Main menu

Suomen Wagner-seura ry:n vuosikertomus vuodelta 2013

Vuosi 2013 oli paitsi Richard Wagnerin 200-vuotisjuhlavuosi, myös Suomen Wagner-seuran 23. toimintavuosi. Seurassa on kuluneen vuoden aikana vietetty Wagnerin juhlavuotta monin tavoin, toteutettu useita oopperamatkoja sekä jatkettu Richard Wagnerin musiikkiin ja sen taustoihin tutustumista erilaisten esitelmien, musiikkiesitysten ja muiden jäseniltojen avulla.

Jäsenet

Vuoden 2013 lopussa Suomen Wagner-seurassa oli 565 (ed. v. 545) maksavaa jäsentä, joista 45 (45) ainaisjäsentä ja 30 (25) nuorisojäsentä. Sen lisäksi samassa taloudessa varsinaisen jäsenen kanssa asuvia perhejäseniä oli 166 (163), sekä 10 (10) kunniajäsentä ja yksi (1) kunniapuheenjohtaja. Uusia jäseniä on vuoden aikana liittynyt kaikkiaan 59 (72) henkilöä.

Kaikista jäsenistä tasan 50,0 % (ed. v. 50,8) on miehiä ja 50,0 % (49,2) naisia. Paikkakunnittain jakauma oli seuraava Turku 18,8 %, pääkaupunkiseutu 58,5 %, muu Suomi 19,7 % ja ulkomaat 3,0 %.

Jäsenmaksu vuodelta 2013 oli 27 euroa, perhejäseniltä 10 euroa, nuorisojäseniltä (korkeintaan 35v) 16 euroa, yhdistysjäseniltä 100 euroa, sekä ainaisjäsenmaksu 380 euroa. Maksut ovat olleet samat vuodesta 2009 lähtien.

Hallinto

Seuran sääntömääräinen vuosikokous pidettiin Sibelius-Akatemian Wegelius-salissa 13.2.2013, Wagnerin kuoleman 130-vuotismuistopäivänä. Läsnä oli 14 jäsentä. Välittömästi kokouksen jälkeen katsottiin Lohengrinia, joka oli toteutettu 80-luvulla opiskelijavoimin. Tilaisuudessa nähtiin myös DVD-taltiointi toisesta näytöksestä selostuksineen, esiintymässä olivat mm. Rilla Kyykkä, Jussi Karjalainen (Telramund), Ulla Sippola (Ortrud).

Erovuorossa olivat hallituksen jäsenistä Jenni Lättilä, Robert Storm ja Wille Rydman, joista Jenni Lättilä (Helsinki) ja Robert Storm (Turku) valittiin uudelle kaksivuotiskaudelle. Uusiksi jäseniksi hallitukseen valittiin Terttu Päärni (Turku) ja Jussi Karjalainen (Helsinki). Toiminnantarkastajaksi valittiin edelleen Tapio Eriksson Porista ja varalle Mirja Kainu Turusta.

Hallitus on kokoontunut vuoden 2013 aikana kolme kertaa, 3.2. Turussa, 25.4. Turussa ja 18.9. Helsingissä. Hallituksen kokoonpano ja työnjako oli seuraavanlainen:

  • Heikki Virri, puheenjohtaja (hallituksessa vuodesta 2000 asti, pj vuodesta 2002)
  • Peter Häggblom, toiminnanjohtaja ja rahastonhoitaja (hallituksessa vuodesta 1993 asti)
  • Anne Sivuoja-Kauppala, varapuheenjohtaja (hallituksessa vuodesta 2008, vara pj vuodesta 2011)
  • Jenni Lättilä, sihteeri (vuodesta 2011)
  • Matti Luukkainen, jäsensihteeri (hallituksessa vuodesta 2002)
  • Robert Storm, Wagneriaanin vastaava toimittaja (hallituksessa vuodesta 2007)
  • Martti Parkkari (hallituksessa vuodesta 1991)
  • Terttu Päärni
  • Jussi Karjalainen

Helsingin ohjelmatoimikuntaan ovat kuuluneet Anne Sivuoja-Kauppala, Kari Lampikoski ja Jenni Lättilä, ja Turun ohjelmatoimikuntaan Peter Häggblom, Martti Parkkari ja Robert Storm, Jaakko Erola, Marjukka Lulli-Seppälä ja Pekka Loivaranta. Stipenditoimikunnan puheenjohtajana on toiminut Anne Sivuoja-Kauppala. Kirja- ja tuotemyynnistä on vastannut Pekka Heikkilä. Tiedotus ja julkisuus

Vuoden aikana yhdistyksen toiminnasta on tiedotettu kahdella jäsenkirjeellä sähköpostitse, kotisivulla (www.suomenwagnerseura.org) ja Facebookissa (http://www.facebook.com/groups/7014955865/), HUOM! Facebook-sivuamme voi lukea, vaikka ei olisi itse Facebookissa. Sen sijaan kirjoittaminen ja kommentoiminen edellyttävät, että on itse Facebookissa. Seuran Facebook-ryhmässä vuoden 2014 alussa oli 270 jäsentä (edellisenä vuonna 207). Kotisivun ylläpidosta vastaa Harri-Tapio Siivonen.

Wagnerin juhlavuodesta johtuen seuramme jäsenet ovat olleet näkyvästi julkisuudessa televisiossa, radiossa sekä musiikkialan lehdissä: Toiminnanjohtaja Peter Häggblom antoi pienen tilannekuvan seurasta ja sen aktiviteeteista Rondo-lehden Wagner-juhlanumeroon toukokuussa 2013, samassa numerossa julkaistiin kahden sivun henkilökuva seuran sihteeristä, sopraano Jenni Lättilästä, sekä haastateltiin seuran hallituksen jäsentä Jussi Karjalaista sekä Lena Karjalaista heidän suhteestaan Wagneriin. Jäsenemme Antti Vihinen on seuran pyynnöstä ollut Radio Classicissa keskustelemassa Wagnerista musiikkitoimittajien kanssa Wagnerin syntymäviikolla. Wagneriaanin päätoimittaja Robert Storm (6.7.) ja seuran puheenjohtaja Heikki Virri (5.10.) esiintyivät Radio YLE 1:n ohjelmassa “Näistä levyistä en luovu”. YLE Teeman Wagner-sarjassa, jota esitettiin sekä lyhyesti televisiossa toukokuussa että laajemmin Areena-internetpalvelussa, suhteestaan Wagneriin kertoivat mm. vuoden Bayreuth-stipendiaatti Tiina-Maija Koskela, seuran varapuheenjohtaja Anne Sivuoja-Kauppala, sihteeri Jenni Lättilä sekä hallituksen jäsen Jussi Karjalainen, joka kertoi Wagnerista myös YLEn TV-uutisissa Wagnerin syntymäpäiväviikolla.

Tilaisuudet

Helsingissä:

11.3. klo 19 alkaen Musiikkitalon Camerata-salissa. Sopraano Jenni Lättilän jatkotutkintokonsertti “Suomalaisia wagneriaaneja".
 Pianistina Kiril Kozlovsky. Sibelius – Järnefelt – Segerstam – Pulkkis (kantaesitys).

25.3. pidettäväksi ajateltu Helena Tyrväisen esitelmä "Enfin, seuls!" siirrettiin pidettäväksi myöhemmin (21.10.).

22.4. klo 18 Monica Groopin taiteilijavierailu Sibelius-Akatemian Wegelius-salissa.

13.5. klo 18 Juhani Koiviston (Suomen Kansallisooppera) esitelmä ”Kun Tristan ja Isolde lauloivat suomeksi. Armas Järnefelt Wagner-suomentajana” Sibelius-Akatemian Wegelius-salissa (Töölönkatu 28, 4. kerros).

22.5. klo 16-18 Konsertti- ja esitelmätilaisuus Richard Wagnerin 200-vuotissyntymäpäivänä Helsingin yliopiston päärakennuksen juhlasalissa. Pääesiintyjänä prof. Eero Tarasti. Järjestäjät: Helsingin yliopiston Musiikkitiede, Helsingin yliopiston musiikkiseura (HYMS) ja Saksan liittotasavallan suurlähetystö. Puheenjohtaja Heikki Virri toi seuran tervehdyksen.

23.5. klo 18 RWKY:n järjestämä Seppo Nummi – lauluja -konsertti, alustajana Pekka Haapasalo, Metropolia Ammattikorkeakoulun juhlasalissa

18.9. klo 18, Wegelius-sali, Sibelius-Akatemia, Töölönkatu 28, Helsinki Rilla Kyykkä, Suomen Kansallisoopperan taiteellinen suunnittelupäällikkö, alustus Wagnerin oopperoiden miehittämisestä.

8.10. Jussi Karjalaisen kotona Wagner-illanvietto, jossa esitettiin Valkyyrian 3. näytös pianistina Pekka Asikainen, laulajina Esa Ruuttunen (Wotan), Jutta Holmberg (Brünnhilde), Margit Tuokko (Sieglinde) sekä valkyriat.

21.10. klo 18, Wegelius-sali, Sibelius-Akatemia, Töölönkatu 28, Helsinki. Tutkija Helena Tyrväinen, "Enfin, seuls!" Pariisi ensimmäisen maailmansodan jälkeen: wagnerismista Wagner- kritiikkiin.

8.–9. 11 Sibelius-Akatemia, Helsinki.
Kansainvälinen symposiumi ”Richard Wagner and the North” , jonka järjestelyihin Suomen Wagner-seura osallistui yhdessä seuraavien tahojen kanssa: Taideyliopisto (Sibelius -Akatemia/DocMus ja Kuvataideakatemia), Opera on the Move -projekti (NOS-HS), ja The Birch and Star Association. Pääpuhujina Barry Millington Englannista sekä Suomesta Hannu Salmi ja Eero Tarasti. Muina puhujina Elke Albrecht, Owe Ander, Mauro Bertola, Jukka von Boehm, Christine Fischer, Martin Knust, Jenni Lättilä, Risto-Matti Marin, Thomas Erma Möller, Pentti Paavolainen, Kristel Pappel, Henrik Rosengren, Riikka Siltanen, Anne Sivuoja-Kauppala, Ulrich Wilker. Symposiumin avasi Taideyliopiston rehtori Tiina Rosenberg.

8.11. klo 18.30 seuran Wagner 200 vuotta -juhlaillallinen ravintola Laulumiehissä, esiintyjinä pianisti Hans-Otto Ehrström, mezzosopraano Katariina Heikkilä, tenori Antti Tolvanen, baritoni Mikko Sateila sekä sopraano Jenni Lättilä.

Turussa:

Robert Stormin kolmen esitelmän sarja juhlavuottaan viettävistä Wagnerista ja Verdistä:

  • 26.3. klo 19 Wagner-esitelmä Turun seudun musiikkiopistossa. Mestarinkatu 2, 3. krs, Pieni sali.
  • 17.4. klo 18.Wagner-esitelmä Turun pääkirjaston musiikkiosastolla
  • 24.4. klo 18 Verdi-esitelmä Turun pääkirjaston musiikkiosastolla.

6.8.2013 klo 19.30 Turun musiikkijuhlilla Mariinski-teatterin orkesterin konsertti "200 years of Verdi and Wagner". Kapellimestarina Valeri Gergijev ja solisteina Larisa Gogolevskaja, Alexei Markov ja Jevgeni Nikitin.

Matkat

31.1. Yhteismatka Turusta Helsingin kautta Lahden Sibeliustaloon, jossa Matti Salminen lauloi Verdin ja Wagnerin oopperamusiikkia, kapellimestarina Markus Lehtinen. 16.-17.3. Tallinnan Estonia-teatterissa nähtiin uusi Tannhäuser- produktio, ohjaus Daniel Slater. Kapellimestari Vello Pähn. Elisabethina ja Venuksena Anita Välkin oppilas Heli Veskus. 17.-26.5. Jotkut jäsenemme osallistuivat seuran matkalle Leipzigin Wagner 200 v -juhliin, jossa oli RWVI:n kongressi ja paljon oopperoita ja retkiä Wagner-kohteisiin. 29.5. Kansallisoopperan Tristan ja Isolde 3.-10.6. Latvian Kansallisoopperan Ring-sykli Riiassa. Esityspäivät: ti 4.6 – Reininkulta
 ke 5.6 – Valkyyria
 pe 7.6. – Siegfried su 9.6. – Jumalten tuho. 24.-30.6. Milanon La Scalan Ring-produktio, yli 60 osanottajaa. 8.9. matka Turusta Raumalle, jossa Rauman Posellissa Wahwaa Wagneria -konsertti (Tiina-Maija Koskela, Petri Bäckström, Mika Kares, Hans-Otto Ehrström)

Bayreuth

Seuramme sai Gesellschaft der Freunde von Bayreuth e.V.:in kautta 12 lippua Bayreuthin Festivaalille. Välitimme niitä arvonnassa mukana olleille jäsenillemme 1 lippu/hlö. Liput olivat esityksiin Lohengrin 11.8., Tannhäuser 12.8. ja Lentävä hollantilainen 13.8. Seura hankki myös lippuja 9.7. - 11.7.2013 Bayreuthissa esitettäviin Wagnerin varhaisteoksiin Die Feen, Das Liebesverbot ja Rienzi.

Julkaisu- ja kustannustoiminta

Vuoden aikana ilmestyi kaksi Wagneriaani-lehden numeroa (nrot 41-42). Lehden vastaavana toimittajana on toiminut Robert Storm. Artikkeleita ja muita kirjoituksia on julkaistu suomen lisäksi englanniksi, ruotsiksi ja saksaksi, mikä on ilahduttanut myös kansainvälistä lukijakuntaa.

Kansainvälinen toiminta, kontaktien luominen ja muut Wagner-seurat

Suomen Wagner-seuran vuoden 2009 stipendiaatti ja nykyinen sihteeri, sopraano Jenni Lättilä voitti maaliskuussa 2013 toisen palkinnon New Yorkin kansainvälisen Gerda Lissner -laulukilpailun Wagner-laulajien sarjassa. Suomen Wagner -seuran vuoden 2008 stipendiaatti Kalle Kuusava voitti ensimmäisen palkinnon European conductors’ competition -kapellimestarikilpailun.

Stipenditoiminta

Bayreuth-stipendi

Vuoden 2013 Bayreuth-stipendiaattimme, mezzosopraano Tiina-Maija Koskelan matkalla Bayreuthiin ohjelmaan kuuluivat 7.8 Tannhäuser, 8.8. Lohengrin ja 10.8. Reininkulta, sekä mm Festspielhausin esittely.

Uolevi Karrakosken nuorisorahaston stipendit

Uolevi Karrakosken nuorisorahaston stipendi oikeutti rahaston tukemalle matkalle 16.-17.3. Tallinnaan Tannhäuser-esityksineen. Stipendi myönnettiin Mathias Löfstedtille (Helsinki) ja Petri Mutaselle (Espoo).

Talous, tilinpäätös ja hallituksen esitys ylijäämän käyttämisestä

Tilikauden tulos ennen tilinpäätössiirtoja oli +7 418,93 e (ed.v. +3 651,54 e), kun budjetti tähtäsi +/- 0-tulokseen.). Mitään tilipäätössiirtoja ei ole, joten tilikauden ylijäämä on myös 7 418,93 e (ed.v. 3 651,54 e). Hyvä tulos johtuu mm. hyvin kertyneistä jäsenmaksuista, runsaista jäsenmatkoista ja ahkerasta osallistumisesta niihin.

Uolevi Karrakosken nuorisorahasto ei saanut vuoden aikana lahjoituksia (ed.v. 1000 euroa), osinkoja kertyi 368,83 e (ed.v. 393,98 e) ja korkotuottoja 56,92 e (ed.v. 77,58 e). Rahaston arvopaperisalkku on nyt (käytännön syistä) arvostettu alkuperäiseen hankintahintaan, joka paransi näennäisesti tulosta 848,81 eurolla. UK nuorisorahaston kertynyt oma pääoma oli 31.12. 2013 9 200,76 e (ed.v. 8 135,04 e).

Seuran koko kertynyt oma pääoma (ilman Uolevi Karrakosken nuorisorahastoa) oli 31.12.2013 yhteensä 31 997,08 e (ed.v. 24 578,15 e).

Tilikauden tuloksen muodostuminen ja taloudellinen tila käyvät tarkemmin ilmi tilinpäätöksestä 1.1.–31.12.2013 budjettivertailuineen ja liitetietoineen.

Hallitus esittää vuosikokoukselle, että tilikauden ylijäämästä 7 418,93 e siirretään 4 000 e kustannustoimintarahastoon, 3 000 e 25 v -historiikkirahastoon ja 418,93 e siirretään toimintapääomaan.

Tuleva kehitys

Seuran talous suo edelleen hyvät edellytykset toiminnan kehittämiselle tulevina vuosina.

Helsingissä 22.1.2014

Heikki Virri
Anne Sivuoja-Kauppala
Peter Häggblom
Jenni Lättilä
Matti Luukkainen
Martti Parkkari
Terttu Päärni
Robert Storm
Jussi Karjalainen