
Konservatorio klo 19.00
Pitkänsillankatu 16

Esa Ruuttunen baritoni
Janne Valkeajoki harmonikka
Roman Schatz tekstit

Psykodrama à la Wienerschule

Leif Segerstam, kapellimestari
Jenni Lättilä, sopraano
Sami Saikkonen, tanssi
Ville Saukkonen, ohjaus
Timo Ollila, valosuunnittelu

Arnold Schönberg: Erwartung op. 17
Jean Sibelius: Lemminkäinen, neljä legendaa orkesterille op. 22

Nainen vaeltaa öisen metsän pimeydessä etsien rakastajaansa. Yhtäkkiä hän löytää ruumiin…

Turun filharmonisen orkesterin juhlavuoden avaa vaikuttava dramatisoitu versio Arnold Schönbergin kulttimaineeseen nousseesta Erwartung-monodraamasta. Hurjan tarinan kuuluisan sopraanoroolin tulkitsee Jenni Lättilä, ja rakastetun roolissa nähdään tanssija Sami Saikkonen. Jean Sibeliuksen 150-vuotisjuhlavuoden kunniaksi avajaiskonsertissa kuullaan myös Sibeliuksen rakastettu Lemminkäinen-sarja.

Konsertti katsottavissa jälkikäteen: www.tfo.fi/fi/live/psykodrama-la-wienerschule

STORYHILL ESITTÄÄ ROYAL OPERA HOUSEN OOPPEROITA ERI ELOKUVATEATTEREISSA

www.storyhill.fi/royal-opera-house
Helmikuun lopussa tai maaliskuun alussa sieltä tulee Wagnerin Lentävä Hollantilainen. Katso netistä paikkakuntasi esityksen ajankohdan.

The Royal Opera
Richard Wagner: LENTÄVÄ HOLLANTILAINEN
(Der Fliegende Holländer)

Kirousta ja siitä vapautumista käsittelevästä Lentävästä hollantilaisesta tuli Wagnerin uran ensimmäinen mestariteos, jonka teemat kiehtoivat säveltäjää myös hänen myöhemmässä tuotannossaan. Tim Alberyn moderni ohjaus on vuodelta 2009. Bryn Terfel ja Adrianne Pieczonka laulavat päärooleissa ja Andris Nelsons johtaa orkesteria.

Legendan mukaan hollantilainen yritti purjehtia Hyväntoivon niemen ympäri, mutta epäonnistui. Hän vannoi jatkavansa yritystä ja tuomittiin ikuisesti purjehtimaan maailman meriä. Vain pyyteetön rakkaus voi hänet vapauttaa. Aavelaiva rantautuu Norjan rannikolle ja kapteeni astuu maihin pyytäen Dalandilta yösijaa luvaten rikkautensa palkkioksi. Hollantilainen pyytää myös Dalandin tytärtä Sentaa vaimokseen. Dalandilla ei ole mitään naimakauppaa vastaan. Sentakin on suostuvainen. Erik on mustasukkainen ja hollantilainen luulee Sentan pettäneen lupauksensa käskien miestensä valmistaa laivan lähtöön. Hollantilainen jatkaa matkaansa. Senta vannoo uskollisuutta ja hyppää kalliolta kuolemaan. Aavelaiva vajoaa mereen.

Päätehtävissä:

Hollantilainen Bryn Terfel
Senta Adrianne Pieczonka
Daland Peter Rose

Royal Operan kuoro
Royal Opera Housen orkesteri
Kapellimestari: Andris Nelsons
Ohjaus: Tim Albery
Lavastus: Michael Levine
Puvut: Constance Hoffman
Valot: David Finn
Koreografia: Philippe Giraudeau

Kesto (arvio) 2 h 20 min (ei väliaikaa)