Main menu

VUOSIKERTOMUS VUODELTA 1998

Vuotta 1998 on leimannut alueellinen ja toiminnallinen laajentuminen: seura järjesti ensimmäisen tilaisuutensa Tampereella, Tartossa oli esillä seuran kokoama näyttely, uusia jäseniä on liittynyt runsaasti eri puolilta Suomea. Uusista toimintamuodoista mainittakoon Tartossa, Savonlinnassa ja Helsingissä esillä ollut näyttely sekä Helsingissä järjestetyt wagneriaaniset lastenjuhlat.

JÄSENET

Yhdistyksen jäsenmäärä kasvoi vuoden aikana 107 henkilöllä (v. 1997 kasvua 75 hlöä), joista uusia jäseniä 149 ja vuoden aikana eronneita 42 henkilöä. Yhdistyksen jäsenmäärä oli vuoden 1998 lopussa 532 (425). Jäsenistä oli Turun seudulta 193 (167), Helsingin seudulta 232 (175) ja muualta Suomesta 90 (69). Ulkomailla asuvia jäseniä oli 17 (14). Jäsenistä oli vuosijäseniä 415 (341), perhejäseniä 99 (73), ainaisjäseniä 14 (9) sekä kunniajäseniä 4 (2). Seura kutsui uusiksi kunniajäseniksi Bayreuthin festivaalien johtajan Wolfgang Wagnerin ja Savonlinnan oopperajuhlien johtajan Jorma Hynnisen. Tämän hetken (15.1.1999) jäsenmäärä on 556. Jäsenmaksut vuodelta 1998 olivat vuosijäseneltä 80 mk (v. 1997 80 mk), samassa taloudessa asuvalta perhejäseneltä 40 mk sekä ainaisjäseneltä 750 mk.

YHDISTYKSEN HALLINTO

Yhdistyksen vuosikokoukseen, joka pidettiin Turussa Park Hotelissa 3.2.1998, osallistui 14 jäsentä.

Hallitus on kokoontunut vuoden 1998 aikana viisi kertaa. Hallituksen puheenjohtajana on toiminut Ilkka Paajanen Espoosta, varapuheenjohtajana Markku Lulli-Seppälä Piikkiöstä, sihteerinä Niina Eerikäinen ja rahastonhoitajana Peter Häggblom, molemmat Turusta. Muina jäseninä ovat olleet Outi Jaakola Turusta (klubimestari), Riitta-Liisa Mäkipaasi Helsingistä (3.2.1998 alkaen), Martti Parkkari, Hannu Salmi ja Risto Suviala (II klubimestari), kaikki Turusta. Tilintarkastajana on toiminut Heikki Virri, varalla Arto S. Savolainen.

Turun alueen ohjelmatoimikunnan jäseninä ovat olleet Hannu Salmi (pj.), Outi Jaakola, Reijo Ahola, Jopi Harri, Arvi Koskela ja Sirpa Suoja. Helsingin alueen ohjelmatoimikunnan jäseninä ovat toimineet Ilkka Paajanen (pj.), Pekka Asikainen, Matti Luuk-kainen, Riitta-Liisa Mäkipaasi ja Elvi Pietilä.

TIEDOTUS

Vuoden aikana yhdistyksen toiminnasta on jäsenkirjeiden lisäksi tiedotettu sanoma- ja aikakauslehdissä, radiossa ja Internetissä. Seuran toiminta on saanut ilahduttavasti julkisuutta useissa viestimissä. Savonlinnassa oopperajuhlien päivänavaajana ooppera-torilla 16.7. oli puheenjohtaja Ilkka Paajanen. Lisäksi hänet kutsuttiin Kotkan Suomi-Saksa -yhdistyksen tilaisuuteen kertomaan Wagnerista saksalaisena ilmiönä.

Seuralla on ollut syksystä 1995 lähtien oma kotisivu Internetissä osoitteessa http://www.utu.fi/~hansalmi/sws/. Seuran sähköpostiosoite on haggblom@netti.fi. Monet uusista jäsenistämme ovat liittyneet juuri Internetin kautta. Olemme tätä kautta saaneet myös yhteydenottoja ulkomaisilta yhdistyksiltä ja yksityisiltä henkilöiltä.

TILAISUUDET

Turussa:
- Fil. kand., säveltäjä Martti Parkkarin Tristan ja Isolde -aiheinen luento "Luvaton rakkaus" 22.1. konservatorion auditoriossa. Paikalla 31 kuulijaa.
- Vuosikokouksen yhteydessä 3.2. 12 henkilöä jäi katsomaan Århusin oopperan Siegfried-videota Park Hoteliin.
- Kaksi näkökulmaa Siegfriediin - apul.prof. Hannu Salmi: "Myytin voitto historiasta" ja Martti Parkkari: "Siegfried - luopioko?". Konservatorion auditoriossa 28.4. oli yleisöä 27 henkilöä.
- FM Jopi Harrin luento Lentävästä hollantilaisesta 13.5. FYSI:n tiloissa. Kuulijoita 14.
- FM Marita Airakorven luento Nietzschestä ja Wagnerista FYSI:ssä 14.10. keräsi 33 kiinnostunutta.
- 4. ja 11.11. katsottiin Peter Häggblomin kotona Tony Palmerin Wagner-elokuvavideon alkuosia. Mukana oli 7 jäsentä.
- Hannu Salmen luentoa "Wagner ja Dresdenin kapina - anarkisti barrikadeilla 1848-49" FYSI:ssä 13.11. kuunteli 21 henkilöä.

Helsingissä:
- Annukka Talvelan puheenvuoro Jussi Karjalaisen luona 20.1. kiinnosti 21 kuulijaa.
- Henry Baconin luento "Wagner elokuvamusiikissa" 5.2. kokosi Helsingin kansainväliselle koululle 12 bussilakosta piittaamatonta aktiivia.
- 7.3. järjestettiin Sibelius-akatemian Ackté-salissa jäsenille ja muille kiinnostuneille Siegfried- ja Wagner-Föreningen 100 vuotta -seminaari, johon osallistui 65 henkilöä. Fil. lis. Seija Lappalainen kertoi Martin Wegeliuksesta, apul.prof. Hannu Salmi esitteli Wagner-Föreningenin ja suomalaisen Wagner-aktivismin historiaa, dramaturgi Jussi Törnwall kertoi oopperan orkestroinnista otsikolla Mehr Licht - alun riitasoinnuista valoon ja lastenpsykiatri Jari Sinkkonen esitelmöi aiheesta Palasista ehjäksi - nuoruusiän kuohuista seesteisyyteen. 100-vuotisiltajuhlassa ravintola Sipulin talvipuutarhasalissa esiintyivät sopraano Kirsi Tiihonen laulaen aariat Dich teure Halle Tannhäuserista ja Einsam in trüben Tagen Lohengrinista sekä tenori Jyrki Ant-tila ja sopraano Pirkko Törnqvist esittäen Siegmundin ja Sieglinden dueton Valkyrian I näytöksestä. Pianistina toimi Pekka Asikainen. Osanottajia oli 63, kunniavieraana Richard Wagner Verband Internationalin puheenjohtaja Josef Lienhart.
- Suomen Wagner-seura, Suomen Beniamino Gigli -seura ja ISH Opera Club järjestivät 18.4. Helsingin kansainvälisellä koululla luennon Beniamino Giglistä Wagner-laulajana ja Wagnerista Italiassa. Gigli-seuran puheenjohtaja Torsten Brander ja Frank Braccia esitelmöivät, musiikista vastasivat sopraano Airi Tokola tulkiten Suicidio-aarian Ponchiellin oopperasta La Gioconda ja Isolden lemmenkuolon sekä tenori Jyrki Anttila laulaen aarian E lucevan le stelle Puccinin Toscasta. Duettona kuultiin Winterstürme Valkyrian I näytöksestä. Pianistina toimi Satu Salminen. Kuulijoita oli 34.
- Klaus Pylkkänen kertoi Siegfriedin orkestraatiosta Sibelius-akatemian Ackté-salissa 26.5. Paikalla oli 16 henkilöä.
- 3. - 4.10. Frank Braccian luo kokoontui 7 henkilöä katsomaan Tony Palmerin 9 tunnin Wagner-elokuvaa videolta.
- Antti Vihinen luennoi aiheesta "Wagner säveltäjänä vai valtioteoreetikkona?" Lallukassa 6.10. Musiikillisena kommenttina kuultiin Hans Sachsin loppumonologi Nürnbergin mestarilaulajista, jonka esittivät baritoni Juha Uusitalo ja pianisti Kristian Attila. Kuulijoita oli 22.
- 28.10. Wagner-kohtaamispaikalla Lallukassa olivat syksyllä merkkipäiväänsä viettänyt professori Eero Tarasti ja 25 henkilön yleisö.
- Wagneriaaniset lastenjuhlat 14. ja 15.11. Annantalolla keräsivät 221 lapsen ja vanhempienkin yleisön seuraamaan neljää esi-tystä nukketeatteri Sytkyjen matkalaukkuoopperasta Tarina Siegfriedistä - pojasta, joka halusi oppia pelon. Oopperamaailmaan olivat johdattelemassa myös sopraano Taina Piira ja pianisti Marjo Heiskanen, jotka lopuksi esittivät Elisabethin halliaa-rian Tannhäuserista. Wagner-näyttely oli esillä Annantalon aulassa 9. - 17.11.
- Seuran pikkujoulujen teemana 25.11. oli joulumetsänhuminaa. Frank Braccia kertoi ajastaan Suomessa otsikolla "My Wagner Finland" ja haastateltavana oli oopperalaulaja Hannu Heikkilä. Musiikista vastasivat sopraano Taina Piira, baritoni Jussi Järvenpää ja pianisti Marjo Heiskanen, ohjelmassa oli mm. Melartinin Minä metsän polkuja kuljen, Sibeliuksen Illalle, Wolfin Der Musikant, Mahlerin Lieder eines fahrenden Gesellen 1 & 2, Bergin laulut Nacht, Schilflied ja Sommertage sekä Wagnerin Pol-ka. Ravintola Wellamossa oli läsnä 28 henkilöä.

Muualla Suomessa:
- Seura järjesti Savonlinnassa Wagner-kohtaamisen Suomalaisessa Kirjakaupassa 21.7. Jorma Hynnisen kanssa. Kuulijoita oli noin 50. Wagner Suomessa -näyttely oli esillä Suomalaisessa Kirjakaupassa 4.7. - 1.8.
- Tampereella konservatorion konserttisalissa 24.9. Antti Vihinen esitelmöi Wagnerista säveltäjänä, kirjailijana ja poliitikkona. Musiikkiohjelmassa oli sopraano Eeva-Liisa Kolosen ja pianisti Kimmo Hakalan esitykset Straussin lauluista All mein Gedanken ja Ich trage meine Minne sekä Mahlerin laulusta Erinnerung, lopuksi basso Markku Vanninen ja pianisti Katja Kilponen esittivät Marken monologin Tristanista & Isoldesta. Yleisöä oli 40 henkilöä.

Tartossa:
- Wagner Suomessa -näyttely avattiin 22.5. Lisäksi järjestettiin iltajuhla, johon osallistui myös Ilkka Paajanen. Näyttely oli esillä Bio Illuusionissa 10.6. saakka.

MATKAT

- 27. - 31.3. bussimatka Kööpenhaminaan Tristanin ja Isolden esitykseen. Menomatkalla oopperasta kertoivat meille Jack Leo ja Markku Lulli-Seppälä. Matkaan sisältyi käynti Louisianan taidemuseossa. Oopperan jälkeen saimme tavata paikallisen Wagner-seuran jäseniä ja heidän puheenjohtajansa Mogens Bangin oopperan tiloissa nautitun iltapalan merkeissä. Turusta järjestetylle matkalle osallistui 40 henkilöä.
- 29.5. bussimatka Turusta Kansallisoopperaan Siegfriedin ensi-iltaan. Turusta osallistui 79 henkilöä ja kaikkiaan liput välitettiin 133 jäsenelle.
- 11. - 15.6. matka Riian oopperajuhlille, jossa nähtiin Verdin Aida, Händelin Alcina ja Wagnerin Lentävä hollantilainen. Menomatkalla bussissa Tallinnasta Riikaan Ilkka Raimo kertoi Aidasta ja Alcinasta sekä Peter Häggblom Lentävästä hollantilaisesta. Matkalla poikettiin Tartossa, jossa oppaanamme toimi paikallisen Wagner-seuran puheenjohtaja Loone Ots. Osallistujia oli 49.
- 23. - 26.10. matka Karlstadin Valkyrian esitykseen. Menomatkalla kuultiin Jopi Harrin alustus oopperasta video- ja musiikkinäytteineen. Matkalle osallistui 46 henkilöä.

Matkojen järjestäjänä on toiminut rahastonhoitaja Peter Häggblom yhdessä tarjoilupuolesta vastaavan klubimestari Outi Jaakolan kanssa. Oopperassa käynnin jälkeen on linja-auton mikrofonin kautta yleensä vaihdettu runsaasti mielipiteitä nähdystä esi-tyksestä. Kirjalliset arvostelut oopperaesityksistä on julkaistu Wagneriaanissa.

BAYREUTH

Vuonna 1998 yhdistys välitti jäsenilleen 20 (v. 1997 12) lippua Ring-esityksiin. Seurueemme yhteisessä iltatilaisuudessa ravintola Eulessa olivat mukana Bayreuthin suomalaissolistit Jyrki Korhonen ja Laura Nykänen sekä Skotlannin Wagner-seuran edustajia. Vuoden 1999 juhlille seura on saanut yhteensä 24 lippua.

JULKAISU

Vuoden aikana toimitettiin jäsenille jäsenetuna kaksi entistä monipuolisempaa Wagneriaani-julkaisua. Numero 11 (72 sivua, painos 550 kpl) ilmestyi maaliskuussa ja nro 12 (72 s., painos 700 kpl) lokakuussa. Kiitämme kaikkia kirjoittajia laadukkaista artikkeleista. Julkaisun toimittajina ovat olleet Markku Lulli-Seppälä vastaavana sekä Peter Häggblom. Julkaisu on myös ollut myynnissä Kansallisoopperan Oopperashopissa sekä Suomalaisessa Kirjakaupassa Helsingissä ja Savonlinnassa. Lehti on ollut vuodesta 1998 lähtien myös muiden kuin jäsenten tilattavissa vuosikertana Suomalaisen Kirjakaupan ja BTJ Kirjastopalvelun välityksellä. On ilahduttavaa, että artikkeleita on saatu myös ruotsiksi, englanniksi ja saksaksi. Tämä on mahdollistanut julkaisun kansainvälisen levittämisen lähinnä muille Wagner-seuroille.

KANSAINVÄLINEN TOIMINTA

Kansainvälisiä kontakteja on luotu tapaamalla muiden Wagner-yhdistysten edustajia mm. Bayreuthissa, Helsingissä, Savonlinnassa, Karlstadissa, Kööpenhaminassa, Kölnissä, Trierissä ja Australiassa. Erityisesti mainittakoon SWS:n puheenjohtajan tapaaminen Wolfgang Wagnerin kanssa Bayreuthin oopperajuhlilla. Seuran edustaja osallistui ensimmäistä kertaa vuosittaiseen Wagner-kongressiin toukokuussa Trierissä. Muiden seurojen julkaisuja olemme saaneet Adelaidesta, Barcelonasta, Edinburghista, Grazista, Lontoosta, San Franciscosta ja Sydneystä. Lisäksi seuralle tulee Richard Wagner Verband Internationalin kolmesti vuodessa ilmestyvä Wagner Weltweit -julkaisu. Tähän kattojärjes-töön kuuluu meidän lisäksemme 108 Wagner-seuraa 33 maasta. Jäsenyhdistyksistä 44 on Saksan eri kaupunkien seuroja. Jäsenmäärältään suurin seura v. 1997 oli Würzburgin Wagner-seura 2 097 jäsenellään, seuraavina New York 1 100 ja Lontoo 1 072. Oma seuramme oli sijalla 14. Meitä suurempia olivat (suuruusjärjestyksessä) myös Strasbourg, Tokio, Bayreuth, Mannheim-Kurpfalz, Wien, Köln, Budapest, Bremen ja Geneve.

STIPENDI

Seuran stipendiaatti Jyrki Anttila ei työesteiden takia päässyt matkustamaan Bayreuthiin elokuussa 1998. Uudeksi stipendiaatiksi valittiin sopraano Tove Åman. Stipendiin kuului matka Bayreuthiin, liput kolmeen oopperaesitykseen ja Bayreuthin stipendisäätiön järjestämää ohjel-maa. Kaikkiaan Bayreuth-stipendiaatteja oli 250, joista 156 Saksasta ja muut 36:sta eri maasta. Stipendiaateista 133 oli naisia ja 117 miehiä. Koko ryhmästä laulajia oli 127, muusikoita 99, näyttämötaustaa omaavia 15 ja muita 9.

Vuoden aikana päätettiin stipendiaatin lähettämisestä Bayreuthiin myös vuonna 1999. Stipendiaatti valitaan keväällä 1999.

TALOUS, TILINPÄÄTÖS JA HALLITUKSEN EHDOTUS YLIJÄÄMÄN KÄYTÖSTÄ

Seuran taloudellinen tila vahvistui edelleen vuoden aikana. Lahjoituksia saatiin 37 jäseneltä yhteensä 4 840 markkaa, josta stipenditoimintaa varten 4 660 mk. Näistä hallitus haluaa erityisesti kiittää. Vuoden ylijäämäksi muodostui 1 004,07 mk sen jälkeen kun käyttörahastoon on siirretty 5 000 mk ja stipendirahastoon 5 000 mk sekä perustettuun Helsinki v. 2000 Ring -rahastoon 5 000 mk. Tämän jälkeen käyttörahas-toon on kertynyt 15 000 mk ja stipendirahastoon 15 000 mk sekä uuteen Helsinki v. 2000 Ring -rahastoon mainittu 5 000 mk. Hallitus esittää vuosikokoukselle, että ylijäämä siirretään peruspääomaan. Yhdistyksen koko oma pääoma on tämän jälkeen yhteensä 46 828,61 mk (v. 1997 30 751,80 mk). Vakavaraisuuden ilahduttavan hyvään kehitykseen vaikuttivat monet seikat: jäsenmäärän kasvu, erinomaisen suuri osanotto seuran järjestämille oopperamatkoille, julkaisun kasvaneet ilmoitustulot, arpajaismyyntitulot, lahjoitukset, korkotulot sekä ennen kaikkea vapaaehtoistoimintaan perustuva hyvin pienillä kuluilla toimiva organisaatio. Hyvästä talkoohengestä myös kiitokset kaikille luennoitsijoille ja julkaisun kirjoittajille. Vuoden aikana seuralle ostettiin uusi kannettava tietokone sekä printteri. Tarkempi selko tuloksesta ja taloudellisesta tilanteesta käy ilmi tilinpäätöksestä 1.1. - 31.12.1998.

Turussa 19. päivänä tammikuuta 1999

Suomen Wagner-seura ry:n hallitus

Ilkka Paajanen
Markku Lulli-Seppälä
Niina Eerikäinen
Peter Häggblom
Outi Jaakola
Riitta-Liisa Mäkipaasi
Martti Parkkari
Hannu Salmi
Risto Suviala